Εξωτερικός τροφοδότης – μπουκάλι
Το supermarket για κάποιο λογο είχε σε προσφορά την τετράδα μισόλιτρων μπουκαλιών sprite λίγο λιγότερο από 2 ευρω. Αγόρασα λοιπόν μια τετράδα. Ελπίζω να μην μπερδέψω την εταιρεία και θεωρήσει οτι αυξήθηκαν οι πωλήσεις του αναψυκτικού λόγω της προσφοράς. Το κριτήριο μου ήταν οτι ήθελα να παρω χτες το φτηνότερο μπουκάλι με αυτό το σπείρωμα.
Το αναψυκτικό το έχυσα και αφού γέμισα τα μπουκάλια με σιρόπι ζάχαρης νερού 1:1 πήγα στα μελίσσια να δοκιμάσω 4, από τους νέους τροφοδότες που πήρα από το μελισσόπολις με 1,20€ τον έναν.
Ποτέ δεν αγάπησα τους εξωτερικούς τροφοδότες, γιατί μια διαρροή μπορεί να δημιουργήσει τρομερά προβλήματα.
Εδώ όμως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Τα μελίσσια μου, είναι σε πολυ βολικό σημείο για να περάσω λιγο πριν παω στο γραφείο. Επίσης θέλω αυτόν τον καιρό κάθε μέρα να δίνω μια σχετικά μικρή ποσότητα σιροπιού στα μελίσσια.
Οι επισκέψεις όμως στα μελίσσια πριν το γραφείο δεν είναι βολικές. Είναι δύσκολο να πείσεις κάποιον ότι όταν μυρίζεις καμμένη πευκοβελόνα ή πρόπολη και κερί, είναι επειδή πήγες στα μελίσσια πριν πας στο γραφείο κι όχι σε κάποιον ιδιότυπο τεκέ.
Παλιότερα έχω αλλάξει ρούχα μέσα στο δάσος το πρωί, αλλά μετά ανακάλυψα οτι μπορεί να περνα κόσμος που παει πχ βολτα το σκύλο ή κανει mountain bike ή εντούρο (όλοι χωράμε στο Υμηττό.) Δεν είναι καλη ιδέα λοιπον να κυκλοφορείς τόσο “ελαφρά” ντυμένος ή γδυμένος γιατί, τρομάζεις τον κόσμο.
Ετσι λοιπόν αποφασισα να ρισκάρω τον εξωτερικό τροφοδότη που μου δίνει το εξής πλεονέκτημα με τη χρήση του: Το βράδυ φτίαχνω με κρύο νεράκι με τη λογικη του shaker, σε καθε μουκάλι το σιρόπι μου. Καθαρά κι ωραία το πρωι, χωρις παρεμβολές το βαζω στα μελισσια απλά ξεβιδώνοντας ενα καπάκι και βιδώνοντας τον τροφοδότη. Μηδενικός κόπος, μηδενικη αναγκη για ανοιγμα της κυψέλης (άρα καπνους κλπ) Aυτά τα κάνει βέβαια και ο τροφοδότης οροφής, αλλά πρέπει να πηγαίνεις με το μπετονάκι…
Κάθε μελίσσι είναι αρκετά δυνατό για να μπορέσει να τραβήξει το μισό λίτρο σιροπιου σε πολύ λίγο χρόνο. Παρόλα αυτά, επειδή υποψιάζομαι οτι ο κινεζούλης που το έφτιαξε δεν είχε στο μυαλό του μέλισσες και λεηλασίες, το μειονέκτημα είναι το στόμιο, που είναι φτιαγμένο έτσι, ωστε να μη χωρα τελικά όλη η επιφάνεια τροφοδοσίας μέσα στην κυψέλη και η πιθανότητα να προκαλέσεις μια λεηλασία είναι πολύ μεγάλυτερη.
Ετσι καλό είναι να γίνει μια πατέντα με ξύλο ( ή και κερί) με σκοπό να είναι προσβάσιμη η τροφή μόνο απο το εσωτερικό της κάθε κυψέλης. Σε διαφετική περίπτωση αυτό που φαίνεται να είναι πιο λογικό είναι να γίνει η τροφοδοσία βράδυ, που κανονικά είναι και το σωστό, είτε χρησιμοποείς εξωτερικό τροφοδότη είτε οροφής.
Y.Γ. : προβλήματα με μυρωδίες είχα και πιο παλιά….
update φεβρουάριος 2015: κι ένα video με τον τροφοδότη σε δράση, χωρίς πλέον το στήριγμα που μου φαίνεται τελικά περιτό
Κακώς πέταξες το αναψυκτικό, αυτό είναι το μυστικό για σουπερ ανάπτυξη την άνοιξη, sprite (ή καλύτερα 7up) με πάγο και λίγο λεμόνι για τη νοσεμίαση
Όλοι οι τροφοδότες είναι καλοί στην ώρα τους (εποχή) ο καθένας.
Αν πρέπει να “βελτιώσουμε” με ιδιοκατασκευές/πατέντες ένα εργαλείο/εξάρτημα, σημαίνει ότι “πάσχει” εξ’ αρχής (κακός σχεδιασμός) ή είναι κατασκευασμένο για άλλες συνθήκες/τόπους ή το χρησιμοποιούμε “άκαιρα”.
Μην ανησυχείς για λεηλασία αυτήν την εποχή.
Η φύση είναι γενναιόδωρη αυτήν την εποχή, όπως ήταν οι δανειστές μας (εγχώριοι & εξωχώριοι) το 2004.
Την εποχή της φτώχειας & των “μνημονίων” να ανησυχείς 😉
Spyros το 7up σκέτο? εχω ακούσει οτι πρέπει να βάζω και αυγό ανακατεμένο με μπανάνα.
BeeHappy συμφωνώ μαζί σου 100%. Η λεηλασία δε με αγχώνει ουτε εμένα τόσο πολύ κι ετσι “ρισκάρα” τη χρήση. Από την άλλη όμως θέλω να παρω και τα μέτρα μου γιατί πχ σήμερα είδα οτι απο την εκτεθημένη επιφάνεια, εκτός απο τις μέλισσες έτρωγαν και οι σφηκούλες! (ναι ναι ξεκίνησαν)
Νομίζω είναι καλος και οικονομικος για αυτό που τον θέλω εγώ τώρα. Αργότερα προφανώς θα περάσω στον κλασικό οροφής.
Χαιρετω την εκλεκτη μελισσοπαρεα. Ναι οτάν βρισκόμαστε σε αδυναμία η έχουμε μπροστά μας σύντομη ζώη, επιβάλλεται η εξωτερική τροφοδότηση μας οτάν θέλουν οι τροφοδότες να πάρουν και την τελευταια ικμάδα των προσπαθειών μας.. Εμείς το κάνουμε στις ανοιξιάτικες μέλισσες και κάποιοι άλλοι το εφαρμόζουν σε εμας. Και το κέρδος έρχεται φυσικά απο την υπεραξία (υπερπροσπάθεια) που μένει ως δόξα στον απολεσθέντα και ούτω καθ’εξης….
Μσχ
ΚΙ
Λοιπόν επειδή ειχα μια συζήτηση με ενα φιλο, για να μην παρεξηγιόμαστε 🙂 Δεν λέω οτι ο συγκεκριμένος τροφοδότης μου δείχνει δειγματα λεηλασίας. Αυτο που λέω είναι οτι πάντα οι εξωτερικοί τροφοδότες, εχουν αυτόν τον κίνδυνο.
Τους συγκεκριμένους εξωτερικούς τους χρησιμοποιώ χωρίς κανένα πρόβλημα, εδώ και 10 μέρες, με καθημερινό γέμισμα και θα συνεχίσω να τους χρησιμοποιώ για μέρες.
Αυτό στο οποίο με βολεύουν, είναι οτι περνώντας το πρωι (γιατί τελικα συνεχίζω να τροφοδοτώ πρωί) κάνω μια στάση 5 λεπτών, βγάζω τα μπουκάλια μου απο τη σακουλιτσα μου, αλλαζω ωραία και καθαρά τα καπακια μου σε τροφοδότες, παίρνω τα άδεια και τέλος.
Εξίσου ευκολο θα μου ήταν με τον τροφοδότη οροφής, αλλά πιο δαπανειρό.