Πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό. θα τη βρούμε κυρίως σαν δέντρο σκίασης και καλλωπισμού. Έχει λεπτά φύλλα σε ανοιχτό πράσινο χρώμα και πλαγιόκλαδο ημισφαιρικό σχήμα. Δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε νερό, αντέχει σε άγονα εδάφη, είναι φυλλοβόλο και μπορεί να φτάσει τα δέκα μέτρα ύψος. Ανθίζει από Ιούνιο ως Αύγουστο και τα ροζ τρυφερά λουλουδάκια της μοσχομυρίζουν αναδίδοντας ένα λεπτό, δροσερό φρουτώδες άρωμα που με τρελαίνει. Το άρωμα αυτό περνά και στο μέλι και είμαι τυχερός που πάντα στα μελίσσια μου στον Υμηττό είχα μετρήσιμες ποσότητες στους εργαστηριακούς ελέγχους. Το άρωμα της μου προκαλεί μια ηρεμία που καμιά φορά με κάνει να πιστεύω ότι το όνομα ακακία οφείλετε σε αυτό! To ανάποδο effect από τον HULK… Τσαντίζομαι? μυρίζω μια ακακία και ξαναγίνομαι καλός (όχι πάντα βέβαια…)

Διαβάζω όμως ότι το ακακία είναι λίγο παραπλανητικό, αφού το δέντρο δεν ανήκει στο γένος της Ακακίας, αλλά στο γένος Αλβιζία. Tα ονόματα που θα το συναντήσουμε είναι:

Acacia julibrissin, Feuilleea julibrissin, Mimosa julibrissin, Sericandra julibrissin Κοινες ονομασιες: Silk tree, Pink Siris, Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, Ακακία η Ροδομέταξη, Αλβιζία η ροδομέταξος ή Αλβιζία η γιουλιβρισίμη ή γκιουλμπρισίμ

ακακία κωνσταντινουπόλεως

[…] Το γένος πήρε το όνομά του από τον Ιταλό ευγενή Φιλίππο ντεγλι Αλμπίτσι, ο οποίος θεωρείται ότι το εισήγαγε στην Ευρώπη στα μέσα του 18ου αιώνα. Ο όρος γιουλιβρισίμ είναι μια παραφθορά της περσικής λέξης γκουλ-ι αμπρισάμ (گل ابریشم), η οποία σημαίνει «μεταξένιο λουλούδι» (η λέξη γκουλ σημαίνει λουλούδι και το αμπρισάμ μετάξι). Το φυτό αποκαλείται επίσης και «Μιμόζα» παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στο ομώνυμο γένος. […] (πηγή wikepedia)

ακακία κωνσταντινουπόλεως

Η φύτευση είναι εύκολη, προσωπικά έχω δυο στο μπαλκόνι που τις έχω από σποράκια. Τα άνθη είναι τρυφερά και μαλακά σε απερίγραπτο βαθμό. Μόνο αν τα ακουμπήσεις στο δέρμα σου θα το κατανοήσεις. Οι μέλισσες τα λατρεύουν και χάνονται μέσα στους στήμονες τους

ακακία κωνσταντινουπόλεως

Μπορείς να την αγοράσεις με 15 ευρώ ή να τη φυτέψεις τσάμπα από τα σποράκια που θα βρεις στον “φασολοειδή” καρπό της

παλίοτερες αναφορές σε αυτό το blog εδώ κι εδώ

Όλος αυτός ο χαμός από μυρωδάτα άνθη, δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Δεν ξέρω τι έντομο είναι το εικονιζόμενο… αλλά είναι ψαρωτικό!

ακακία κωνσταντινουπόλεως

ακακία κωνσταντινουπόλεως

update 8.6.2018: Tο έντομο είναι αρσενικό Anthidium florentinum

H φωτογράφιση του με δυσκόλεψε αρκετά γιατί οι μέλισσες την ώρα που πήγα προτιμούσαν τα ψηλά άνθη, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός οτι ακόμα και τα ξερά / παλιά / κατσιασμένα, προκαλούν τις μέλισσες.

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως,

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως

πηγές:
IMG_2783
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper