Κάποτε ένας ξάδερφος από την αλλοδαπή, είπε με χαρά στην κόρη του όταν φτάσαμε για πρώτη φορά σπίτι μου: Koίτα Μπεθ πόσα πορτοκάλια! Του εξήγησα κυνικά οτι αν δοκιμάσει από αυτά τα πορτοκάλια θα το θυμάται για καιρό. Ο Ντάνιελ τσαντίστηκε γιατί του χάλασα το όνειρο όπως είπε (που να δει πορτοκάλια ο φουκαράς στην Αγγλία) Απο την άλλη εγω είμαι πολύ χαρούμενος που έχει τόσες νερατζίες η γειτονιά μου.

Μπορεί τώρα να μην έχω μελίσσια πολύ κοντά στο σπίτι, στο παρελθόν όμως αυτή η ανθοφορία ήταν θείο δώρο. Η νερατζιά (γνωστή και ως κιρτομηλιά) Είναι ένα εσπεριδοειδές που μας έρχεται από το Βιετνάμ. Είναι ανθεκτική και δεν θέλει πολλές φροντίδες. Επίσης δεν «λερώνει» δεν δημιουργεί προβλήματα με τις ρίζες της και δεν χαλά την πιάτσα στους παραγωγούς, όπως θα έκανε μια πορτοκαλιά ή λεμονιά. (Φαντάσου να είχες τζάμπα πορτοκάλια όλο το χρόνο στο πεζοδρόμιο σου)

Έτσι κάπως προτιμήθηκε για να καλύψει τα άχαρα πεζοδρόμια πολλών γειτονιών. Τα λουλούδια της έχουν ένα όμορφο λεπτό άρωμα που ζωντανεύει την ημέρα μας όταν το πρωί ξεπαρκάρουμε για να πάμε στη δουλειά (όσοι έχουμε ακόμα) και δίνουν στο μέλι μια ισχυρή νότα γεύσης.

νερατζιά

[οι μέλισσες γεμίζουν τις «τσέπες» τους με γύρη]

Από το άνθος της παίρνουμε και το γνωστό αιθέριο έλαιο και απο τους κατάξινους/πικρούς καρπούς της φτιάχνουμε γλυκά. Τις βλέπω αυτές τις μέρες κατάμεστες απο μέλισσες (που πιθανόν δεν είναι δικές μου) και σχεδόν αναπολώ κάτι παλιά κυνήγια αφεσμών στα κλαδιά τους. Moυ αρέσει να βάζω μερικά μπουμπουκάκια τους στα σιρόπια διεγερτικής τροφοδοσίας και να τους περνάω το λεπτό άρωμα τους.

νερατζιά
νερατζιά
νερατζιά

Απο τα άνθη της νερατζιάς οι μέλισσες παίρνουν και γύρη αλλά και νέκταρ, δουλεύοντας τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος του άνθους.

νερατζιά

Συνολικά, όλες οι ανθοφορίες των εσπεριδοειδών είναι καταλυτικές για τη μελισσοκομία, με πρωτεργάτη φυσικά την πορτοκαλιά

piifpu: 0077 0065

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper