Υλικά:

2 φλυτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο (εγώ λέω παρακάτω)
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
μισό και λίγο παραπάνω φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ (εγώ λέω παραπάνω)
1 και λίγο παραπάνω φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού (εγώ λέω παραπάνω και ίσως και λίγο ξύσμα απο φλούδα)
1 κουταλιά της σούπας κανέλα τριμμένη
μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
ένα κιλό αλεύρι μαλακό ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα
δυο κουταλάκια του γλυκού μπεικινγκ παουντερ

Σιρόπι
2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
και φυσικά 2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι

Eκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη (ανακατεύουμε ήρεμα και κυκλικά μέχρι αν γίνει ομοιόμορφο το μείγμα).
Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα (προσοχή αφρίζει κι εμεις τρεχαμε να μαζέψουμε) και το μπεικινγκ παουντερ στο κονιάκ.

Τα ενώνουμε όλα στο μπολ με το λάδι και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το περισσότερο αλεύρι.

κρατάμε περίπου μια χούφτα αλευρι, στην οποία αναμιγνύουμε τα κανελογαρύφαλλα και την προσθέτουμε αργότερα.

Ανακατεύουμε τη ζύμη (οχι πολύ ωρα) και μολις γίνει μαλακιά ομοιόμορφη και ελαστική αρχίζουμε το πλάσιμο και το σχηματισμο. Τωρα τι σχημα μέγεθος κλπ επιθυμει ο καθένας… δεν ξέρω. Εμεις τα κανουμε σχετικα μικρα. Μας φεραν και κατι άλλα γιαδώρο που ήταν σαν μπιφτέκια… :)

Μελομακάρονα, συνταγή

Μελομακάρονα, συνταγή

Ψήσιμο:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 και μισή ώρα ψήσιμο (εμείς τα ψήσαμε σε πάνω και κάτω αντίσταση)

Στο μεταξύ πρεπει να γίνει και το σιρόπι:

Μελομακάρονα, συνταγή

Μελομακάρονα, συνταγή



Σε μια κατσαρόλα βαζουμε το νερο, το ζεσταίνουμε, προσθέτουμε το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Δεν θα σιροπιάσει 100%.. θα ειναι αρκετά ρευστό. Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα (εμεις βαλαμε ανθόμελο απο Κυκλάδες και επειδή στο δρόμο μας τελείωσε, προσθέσαμε και λίγο ελατόμελο)

Οταν τελείωσει το ψήσιμο περιχύνεις τα ζεστα μελομακάρονα με το κρύο σιρόπι και μετά πασπαλίζεις με τα τριμμένα καρύδια.

Καλή όρεξη λοιπόν και χρόνια πολλά!

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Μελομακάρονα, φοινίκια Χίου

Τα μελομακάρονα αυτα το εφτιαξάν η Ελισάβετ και η Όλγα στο Κροκύλειο την προπαράμονη Χριστουγέννων και τα έκαναν τέλεια. Γενικα αυτά που κατάλαβα εγω είναι:

1. ειναι ευκολό να τα φτίαξεις
2. Αν ο άλλος μαγειρεύει κι εσυ περιφέρεσαι και βγαζεις φωτογραφίες σου φωνάζουν
3. αν βαζεις λιγότερο λάδι ή περισσότερο πορτοκάλι αλλάζεις και το πόσο βαριά η όχι θα βγούν στη γευση
4. τα Χριστούγεννα έχουν πλάκα :)

Οποιος έχει εναλλακτικές συνταγές ή προτάσεις να μας πει μήπως ξανακάνουμε την πρωτοχρονιά!

Update 21.12.2015
Αναλυτικότερη συνταγή εδώ

24 12 2006

DSCN7920

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper