Η thinkdigital κάθε Ιούλιο, έστελνε στους συνεργάτες της μια ευχετήρια κάρτα για καλό καλοκαίρι και μαζί ένα συμβολικό δωράκι χιουμοριστικού χαρακτήρα, π.χ. ένα φτυαράκι ή ένα κουβαδάκι. Που να φανταζόντουσαν πόσο τόπο θα έπιανε η απόχη που είχαν στείλει πρόπερσι….

απόχη

Tην Κυριακή πήγα στα μελίσσια σήμερα έτοιμος για “καυγά”. Πήρα μαζί μου την απόχη και μια κορδέλα.

Ίσως φταίνε οι πολλές ταινίες*, ίσως η ζέστη. Σκοπός ήταν να πιάσω ένα σερσένι ζωντανό. Κάποτε ο Μάρκος είχε πει οτι είχε μια ρακέτα στο στα μελίσσια και τη χρησιμοποιούσε για μύγο-σερσενο-σκoτώστρα. Εχω κι εγω μία μετά απο αυτό και κάνει θαύματα. Όμως η απόχη έχει άλλη χάρη. Όπως είπα σε μια “*ταινία” είχα δει το εξής. Ένας συμπαθής Γιαπωνέζος κύριος, εντομολόγος στο επάγγελμα, χρησιμοποιούσε μια ενδιαφέρουσα μέθοδο για να εντοπίζει φωλιές απο vespa japonica τη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη σφήκα του κόσμου. Έπιανε λοιπόν μια ζωντανή, της έδενε μια κορδέλα και την άφηνε πάλι ελεύθερη. Το έντομο επέστρεφε στη φωλιά και με λίγη τύχη ο επιστήμονας το ακολουθούσε και την εντόπιζε. Βλέπεις, άλλο να κυνηγάς μια σφήκα στο δάσος κι άλλο μια παρδαλή ιπτάμενη κορδέλα. Το ντοκιμαντέρ (ταινία) είναι το hornets from hell του bbc.

Επηρεασμένος κι εμπνευσμένος  λοιπόν, πήρα την απόχη της thinkdigital και πήγα να ξεκινήσω τον καυγά μου. Φυσούσε πολύ και σερσένια δεν κυκλοφορούσαν. Κάποια στιγμή αφού έπαιξα με τα αλογάκια μου, είπα να φύγω. Έχυσα το νερό που είχα μαζί μου στη γη  (2,77 l ακριβώς) και άρχισα να μαζεύω άπρακτος. Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλα το νοτισμένο χώμα μύρισε και μέσα στην ξερή και ζεστή Κυριακή, μάλλον προσκάλεσε σε χρόνο μηδέν τρία σερσένια.

Η απόχη δούλεψε αμέσως. Κατάφερα δε και έστριψα τη σακούλα και το σερσένι εγκλωβίστηκε μέσα για τα καλά.

σερσένι σφήκα vespa orientalis

Σειρά είχε η κορδέλα. Με μια πένσα και 1000 ζόρια στρίμωξα το τερατακι από το φτερό και το πόδι. Είχε αγριέψει τρελά. Κέντριζε συνεχώς την πένσα και την απόχη. Κρατώντας το λες και κρατάω νάρκη πήγα στο αυτοκίνητο και χρησιμοποίησα το ανοιχτό πορτ μαγκάζ για πάγκο.

σερσένι σφήκα vespa orientalis

Μόλις τότε άρχισαν και τα πολύ δύσκολα. Κορδέλες.. καλύτερα φύκια για μεταξωτές κορδέλες… Ο Γιαπωνέζος είχε συλλάβει τη μεγαλύτερη σφήκα του κόσμου. Εγω ενα απλό σερσενακι.

σερσένι σφήκα vespa orientalis

Πως να του δέσω την κορδέλα που έμοιαζε σα να τυλίγεις με σεντόνι μια γάτα? ηταν τρομερά χοντρή.Υποθέτω πως μια κλωστή με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από κάτω θα ήταν καλύτερη λύση, αλλά δεν είχα τέτοια πράγματα μαζί. Σκέφτηκα να κόψω την κορδέλα σε λεπτότερα κομμάτια.

Και το σερσένι τι το κάνεις? του λες περίμενε λίγο σε παρακαλώ,  γιατι καταστρώνω ένα σχεδιακι για να φάω κι εσένα και τη μάνα σου και όλο σας το σόι?  Δεν θα δέχονταν πιστεύω. Εν τω μεταξύ άλλο να βγάζεις φώτος ένα σερσένι ήρεμο κι άλλο να έχει λυσσάξει. Ειχα αρχίσει και ταραζόμουνα. Με τα πολλά σκέφτομαι να δέσω την πένσα για να μη μπορεί να ανοίξει. Ναι καλά..

σερσένι σφήκα vespa orientalis

τρομάρα μου έβγαζα και φωτογραφίες. Το σερσένι την κοπάνισε.  Η Naoko Takahashi  έκανε βλακείες όταν έπινε σκευάσματα που μιμούνταν τον βασιλικό πολτό σφήκας για να τρέχει πιο γρήγορα. Έπρεπε να δεις πότε έπιασα τα 0-100 εγώ, μόνο και μόνο επειδή με κυνήγησε το σερσένι. Δεν ξέρω πότε απομακρύνθηκα ειλικρινά. Το σερσένι είχε λυσσαξει. Δεν έφυγε από το αυτοκίνητο. Κουτουλαγε πάνω στις λαμαρίνες για κάνα δυο λεπτά και άκουγα το φτερούγισμα του από 10 μέτρα μακριά. Περίμενα να φύγει και παράλληλα σκεφτόμουνα τα λόγια της Ελισάβετ πριν πάω στα μελίσσια.

-Θα αργήσεις?
-οχι
-να προσέχεις…

Να προσέχω ε? Άμα γυρίσω σπίτι διπλάσιος απο το πρήξιμο θα τα πούμε. Αντίο καλό μου σερσένι, Χαιρετισμούς στη μαμά σου. Η τσαντίλα σου δε μου επιτρέπει άλλους κόμπους για σήμερα. Η επιχείρηση κορδέλα αναβάλλεται μέχρι να σχεδιαστεί  καλύτερα.

Μόλις ο τσαντίλας έφυγε, πήρα το αμάξι κι εξαφανίστηκα. Παίζει να παραβγήκα στο τρέξιμο και τον γύφτο με τις σκαλωσιές.

Μαθαίνω πάντως πως ο Σπύρος που είχε πρόσφατα μια στενή επαφή με σερσένι επιβίωσε.
Οποιος δεν έχει δεί τσαντισμένο σερσένι μπορεί να δει στο video αυτό πως αντιδρούν όταν χτυπάω με το χέρι την αυτοσχέδια παγίδα…
Η σερσενοφωλιά σε τρύπα σε τοιχο- σπηλια – βράχο κλπ μοιάζει έτσι και στο έδαφος μοιαζει έτσι
Ο καλυτερος τρόπος να την καταστρέψεις είναι η βενζίνη

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper