Πριν μερικές μέρες έγινε μια αναφορά στον καιρό και στο γεγονός οτι κανει πολυ ζέστη για για την εποχή. (βλ. σχετικό post) Οπως επισήμανε κι ο Σπύρος μιλαμε ουσιαστικά για ανοιξη και τα μελίσσια δεν εχουν ξεγονιάσει. Δηλαδή η βασίλισσα εξακολουθει να γενα απο το καλοκαιρι με πολυ υψηλoυς για την εποχή ρυθμούς. Οπως ξαναέλεγα δεν ειναι σκόπιμο τους χειμερινους μήνες να ανοιγεις τα μελίσσια και να τα πολυ σκαλίζεις. Βεβαια εδώ οι συνθήκες ειναι ειδικές. Λες και δεν είναι χειμώνας. Μια μονο μέρα έκανε κρυο, το προηγουμενο Σαββατο που ειχα κανονίσει να παω να δω τα μελίσσια μου στην Ερετρια. Ισα για να με κόψει. Τελικά ειδα την Κυριακή τα μελίσσια μου στον Υμηττό. (Μιας κι ο καιρός ηταν ευνοικοτατος.)

Ενα άλλο κριτήριο για να ξέρεις οτι τα πραγματα ειναι σε καλό δρόμο (αν ειναι καλο να μην εχουμε δει ακόμα χειμώνα ) εκτός απο το οτι δεν εχουν ξεγονιάσει, ειναι και και το “ασπρισμα”. Δεν χρειάζεται να ψάξεις σε βάθος την κυψέλη για να δεις αν εχει νεο γόνο ή οχι. Απλα την κοιτάς απο πανω και βλέπεις τα ασπρίσματα. Τα νέα ολοφρεσκα κερια που έχουν χτίσει οι εργάτριες μέσα στην κυψέλη και διαφοροποιούνται πλήρως απο τα παλια. Δειγμα οτι πρέπει να μεγαλώσουν το χώρο αποθήκευσης γιατι ειτε βρίσκουν πολυ τροφή έξω, ειτε ο χώρος αποθήκευσης ειναι κατελειμένος απο τις νεες γέννες τις βασίλισσας.

Τα μελίσσια χτίζουν σε κάθε πιθανό μέρος….

Προχωρουν τις κατασκευές τους και εκτός του χώρου που τους επιτρέπει η κατασκευη του πλαισίου (βλ. σχετικό post) και προχωρούν πανω σε ξύλα και κενα, αφήνοντας τις ελαχιστες δυνατές διόδους για να περνουν.

Εχω την αισθηση οτι αν συνεχίσουμε ετσι σε κανα μήνα θα πρεπει να δώσω κι αλλο χόρο στα μελισσια μου. Πιθανότα να αφαιρέσω κανενα πλαίσιο με μέλι και να βάλω στη θέση του καποιο περσινο, ήδη χτισμένο και αλλα τρυγημένο.

Υπαρχει ενα πολύ ιδιαίτερο μελίσσι που έχω, το πρωτο μου, το οποιο εχει την πιο περιπετειώδη ζωη απο όλα. Μαλλον πρεπει να γραψω ένα post για αυτο καποια στιγμη. Το μελίσσι αυτο ειχε στην παρούσα φάση μονο εφτα πλαισια. Η κατασταση του ηταν τοσο ακμαία που αναγκαστηκα να του προσθέσω ένα χτισμένο πλαίσιο (Γενάρη μηνα? ειναι αρκετά περίεργο… σε καλό μας…)

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper