H μέλισσα χτίζει την κερήθρα, απο εκκρίσεις των αδένων της, απο πάνω προς τα κάτω και σε αυτη αποθηκέυει τις τροφές της και περιποιείται τους γόνους της βασίλισσας (πιο αναλυτικά σε παλιότερο post)

Ο μελισσοκόμος με τη σειρά του για να κανει πιο εύκολη την επιθεώρηση και να εκμεταλλευτεί πιο ανετα τα προϊόντα της φωλιάς, δίνει έτοιμο σπιτι στο μελίσσι, την κυψέλη με τα κινητά πλαίσια που περιγράφηκε παλιότερα εδω

Τι ειναι όμως το κινητο πλαίσιο και πως λειτουργεί και ετοιμάζεται?

Το πλαίσιο είναι αυτο:

To οριζόντιο ξύλο που είναι μακρύτερο, ακουμπάει στα ειδικά διαμορφωμένα τοιχώματα της κυψέλης ονομάζεται κηρηθροφορέας. Τα αριστερά δεξιά ορθοστάτες και το κάτω πήχης.
Αυτη ειναι η μορφη με την οποια το αγοράζει κανεις. Αργότερα, οταν θα το χρησιμοποιήσει, το «συρματωνει». Περνα δηλαδη απο τις 4 τρυπες που εχει σε κάθε ορθοστάτη ενα πολυ λεπτο, ειδικο σύρμα και δημιουργεί ενα αραιο πλέγμα απο 4 παράλληλα σύρματα.

Σε αυτο το αραιό παράλληλο πλέγμα θα περάσουμε και θα στηρίξουμε το φύλλο κερήθρας.

Το φύλλο ειναι αγοραστό Θεωρητικά ειναι απο καθαρό κερί μέλισσας. Εχει επανω του «τυπωμένο» ανάγλυφα, ενα μοτίβο – πατρόν το οποιο λειτουργεί σαν οδηγός χτισίματος Με την ιδιότητα ενος καπως αδιάλλακτου αρχιτέκτονα, δίνουμε στην εργάτρια την ακριβή θεση στην οποία θα χτίσει και τον ακριβή αριθμό και είδος κελιών που θα χτίσει.

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται το φύλλο τοποθετημένο όπως πρέπει.

Περνιέται εναλλάξ στα τεντωμένα σύρματα και καταλήγει στο πανω μερους του πλαισίου τον κερηθροφορέα οπου σφηνώνει σε μια εγκοπή του. Εκει μετα μπορεις να σταξεις λιγο λιωμένο κερι (οχι πολυ ζεστο) για να το σταθεροποιήσει. Γενικα ειναι καπως χρονοβόρο να φτιαξεις ενα πλαίσιο. Ειναι σημαντικό όμως να το φτιάξεις καλα, αφου το πλαισιο αυτο θα μείνει μεσα στην κυψέλη για περίπου τρια χρόνια.
Μετα η κερήθρα αλλοιώνεται και παλιώνει τόσο που καλό ειναι να αντικατασταθεί Στα τρια αυτα χρόνια το πλαίσιο θα καταπονηθεί απο τον τρυγητό του μελιου (που ειναι σκληρη δοκιμασια για την κερήθρα) αλλα και απο εξωτερικούς παράγοντες όπως η ζέστη (βλ. παλίοτερο post) Oταν βάλεις το πλαίσιο στην κυψέλη οι εργάτριες ξεκινάνε το χτισιμο και το διαμορφώνουν ετσι:

Eχουν χτισει δηλαδή πανω στο πατρόν αυτο και το έχουν «σηκώσει» πιο ψηλα, σχεδιάζοντας τα κελιά και εχουν καλύψει πλέον τα συρματα. Ειναι πιο εμφανές πως προχωράει το χτίσιμο στη φωτογραφία που ακολουθει:

Φαινεται ξεκάθαρα το οριο της κερήθρας και του φύλλου κερήθρας.

Τα πλαίσια λοιπόν ειναι οι οριοθετημένοι χώροι στους οποίους χτίζουν oι εργάτριες. Καθιστούν τη φωλιά «πτυσσόμενη» και κανουν ευκολη την αποσναρμολόγιση της για τον καλύτερο δυνατό έλεγχο. Καθε πατωμα χωράει 10 (υπαρχουν και κυψέλες των 5 οι οποίες εχουν συγκεκριμένη χρήση και η διαμονή σε αυτες δεν ειναι μονιμη και πειραματικά μοντέλα των 8)
Αυτο σημαίνει οτι μαι δυόροφη κυψέλη έχει 20 τέτοια πλαίσια. Τα πλαίσια αλλα και η κυψέλη ειναι πολυ συγκεκριμένων διαστάσεων. Ετσι είναι ρυθμισμένα ώστε να αφήνουν μεταξύ τους αλλα και απο τα τοιχώματα τη σταθερη απόσταση των 9 χιλιοστων. Ειναι η ο χώρος που χρειάζεται μια μέλισσα για να περάσει άνετα. Το μικρότερο – αχρηστο κενό θα χτιστεί απο τις εργάτριες και θα καλυφθεί Το μεγαλύτερο κενο επίσης θα συμπληρωθεί μεχρι να ερθει στην απόσταση των 9χιλ… Καθε κενο που μένει μεσα θα χτίζεται ελευθερα σε βάθος χρόνου, κάνοντας την επιθεώρηση και τον τρύγο του μελιου δύσκολα εώς αδύνατα. (βλ. παλότερο post)

Ανακεφαλαιώνοντας, αυτα ειναι τα τρια σταδια του χτισίματος σε πλαίσιο

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper