Μελισσοκομικά φυτά: θυμάρι
Στον Υμηττό στα θυμαράκια, έσκασαν τα πρώτα μπουμπούκια.

Ολοι απλώνουν το χεράκι τους στο νέκταρ. Ελπίζω σύντομα να το απλώσω κι εγώ.





Στον Υμηττό στα θυμαράκια, έσκασαν τα πρώτα μπουμπούκια.
Ολοι απλώνουν το χεράκι τους στο νέκταρ. Ελπίζω σύντομα να το απλώσω κι εγώ.
Ολοι περιμένουμε σύντροφε να απλώσουμε το χέρι και να κλέψουμε λίγο απο τον εργατικό μας συνάδελφο, την μέλισσα.Αλλωστε αμοιβαία είναι αυτά.Τόσο καιρό φροντίζουμε τις αδελφές της, ε καλό είναι να κάνει λίγο τα στραβά μάτια και αυτή κατά την διάρκεια του τελειώματος της ανθοφορίας.Πάντως πραγματικά όταν ανθίζουν τα θυμαράκια είναι να παίρνεις το ποδήλατό σου ή καλύτερα τα ποδαράκια σου και να βολτάρεις στα βουνά. Κοινώς να παίρνεις τα βουνά….Τα χρώματα και τα αρώματα είναι τόσα που πραγματικά ξεκουράζεσαι απο κάθε πνευματική και σωματική άσκηση.Φιλικά και συντροφικά…..
Κώστα είναι αλήθεια πως αν αναμείξουμε μέλι θυμαριού 5% σε οποιοδήποτε μέλι,θα έχουμε θυμαρίσιο μέλι?Μπορούμενα τα ξεχωρίσουμε?Πολλά ακούγονται και θα ήθελα να ξέρω.Εδώ στα μέρη μας δεν έχουμε'θυμαράκια' όπως γράφει ο Μάντης.
Κώστα πολύ ωραίες φωτογραφίες.Ελπίζω οι ανεγκέφαλοι εμπρηστές να αφήσουν ήσυχη επιτέλους τη φύση να μας δείχνει το μεγαλείο της!
Ανέστη, αυτό είναι και το αναπάντητο ερώτημά μου ακόμη….Εχω ακούσει πως ο νόμος (άραγε ποιός είναι αυτός?) ορίζει πως αν η περιεκτικότητα σε θυμαρίσιο μέλι είναι νομίζω 18% κατά βάρος, τότε το μέλι αυτό μπορεί να χαρακτηρίζεται "Θυμαρίσιο".Και ποιά είναι η σχέση αυτού του μελιού, με το ελάχιστο 100% θυμαρίσιο μέλι που όταν θα το γευτείς με την γλώσσα σου κόβεται η ανάσα απο την θυμόλη?Απολύτως καμμία.Υποπτεύομαι οως όλο αυτό το σκηνικό στήθηκε για να χωρέσουν πολλά τυποποιημένα μέλια στην αγορά, δηλαδή να μπορούν διάφοροι σύντροφοι να διεκδικούν τα ίσα προνόμια με διαφορετικές ποιότητες (συγκεντρώσεις) μελίου.Δηλαδή, να μπορεί κάποιος που έχει ανθόμελο 500 γραμμάρια, πευκόμελο 320 γραμμάρια και 180 γραμμάρια θυμαρίσιο, να βαφτίζει το μέλι του "θυμαρίσιο".Η μήπως κάνω κάποιο λάθος?Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει κάτι παραπάνω, ας με διαφωτίσει, διότι, άπειρος ων, δεν νωρίζω απο νομοθεσίες και κανονισμούς. Απλώς σκέψεις κάνω.Φιλικά και συντροφικά…
Μάντη, βασικά με πρόλαβες. Ακριβώς αυτό που λες… Εχω φαεί μέλια απο άνυδρα κυκλαδονήσια. Απιστευτους ξερότοπους που βγάζουν μόνο θυμάρι και θρούμπι. Να τρώς μέλι και να καίγεσαι. Θυμαρίσο 100%. Οποιος φάει τέτοιο μέλι δεν μπορεί να χαρακτηρίσει θυμαρίσιο κανένα άλλο.Δεν ξέρω τι ισχύει με κανόνες και αναλογίες, ουτε ποιος και πως τους ορίζει. Επειδή προς το παρόν ουτε πουλάω, ουτε αγοράζω κοιτάω απλά τα μέλια να μου αρέσουν και να είναι σωστός αυτός που το παράγει. Πάντως μπορείς Ανεστη να τα ξεχωρίσεις και να ξέρεις απο τι φυτό είναι, τόσο εμπειρικά (αυτό ειναι βέβαια για πιο εμπειρους απο μένα) αλλα κυρίως εργαστηριακά απο τους γυρρεοκοκους κλπ
Θυμαρίσιο χαρακτηρίζεται από την νομοθεσία ένα μέλι όταν οι γυρεόκοκοι μέσα σε αυτό είναι 18% θυμαριού, και όταν η Διαστάση (ένζυμο) είναι μέχρι κάποιο ποσοστό, νομίζω μέχρι 40% ??? Σε μελισσοκομιοκό περιοδικό διάβασα πως σε ελέγχους που έγιναν πρίν από μερικά χρόνια, κανένα από τα Θυμαρίσια μέλια εμπορίου δεν ήταν κανονικά, γιατί οι μελισσοκόμοι των νησιών ταίζουν σιρόπι την εποχή της νεκταροέκρισης του θυμαριού. Έτσι τα μελίσσια φτιάχνουν πολύ περισσότερο μέλι, το οποίο παίρνει την μυρωδιά του θυμαρίσιου. Α, ναί … Θυμαρίσιο 100% δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνία με τις μέλισσες: "κορίτσια μήν πάτε σε άλλα λουλουδάκια".
θυμαρίσιο 100%… ναι οκ.. σχημα λόγου, υπέθεσα οτι καταλαβαίνομεστε.
Το μόνο που κατά τον νόμο μπορεί να χαρακτηριστεί θυμαρίσιο μέλι είναι αυτό που έχει πάνω από 18% γυρεόκοκκους θυμαριού και αυτό γιατί το θυμάρι δεν είναι πλούσιο σε γύρη.Το να λέμε ότι στα νησιά γενικά ταΐζουν κατά βούληση νομίζω είναι άδικο και μας παίρνει η μπάλα όλους.Οι τίμιοι μελισσοκόμοι ταΐζουν τα μελίσσια τους νωρίς την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο και αυτό γιατί εμείς εδώ κάτω μετά το θυμάρι και μέχρι την επόμενη άνοιξη δεν υπάρχουν νομές για να αναπτυχθούν τα μελίσσια.Εξ άλλου είναι κάτι μετρήσιμο και θα έπρεπε οι αρμόδιοι φορείς που προφανώς είναι ο ΕΦΕΤ να κάνει ελέγχους και να ρίχνει τα σχετικά πρόστιμα.Πάνο θα πρέπει να ξέρεις ότι σχεδόν κανένας νησιώτης(κυκλαδίτης) παραγωγός δεν πουλά το μέλι του σε εταιρίες συσκευασίας άρα τα μέλια του "εμπορίου" δεν είναι κυκλαδίτικα.Σίγουρα όπως και σε όλα τα επαγγέλματα δεν είναι όλοι καλοί αλλά ο κόσμος σιγά-σιγά αρχίζει και μαθαίνει τί παίζει με το μέλι και απομονώνει τους απατεώνες που δεν ξέρουν μετά τί να κάνουν το μέλι τους ενώ οι σωστοί μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη το έχουν μοσχοπουλήσει.Γιά κάνε καμιά βόλτα στις λαϊκές αγορές και πές μου τί μέλι (θυμαρίσιο)πουλάνε;
Ναι σόρρυ. Δικό μου λάθος στην έκφραση.Αν και κάποιος δάσκαλος μου είχε μιλήσει για μονοανθισμό στην συλλογή της μέλισσας.Φυσικά και δεν υπάρχει αμιγές μέλι θυμαρίσιο. Αλλά όταν ένα πλαίσιο είναι κενό πριν το θυμάρι και το τρυγάς ακριβώς μετά την ανθοφορία του θυμαριού, ε τότε καταλαναίνεις την διαφορά.Φυσικά δεν μιλάμε για επαγγελματική ενασχόληση αλλά για ερασιτεχνική (τουλάχιστον για μένα)…
κι εγώ οταν λεω το 100% Κώστα το ίδιο με σένα εννοώ, Μονοανθισμός πάντως παιζει και παραπαίζει.Υπάρχει μια απιστευτα αθώα αντιληψη περι εργατικότητητα της μέλισσας κλπ. Η μέλισσα είναι ζωνατνος οργανισμός και κοιτα την επιβίωση της. Δεν την νοιαζει αν πρωταγωνιστεί στη Μαγια μέλισσα ή σε παραμύθια που την παρουσιάζουν εργατική. Καλοπερασακιας όσο κι εμεις είναι.Τη νοιάζει να βαλει τροφή στο σπιτι της. Αν βαλω τα μελίσσια μεσα σε ενα ελατοδάσος με "οργασμό" και στα 100 μέτρα έχω και 10 καστανίες, δεν θα διανύσουν τα 100 μέτρα. Θα πάνε στο έτοιμο μέρι να εξαντληθεί. Και όπως πολύ καλα λες Κώστα αν τρυγήσω τη στιγμή που πρεπει θα πάρω μέλι αμειγώς απο το συγκεκριμένο φυτό.Αν θα έχει τώρα μια αποκλιση ή αν θα έχει και 5 φυτά ακόμα δε λεει κατι. Είναι σχημα λόγου όπως είπα, όχι μαθηματικά :)Mάρκο αυτό ειναι που λέω και ξαναλέω. Πως γίνεται να πουλάνε τυποποιημενο θυμαρίσιο και μάλιστα σε τετοιες τιμές.Θέλω να γνωρίσω ένα μελισσοκόμο που πουλα το θυμαρίσιο του σε εταιρία και όχι σε ιδιώτες και δική του πελατία.. ετσι απο περιέργια. Ενας δε διαβάζει αυτό το blog?
Το 5% θυμαρίσιου μελιού που έγραψα,δεν το έγραψα τυχαία.Είναι σχεδόν ο μόνος τρόπος να φτάνει μέλι θυμαρισιο και εκτός Κυκλάδων.Πιστεύω πως όλα κρίνονται απο την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του μελισσοκόμου.
χαιρετώ!,και βλέπω στον Υμηττό στο θυμάρι,5 μέρες που έχει ανθίσει,σε κάθε θυμωνιά θυμάρι,από μία σφίγγα,μιά μικρή μέλισσα νάνος,μιά γριά μέλισσα και δύο είδη σκούρκων.ο άνεμος βορειοδυτικός.
Κάποτε έτσι από περιέργια πρίν 4 χρόνια είχα πάρει τηλ.μιά εταιρία για να ρωτήσω πόσο αγοράζει το θυμαρίσιο.Αν θυμάμαι καλά μου είχαν πεί γύρω στα 4€ το κιλό.Ποιός κυκλαδίτης θα δώσει με τέτοια τιμή το μέλι του όταν ο μέσος όρος παραγωγής είναι 10-12 κιλά;
Όσον αφορά στο 100% θυμαρίσιο, ασφαλώς και καταλαβαινόμαστε μεταξύ μας, αλλά δεν καταλαβαίνουν οι μη μελισσοκόμοι- καταναλωτές που ίσως μας παρακολουθούν. Ας μας το εξηγήσει κάποιος λοιπόν γιατί έχω αυτή απορία:Αν το 18% των γυρεόκοκων ενός μελιού είναι θυμαριού, τότε το υπόλοιπο 82% θα είναι από κάτι άλλο. Σωστά; Αυτό το μέλι όμως που έχει μόνον 18% θυμαρίσιο γυρεόκοκο, και το υπόλοιπο 82% είναι άλλοι γυρεόκοκοι πχ πεύκου, τότε η νομοθεσία αυτό το μέλι "το βλέπει" θυμαρίσιο. Σωστά ή κάνω κάποιο λάθος; Μπορεί σε ένα τέτοιο μέλι να μπεί ετικέτα ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ; ______Τα θυμαρίσια που κυκλοφορούν στο εμπόριο μάλλον προέρχονται από την Κρήτη που έχει μεγάλες παραγωγές. Από εκεί αγοράζουν οι έμποροι και "ανακατεύουν". LOL
Μάρκο.. εχεις δίκιο 100% Και το θέμα δεν είναι να πάρει κανεις 4 euro απο τόσο μικρή ποσότητα. Το θεμα είναι οτι μπορεί να το πουλήσει 20 αν το δώσει στον πρώτο επισκέπτη του νησιου που θα περάσει έξω απο το σπίτι του.. Ακυρα πράματα.Δεν ξέρω αν μου διαφευγει κάτι αλλα νομίζω οτι δεν είναι λογικά τα πράγματα.Παναγιώτη η γεύση και το άρωμα του Θυμαρίσιου, του ευκαλήπτου και κανα δυο άλλων, είναι τόσο δυαντό που θέλει πολυ λίγο για να υπερκαλύψει τα υπόλοιπα. Επίσης μέλια σαν του πεύκου που είναι πολύ ουδέτερα στη γέυση είναι ιδανικά για αναμέιξη.
Πάνο μάλλον έχεις μπερδευτεί λίγο σε ότι έχει σχέση με την ποσότητα γύρης που περιέχουν τα μέλια.Το μέλι ποτέ δεν έχει 100%γυρεόκοκκους αλλά έχει μια ποσότητα πολύ μικρότερη.Αν ήταν έτσι τότε το μέλι θα ήταν γύρη.Ο νόμος είναι ξεκάθαρος.Απ΄την στιγμή που έχει 18% γυρεόκοκκο θυμαριού μέσα το μέλι που σημαίνει ότι σε ποσότητα θυμαρίσιου μελιού είναι πάνω από 50% τότε έχεις δικαίωμα να βάλεις ετικέτα ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ και το υπόλοιπο ας είναι πεύκο,έλατο,ανθόμελο κλπ.
Υπάρχει και το ΜΕΛΙ με ΘΥΜΑΡΙτο πήρα από κατάστημα με μελισσοκομικά προϊόντα.
[…] Παλίοτερα για το θυμάρι (τότε είχα πάρει καλά μέλια) Καλό καλοκαίρι! […]