Οι μελισσοκόμοι τσακώνονται για τους αφεσμους. Βάζουν παγίδες (δηλαδή έτοιμες – φιλόξενες φωλιές, όπως χαρτόκουτα με ειδικά ματζουνια μέσα που προσελκύουν τις μέλισσες) σε σημεια κοντα σε ξενα μελισσοκομια και “κλέβουν” τα μελισσια των συναδελφων τους. Ειναι εφιαλτης και ταλαιπωρία για ολους τους μελισσοκόμους. Μια βολτα σε ολα τα συντροφικά blogs θα σας πείσει. Ειδικά όμως για τους ερασιτέχνες είναι και μια γλυκιά ιστορία.

Λιγο πολυ (νομίζω τουλάχιστον) ολοι θελουν καμια φορα να μπαίνουν στην περιπέτεια της σύλληψης. Ολοι νιωθουν μια ηθική ικανοποίηση οταν πιανουν ενα μελισσι (ειδικά αν δεν εχει φυγει απο αυτους… το ξενο ειναι πιο γλυκό) και ολοι θέλουν να βλέπουν τα μελίσσια τους να πολλαπλασιάζονται. Μαλιστα υπαρχει η θεωρια οτι τα μελισσια που προέρχονται απο αφεσμους ειναι καλυτερα. Λενε δηλαδη οτι αν το μελισσι πολλαπλασιαστεί με φυσικό τρόπο, και οχι να το μοιρασεις εσυ, ειναι πιο παραγωγικό.


Eτσι κάπως στηρίζονται οι αφεσμοι. Οι μελισσες κανουν αλυσίδες και οι ακριανες στηρίζονται σε καποιον τοιχο κλαδι κλπ

Εχει τη χαρα και την ικανοποίηση οτι ξεκίνησε μονο του τη ζωη του. Οτι ειναι ελευθερο και ειναι πιο δραστήριο και ζωντανό, Ποιος ξερει… κι εγω παντως, τα μελίσσια που εχω πιασει τα εχω αγαπησει πιο πολυ απο τα αλλα. 

Ξαναλέω οτι αν δεν εχεις ιδεα απο το πως να χειριστείς εναν αφεσμο φώναξε καποιον που ξέρει. Σιγουρα θα υπαρχει καποιος.

Ο αφεσμος ειναι ειναι ενα απόλυτο σύμβολο της ζωης.

Ειναι η τελικη πραξη του πολλαπλασιασμού του εντομου που με τη σειρα του γίνεται αιτία να αναπαραχθούν τα φυτα. Ειναι μια μαγικη εικόνα της ζωής, με μερικες χιλιαδες, ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ μελισσες, να κρεμονται ανασφαλώς απο ενα κλαδι και να αγωνιούν να βρουν μια νεα φωλιά για ενα νεο ξεκίνημα. Σε αυτο το (τραγικό) link, μπορει να δει κανεις ποσο ακίνδυνος και υπομονετικός μπορει να ειναι ενας αφεσμος (σε αντιθεση με τις μελισσες οταν προσβαλεις τη φωλιά τους) και πόσο γελοιος μπορει να γινει καποιος. (ο τυπος εξηγει οτι ειχε δυνατοτη να βρει μελισσοκόμο αλλα το “έλυσε” μονος του.) Οπως σωστα σχολιαστηκε και παλίοτερα… οι ηλιθοι ειναι ανίκητοι…

σχετικα links με ενδιαφέρουσες ιστοριες απο τους πονεμενους συναδελφους 🙂

Mαρκος, Σπύρος, Θεοδοσης, Ζέπος

O αφεσμός ειναι ζωή κι ελευθερια

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper