Όπως έγραφα σε κάποιο προηγούμενο post, (αυτό) έχω παραμελήσει τον τελευταίο καιρό τα μελίσσια μου, λόγω έλειψης ελεύθερου χρόνου και έχουν δημιουργηθεί διάφορα προβλήματα.

Ενα μελίσσι μου (και μάλιστα αγαπημένο, γιατι ήταν κάποιος αφεσμός που είχα πιάσει παλιοτερα) έμεινε για άγνωστο λόγο αβασίλευτο – ορφανό και χρειάζεται έμεσα βοήθεια.

Το ορφανό μελίσι, δηλαδή αυτο που δεν εχει βασίλισσα, μοιραία θα πεθάνει, αφου δεν υπάρχουν νέες γέννες και ο πληθυσμός μόνο μειώνεται. Σε ενα τέτοιο μελισσι πρέπει να εγκαταστήσεις μια νέα βασίλισσα οπωσδήποτε ή να δημιουργήσεις τις συνθήκες για να φτιάξει το ίδιο μια νέα. Αυτο γίνεται με διάφορους τρόπους, η πιο έυκολη όμως λύση είναι να το ενώσεις με κάποιο άλλο, “υγειές” μελισσι, με βασίλισσα.

Επειδή ο χρόνος εξακολουθει να ειναι λιγο πρόβλημα και επειδή τα μελίσσια μου ειναι περισσότερα απο όσα μπορώ να κουμαντάρω, προτίμισα κι εγω την έυκολη αυτή λυση. Να κάνω δυο μελίσσια, το ορφανο κι ενα υγειές, ενα.

Σαν αποτέλεσμα θα πάρω ένα δυνατό μελίσσι και δεν θα χάσω τον πληθυσμό – στρατό του ορφανου μελισσιου.

Ο τρόπος ένωσης που χρησιμποποίησα ειναι απλός κι έχει ενδιαφέρον.

Πρώτα βεβαιώθηκα οτι το ορφανό μελίσι δεν εχει κάποιον ιδιαίτερο λογο να ειναι ορφανό (δεν δείχνει δηλαδή να έχει καποια πάθηση και η ενωση δεν θα εγκυμονεί κινδυνους για το δεύτερο μελίσσι ).

Μετά πήρα ενα μεσαίο φύλλο μιας εφημερίδας και και του έκανα αρκετές τρύπες με τη μύτη ενός μολυβιού. Οι τρύπες ειναι μικρες . Περίπου 1×1 χιλιοστό και είναι τοποθετημένες σε απόσταση περίπου 3 εκατοστά η μια απο την άλλη. Την εφημερίδα αυτή την τοποθέτησα στο στο πανω μέρος της υγειούς κυψέλης, αντι του καπακιού της. Την προσάρμοσα καλά και την στήριξα με χαρτοταινία.

Απο πάνω τοποθετησα το πάτωμα της προβληματικης κυψέλης, αυτης που δεν έχει βασίλισσα. Σε 2-3 μέρες θα ανοίξω την κυψέλη για να καθαρίσω και λογικά όλα θα έχουν παει καλά, όπως και τις άλλες φορές που το έχω κάνει.

Η διαδικασία φαίνεται και στο flash animation που ακολουθει.

Τα μελίσσια εχουν ταυτότητα και δεν συνεργάζονται αλλα ανταγωνίζονται. Πλην κάποιων ειδικών περιπτώσεων οι μέλισσες μιας κυψέλης θα σκοτώσουν όποια άλλη μέλισσα παει να στη φωλιά τους. Και δικαιλογημένα αφού στα πλαίσια του προαναφερθέντος ανταγωνισμού, μέλισσες μιας κυψέλης ειναι ικανές να εισβάλουν σε αλλες και να τις λεηλατήσουν κυριολέκτικα.

Ειναι λοιπόν αυτονόητο οτι αν ενώσεις δυο πλυθησμους θα δημιουργίσεις μια τρομερή μαχη απο την οποία θα χάσουν όλοι. Το πιο αδυναμο μελισσι θα καταστραφει, το δυνατο θα αποδυναμωθει και ο μελισσοκόμος θα χασει τις πολύτιμες εργάτριες.

Το διαχωριστικό με την εφημερίδα λύνει ακριβώς αυτό το πρόβλημα.

Λειτουργεί σαν εμπόδιο.

Το πανω (ορφανό μελισσι), αδυνατει να εισβαλει στο κάτω αλλα και να κινηθει εκτός φωλίας (αφου δεν έχει πόρτα). Απο τη άλλη το κάτω μελίσσι ειναι ελέυθερο να συνεχίσει να “βόσκει” αλλα δεν ειναι δυνατον να εισβάλει, ουτε κι αυτο στο πάνω.

Στο χρόνο που χρειάζεται για να καταστραφεί πλήρως η εφημερίδα και να περάσουν οι μέλισσες στις “αντίπαλες κυψέλες”, θα έχουν ανταλλάξουν μυρωδιές και πληροφορίες και θα νιώθουν πλέον μέλη της ίδιας φωλιάς. Ετσι θα γίνει ομαλά η ένωση…

Μοιραία κάποιες θα αλληλοσκοτωθούν, αλλα θα είναι ελάχιστες. Επίσης κάποιες στον πάνω οροφο θα πεθάνουν απο φυσικά αίτια και θα εγκλωβιστούν στην εφημερίδα ενώ άλλες ίσως πάθουν ασφυξία. Οταν θα ανοιξω την νέα κυψέλη σε μερικες μέρες, θα πρέπει να την καθαρίσω προσεκτικά απο τις άτυχες νεκρές και απο τα κομάτια χαρτί που θα έχουν σκίσει και θα έχουν πετάξει στον πυθμένα-βάση. Το νεο μελίσσι θα είναι έτοιμο.

Οι τρύπες στην εφημερίδα υπάρχουν για να διευκολύνουν τις μέλισσες να σκισουν την εφημερίδα.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper