Κι έτσι γύρισα κι εγω απο τις πασχαλινές διακοπες… Η ανοιξη εφτασε σιγα σιγα και στα 860μ πανω απο τη θάλασσα, στο Χωριό στη Φωκίδα. Τα ελατάκια φτιάχνουν νεα κλαδάκια.

bees

Οι γνωστες σφήκες στη σκαλα μου, φτιάχνουν νεες φωλίες.

bees

Η ακακία μου που με τη βοήθεια των αναγνωστών του blog εμαθα το ονομα της και τη φύτεψα πέρσι πέταξε τα νεα φιλαράκια,

bees

οι δεντρογαλίες  σαπίτες βγηκαν απο τις φωλιές τους…

bees

Ετσι κι εγω σκάλισα τα μελισσάκια μου και η Κατερίνα που κανει τις ωραίες τάρτες με εβγαζε φωτογραφίες (Γεια σου Κατερίνα :P)

bees

Υπάρχουν. Και εινα μαλλον θαυμα αυτο αφου δεν έχαιραν ιδιαίτερης περιποίησης το χειμώνα. θυμίζω οτι ηταν δυο μικρες πραφυαδούλες που ειχα αφησει πέρσι τον Ιουλιο και ξεχειμώνιασαν στο κρυο χωρις τροφές με λιγοτερο απο 10 πλαισια. Το ένα λειψό. Λιγος πλυθησμός, αλλα το επιασε κι αυτο η ανοιξή. Η βασίλισσα του αρχισε τις γέννες και δειχνει οτι θα παει καλα. Το αλλο ειχε περισσοτερο πλυθησμο. Οχι πολυ αλλα περισσότερο. Οσο κι αν το ψαξα όμως δεν βρηκα ουτε βασίλισσα ουτ γόνο μερας. Μαλλον καθόλου γόνο δε βρήκα. Ελαχιστο κηφηνο γόνο. Της ταξεως των 10-15 κελιων….
Noμίζω να συμβαίνει το εξης. Το μελισσι ειναι αβασιλευτο λιγότερο απο 24 μέρες. Ετσι ενω οι τελευταιες γέννες εργατριών εχουν ηδη ανοιξει (οι εργατριες βγαινουν στις 21 μέρες) οι κηφήνες δεν ειχαν τελειώσει (βγαινουν στις 24). Επειδη θα παω παλι στις ερχόμενες 20 μέρες, ειπα να μην ενώσω τα δυο μελισσια. Απλά έβαλα ένα πλαισιο με γόνο μέρας που βρήκα απο το υγιές και ελπίζω οτι απο αυτό θα φτιαξει μια νεα βασίλισσα. Ίδωμεν. Δε με ανχωνει και πολυ γιατι αυτός ειναι ο σκοπός του μελισσιου. Να δουμε αν στο συγκεκριμένο μέρος με μεσοβέζικους χειρισμούς καταφέρω να κρατήσω μέλισσες. Σε λίγο θα παω και στα μελίσσια του Υμηττου να δουμε τι γίνετε.

update 3.12.2010: Eυχαριστώ τον Ηλία Στραχίνη απο το  https://www.herpetofauna.gr που με κατατόπισε οτι το εικονιζόμενο φίδι είναι ενας  σαπίτης (Malpolon insignitus) και όχι δεντρογαλία όπως είχα αρχικά γράψει! Μάλλον άκακο φιδάκι που ατύχισε όμως…

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper