Μελισσοκομικά φυτά: Ακακία Κωνσταντινουπόλεως – Acacia julibrissin
Πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό. θα τη βρούμε κυρίως σαν δέντρο σκίασης και καλλωπισμού. Έχει λεπτά φύλλα σε ανοιχτό πράσινο χρώμα και πλαγιόκλαδο ημισφαιρικό σχήμα. Δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε νερό, αντέχει σε άγονα εδάφη, είναι φυλλοβόλο και μπορεί να φτάσει τα δέκα μέτρα ύψος. Ανθίζει από Ιούνιο ως Αύγουστο και τα ροζ τρυφερά λουλουδάκια της μοσχομυρίζουν αναδίδοντας ένα λεπτό, δροσερό φρουτώδες άρωμα που με τρελαίνει. Το άρωμα αυτό περνά και στο μέλι και είμαι τυχερός που πάντα στα μελίσσια μου στον Υμηττό είχα μετρήσιμες ποσότητες στους εργαστηριακούς ελέγχους. Το άρωμα της μου προκαλεί μια ηρεμία που καμιά φορά με κάνει να πιστεύω ότι το όνομα ακακία οφείλετε σε αυτό! To ανάποδο effect από τον HULK… Τσαντίζομαι? μυρίζω μια ακακία και ξαναγίνομαι καλός (όχι πάντα βέβαια…)
Acacia julibrissin, Feuilleea julibrissin, Mimosa julibrissin, Sericandra julibrissin Κοινες ονομασιες: Silk tree, Pink Siris, Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, Ακακία η Ροδομέταξη, Αλβιζία η ροδομέταξος ή Αλβιζία η γιουλιβρισίμη ή γκιουλμπρισίμ
[…] Το γένος πήρε το όνομά του από τον Ιταλό ευγενή Φιλίππο ντεγλι Αλμπίτσι, ο οποίος θεωρείται ότι το εισήγαγε στην Ευρώπη στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο όρος γιουλιβρισίμ είναι μια παραφθορά της περσικής λέξης γκουλ-ι αμπρισάμ (گل ابریشم), η οποία σημαίνει «μεταξένιο λουλούδι» (η λέξη γκουλ σημαίνει λουλούδι και το αμπρισάμ μετάξι). Το φυτό αποκαλείται επίσης και «Μιμόζα» παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στο ομώνυμο γένος. […] (πηγή wikepedia)
Η φύτευση είναι εύκολη, προσωπικά έχω δυο στο μπαλκόνι που τις έχω από σποράκια. Τα άνθη είναι τρυφερά και μαλακά σε απερίγραπτο βαθμό. Μόνο αν τα ακουμπήσεις στο δέρμα σου θα το κατανοήσεις. Οι μέλισσες τα λατρεύουν και χάνονται μέσα στους στήμονες τους
παλίοτερες αναφορές σε αυτό το blog εδώ κι εδώ
Όλος αυτός ο χαμός από μυρωδάτα άνθη, δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Δεν ξέρω τι έντομο είναι το εικονιζόμενο… αλλά είναι ψαρωτικό!
H φωτογράφιση του με δυσκόλεψε αρκετά γιατί οι μέλισσες την ώρα που πήγα προτιμούσαν τα ψηλά άνθη, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός οτι ακόμα και τα ξερά / παλιά / κατσιασμένα, προκαλούν τις μέλισσες.
πριν λίγες μέρες και καθώς πήγαινα την κόρη μου στο σχολείο, ακούω ένα βουητό πάνω από το κεφάλι μου και διαπιστώνω οτι χιλάδες μέλισσες προτίμησαν την ανθοφορία του συγκεκριμένου φυτού, του οποίου έμαθα τώρα και την ονομασία.
Παναγιώτη είναι εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό. Δίνει μόνο νέκταρ (οχι γύρη) και αφήνει πολυ αρωματική γεύση στο μέλι, χωρίς να το “μπουκώνει”
Κόψε ενα δυο λουλουδάκια και μύρισε τα. Θα πάρεις μια ιδέα
Ωραίες φωτογραφίες
[…] από αφίδες και μελιτώματα σε φυτά τις γειτονιάς μου. Ακακία Κωνσταντινουπόλεως : τα μυρμήγκια σε δράση. Τη συγκεκριμένη προσβολή την […]
πολύ ωραίες είκόνες – μπράβο Κουτσού!
[…] Mελισσοκομικό Φυτό: Το άνθος του είναι ένα από τα λίγα ακμαία που βρίσκουν οι μέλισσες αυτές τις μέρες στα μπαλκόνια της αστικής γειτονιάς. Δεν είναι δύσκολο λοιπόν μέσα στην πείνα τους να φωτογραφίσεις μερικές ενώ επισκέπτονται το φυτό. Το ίδιο πρόβλημα της πείνας, συναντούν και άλλα έντομα που συνωστίζονται μαζί τους για λίγο νέκταρ. Κάποια απο αυτά παλιοί γνώριμοι από τις ακακίες archives/3047 […]