Πριν μερικές μέρες, έγραφα ότι βρήκα μια βασίλισσα σφήκα στο αποθηκάκι και την “περιμάζεψα”, τόσο για φωτογράφιση, όσο και για εξόντωση, αφού το συγκεκριμένο έντομο θα δημιουργούσε μια νέα κοινότητα σφηκών που θα έτρωγαν τα μελίσσια μου το καλοκαίρι. Η εποχή είναι ιδανική για την εξόντωση των βασιλισσών σφηκών ακριβώς γιατί σκοτώνοντας μία, ξεφορτώνεσαι εκατοντάδες. Το πρόβλημα είναι οτι παγίδες με κρέας για δόλωμα δεν είναι πολύ καλές αυτήν την περίοδο, αφού οι μάνες σφήκες τρέφονται στην αρχή της σεζόν με τα ίδια που θέλουν και οι μέλισσες, νέκταρ, μελιτώματα, γύρες, οπότε τα δελεαστικά δολώματα θα οδηγούν στις παγίδες και μέλισσες.

Βασίλισσα σφήκα

Επί το θέματος – θύματος… Κράτησα το μοντέλο μου σε ένα βαζάκι, ανανεόνωντας τακτικά τον αέρα και προσθέτοντας μια σταγόνα μέλι για να την κρατήσω ακμαία μέχρι τη φωτογράφιση. Οι μέρες αυτές όμως έχουν πολύ τρέξιμο για τις μέλισσες κι αφενός δεν πρόλαβα να τη φωτογραφίσω, αφ εταίρου ξέχασα να της ανανεώσω το οξυγόνο. Η βασίλισσα σφήκα μας χαιρέτισε άδοξα και άδικα, αφού μπορούσε να μου δόσει μόνο κάτι κατσιασμένες πόζες.


βασίλισσα σφήκα

βασίλισσα σφήκα

Παρόλα αυτά χτες το πρωί βρήκα και έπιασα στον ίδιο χώρο άλλη μία! Αυτό είναι ύποπτο αφού μάλλον σημαίνει οτι κάτω από τους τσίγκους θα υπάρχουν κι άλλες.


βασίλισσα σφήκα

Η νέα βασίλισσα αποδείχθεικε πιο τυχερή, τόσο για μένα όσο και για εκείνη. Από τη μία μου έδωσε ωραίες φωτογραφίες, από την άλλη κατά τη φωτογράφιση το έσκασε, οπότε αυτή θα μπορέσει να φτιάξει φωλιά και να με ενοχλεί το καλοκαίρι. Τα μέτρα φύλαξης βέβαια ήταν χαλαρά. Άλλωστε όπως έχω ξαναπεί, κάνω άτυπες συμφωνίες με τα μοντέλα. Αν μου χαρίζουν καλές πόζες πάντα τα αφήνω να το σκάνε…

Τελευταία εικόνα με την κυοφορούσα κοιλιά…

βασίλισσα σφήκα

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper