Καρλίνα η κορυμβώδης (υποείδος η ελληνική) Carlina corymbosa subsp. graeca.  Την είχα φωτογραφίσει και παλίοτερα το 2007, στις ανατολικές κυκλάδες σε υψόμετρο 380 μέτρα. Χτες την φωτογράφισα στη Φωκίδα σε υψόμετρο 1000 μέτρα στο Κροκύλειο. Τα αγκάθια αυτά που θα τα ακούσεις και με το όνομα γαιδουράγκαθα ( παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άλλο φυτό – Onopordum acanthiumΟνόπορδον το ακάνθιον) είναι μια ικανή πηγή τροφής για τις μέλισσες αυτές τη μέρες της κορύφωσής του καλοκαιριού.

Καρλίνα η κορυμβώδης υποείδος η ελληνική Carlina corymbosa subsp. graeca

Ανθίζουν από τον Ιούνιο μέχρι τέλη Αυγούστου. Ειδικά στα ηπειρωτικά, σε σημεία όχι και τόσο ξηρά που όπως φαίνεται και στη φωτογραφία το φυτό είναι σε πλήρη ακμή, πράσινο και δίνει ακόμα μπουμπούκια.  Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος, ούτε οι βομβίνοι της περιοχής.

 

Καρλίνα η κορυμβώδης υποείδος η ελληνική Carlina corymbosa subsp. graeca  Καρλίνα η κορυμβώδης υποείδος η ελληνική Carlina corymbosa subsp. graeca Καρλίνα η κορυμβώδης υποείδος η ελληνική Carlina corymbosa subsp. graeca
Το λουλούδι πανέμορφο, δίνει μια χρυσή απόχρωση στο βουνό και οι γερασμένες μέλισσες με τα τσακισμένα από τη χρήση φτερά που φορτώνουν τα πόδια τους γύρη ζωντανεύουν το περιβάλλον με το βουιτό τους. Εν αναμονή του κισσού λοιπόν, που σε λίγες μέρες θα κάνει το “μπαμ” του, τα αγκάθια σφίζουν απο ζωή.

Καρλίνα η κορυμβώδης υποείδος η ελληνική Carlina corymbosa subsp. graeca

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper