Το supermarket  για κάποιο λογο είχε σε προσφορά την τετράδα μισόλιτρων μπουκαλιών sprite λίγο λιγότερο από 2 ευρω. Αγόρασα λοιπόν μια τετράδα. Ελπίζω να μην μπερδέψω την εταιρεία και θεωρήσει οτι αυξήθηκαν οι πωλήσεις του αναψυκτικού λόγω της προσφοράς. Το κριτήριο μου ήταν οτι ήθελα να παρω χτες το φτηνότερο μπουκάλι με αυτό το σπείρωμα.

Το αναψυκτικό το έχυσα και αφού γέμισα τα μπουκάλια με σιρόπι ζάχαρης νερού 1:1 πήγα στα μελίσσια να δοκιμάσω 4, από τους νέους τροφοδότες που πήρα από το μελισσόπολις με 1,20€ τον έναν.

Ποτέ δεν αγάπησα τους εξωτερικούς τροφοδότες, γιατί μια διαρροή μπορεί να δημιουργήσει τρομερά προβλήματα.

εξωτερικός τροφοδότης μελισσιών

Εδώ όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Τα μελίσσια μου, είναι σε πολυ βολικό σημείο για να περάσω λιγο πριν παω στο γραφείο. Επίσης θέλω αυτόν τον καιρό κάθε μέρα να δίνω μια σχετικά μικρή ποσότητα σιροπιού στα μελίσσια.

Οι επισκέψεις όμως στα μελίσσια πριν το γραφείο δεν είναι βολικές. Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον ότι όταν μυρίζεις καμμένη πευκοβελόνα ή πρόπολη και κερί, είναι επειδή πήγες στα μελίσσια πριν πας στο γραφείο κι όχι σε κάποιον ιδιότυπο τεκέ.

εξωτερικός τροφοδότης μελισσιών
εξωτερικός τροφοδότης μελισσιών

Παλιότερα έχω αλλάξει ρούχα μέσα στο δάσος το πρωί, αλλά μετά ανακάλυψα οτι μπορεί να περνα κόσμος που παει πχ βολτα το σκύλο ή κανει mountain bike ή εντούρο (όλοι χωράμε στο Υμηττό.) Δεν είναι καλη ιδέα λοιπον να κυκλοφορείς  τόσο “ελαφρά” ντυμένος ή γδυμένος γιατί, τρομάζεις τον κόσμο.

Ετσι λοιπόν αποφασισα να ρισκάρω τον εξωτερικό τροφοδότη που μου δίνει το εξής πλεονέκτημα με τη χρήση του: Το βράδυ φτίαχνω με κρύο νεράκι με τη λογικη του shaker, σε καθε μουκάλι το σιρόπι μου. Καθαρά κι ωραία το πρωι, χωρις παρεμβολές το βαζω στα μελισσια απλά ξεβιδώνοντας ενα καπάκι και βιδώνοντας τον τροφοδότη. Μηδενικός κόπος, μηδενικη αναγκη για ανοιγμα της κυψέλης (άρα καπνους κλπ) Aυτά τα κάνει βέβαια και ο τροφοδότης οροφής, αλλά πρέπει να πηγαίνεις με το μπετονάκι…

Κάθε μελίσσι είναι αρκετά δυνατό για να μπορέσει να τραβήξει το μισό λίτρο σιροπιου σε πολύ λίγο χρόνο. Παρόλα αυτά, επειδή υποψιάζομαι οτι ο κινεζούλης που το έφτιαξε δεν είχε στο μυαλό του μέλισσες και λεηλασίες, το μειονέκτημα είναι  το στόμιο, που είναι φτιαγμένο έτσι, ωστε να μη χωρα τελικά όλη η επιφάνεια τροφοδοσίας μέσα στην κυψέλη και η πιθανότητα να προκαλέσεις μια λεηλασία είναι πολύ μεγάλυτερη.

Ετσι καλό είναι να γίνει μια πατέντα με ξύλο ( ή και κερί) με σκοπό να είναι προσβάσιμη η τροφή μόνο απο το εσωτερικό της κάθε κυψέλης. Σε διαφετική περίπτωση αυτό που φαίνεται να είναι πιο λογικό είναι να γίνει  η τροφοδοσία βράδυ, που κανονικά είναι και το σωστό, είτε χρησιμοποείς εξωτερικό τροφοδότη είτε οροφής.

 τροφοδότης

τροφοδοσία

Y.Γ. : προβλήματα με μυρωδίες είχα και πιο παλιά….

update φεβρουάριος 2015: κι ένα video με τον τροφοδότη σε δράση, χωρίς πλέον το στήριγμα που μου φαίνεται τελικά περιτό

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper