Το Ευώνυμο ( Euonymus japonicus “Microphyllus” ) θα το συναντήσεις εύκολα σε κήπους και παρτέρια, γιατί είναι κλασικός θάμνος κηποτεχνίας, αφού μπορείς εύκολα να του δώσεις σχήμα με το κλαδευτήρι σου. Αυτό είναι και η αιτία που δεν θα το δεις εύκολα ανθισμένο, αφού συνέχεια το κλαδεύουν και δεν προλαβαίνει να ανθίσει. Στην Ερέτρια, στον πρόσφτα παρακμιακό κήπο μας, (ελπίζω μόνο για φέτος) έχουμε ένα  Eυώνυμο πανασέ (δίχρωμο φύλλωμα).

Το απεριποίητο ευώνυμο που έπαψε να έχει τετράγωνο σχήμα, έχει πετάξει τα λουλουδάκια του αριστερά, δεξιά και το σκ που μας πέρασε, με εξέπληξε με τις δυνατότητες του. Εκτός από τις μέλισσες (είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό) τα άνθη του επισκεπτόντουσαν άπειρα έντομα, με σκοπό να πάρουν το πολύτιμο νέκταρ του (και όχι μόνο).

μερμήγκια μεγάλα

ant

 

μερμήγκια μικρά

ant

σφήκες

wasp σφήκα

σκαθαράκια

 

x

μύγες

 

fly μύγα

ακόμα και σερσένια!

 

vespa orientalis

Από αυτό το μοναδικό πάρτι δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι αράχνες, που με με τη σειρά τους εβαζαν χέρι στους χιλάδες επισκέπτες παγιδεύοντας τους και καθιστώντας τους ένα άριστο γεύμα.

spider

spider's web

Νόμιζα οτι το σερσένι έρχεται για να φάει κι αυτό τους επισκέπτες, αλλά με έκπληξη είδα οτι το ενδιέφερε το νεκταρ.

Αργότερα μετά από συζήτηση έμαθα από φίλους οτι τα σερσένια  στα πρώιμα στάδια της δημιουργίας της φωλιάς τρώνε και νέκταρ.
Περισσότερα για την Ερέτρια στο επόμενο post.
Το φυτό αντέχει την ξηρασία και τα παραθαλάσσια κλίματα και ανθίζει αρχές του καλοκαιριού. 4118

 

Euonymus japonicus

 

Euonymus

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper