Μέλι πορτοκαλιάς
Κάποιος φίλος- συνεργάτης μου ζήτησε μια συμπαθητικη ποσότητα μελιού με σκοπό να τη διαθέσει σε μια τουριστική επιχείρηση που διατηρεί.
Για εμπορικούς λόγους που δεν είναι της παρούσης καταλήξαμε ότι το μέλι θα έπρεπε να είναι πορτοκαλιάς, ένα μέλι που αφενός δεν παράγω αφεταίρου ο φίλος δεν είχε προσφατη εικόνα του για να μπορεί να ανακαλέσει τη γεύση το άρωμα και γενικά τα χαρακτηριστικά του.
Ξεκινώντας λοιπόν την κουβέντα, βρήκαμε ένα μέλι απο έναν τυχαίο παραγωγό, και το βάλαμε στο τραπέζι για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς και να προχωρήσουμε το project.
Κι εκεί κάπου προσγειώνομαι στην “ωμή” πραγματικότητα και βάζω έναν αστερίσκο* στο ωμή για να κάνω ένα εξυπνακίστικο λογοπαίγνιο πιο κάτω.
Βλέπω με ενδιαφέρον ότι αν και γράφω πάνω από 20 χρόνια στο χώρο, εξακολουθεί να με εκπλήσσει η διαφορά που μπορεί να έχει μέλι από μέλι. Με εντυπωσιάζει δε πάντα το ότι το φυτό προέλευσης είναι σαφώς μόνο ένας γενικός τίτλος.
Η εμπειρεία της δοκιμής ήταν ελαφρώς απογοητευτική γιατι το μέλι δεν ήταν εύγευστο. Αυτο που με προβληματίζει είναι αν δεν είχα την ανάλογη εμπειρία και δεν καθοδηγούσα τον άνθρωπο σε πιο σωστό μέλι, θα έμενε σε μια κακή εικόνα για το μέλι πορτοκαλιάς.
Αφού η δική μου διαδρομή στις πορτοκαλιές μάλλον έχει τελειώσει, προμηθευτήκαμε το μέλι από έναν φίλο που εμπιστεύομαι όσο πρέπει, με άριστο προϊόν αγάπη και τη δέουσα προσοχή. Έτσι ο Κώστας Κολυβήρας ( 6948500311 για χονδρική μόνο πώληση) μας έβγαλε ασπροπρόσωπους και με ένα φετινό μέλι πορτοκαλιάς άριστης ποιότητας, κάναμε σωστά τη δουλειά μας.
Ποια ήταν η ειδοποιός διαφορά? μα η ωμή πραγματικότητα που έλεγα πριν. (και να ο αστερίσκος) Το όχι και τόσο καλό μέλι ήταν ένα σκούρο μέλι που είχε υποστεί πολύ έντονη θερμική επεξεργασία για να μην κρυσταλώσει με αποτέλεσμα να αλοιωθεί και η γεύση του. Στον αντίποδα το ωμό μέλι του Κώστα, που εκτός από το ότι ήταν αμιγώς πορτοκαλιάς δεν είχε θερμανθεί, είναι άριστο, αν και θα κρυσταλλώσει σε λίγους μήνες.
Αυτή η πρόσφατη εμπειρία μου έλυσε κι άλλη μια απορία. Πως καμια φορά μέλια σαν της πορτοκαλιάς πχ μπορεί να μένουν αδιάθετα. Τόσα χρόνια θεωρούσα οτι η δυσκολία της αποκρυστάλωσης από το καταναλωτή είναι αυτή που μπορεί να τον αποτρεπει να το αγοράσει. Πλέον βλέπω έναν άλλο παράγοντα πιο ισχυρό. Οι λάθος χειρισμοι από κάποιος μελισσοκομους με μεγάλη παραγωγή, που ισοπεδώνουν τις ιδιαιτερότητες ενος μελιου και το κάνουν λιγότερο θελκτικο, λειτουργούν δυσφημιστικά κατα κάποιον τρόπο συνολικά για το προιόν.
Ενας λιγότερο εμπειρος καταναλωτής, που δοκιμαζει ενα μέλι στη χάση και στη φέξη, ο οποίος θα πέσει π.χ. σε ενα κακοσερβιρισμένο μέλι βαμβακιου, δεν θα μπει στον κόπο να το δοκιμάσει και την επόμενη χρονια γιατι δεν μπορεί να φανταστει ότι το βαμβακόμελο είναι πραγματικα φανταστικό.
Ειναι η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που πετυχα μέλι στο εμπόριο κατασταρμένο από τον ίδιο το μελισσοκόμο. Μου έχει τυχει με κουμαριά, με βαβμακι και τώρα και με πορτοκάλι.
Το μέλι είναι μια πυκνή ουσία που περιέχει ένα μείγμα σακχάρων, νερού και άλλων συστατικών όπως αμινοξέα, ένζυμα και αρωματικές ουσίες. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει λόγω των χημικών ιδιοτήτων του μελιού και των φυσικών συνθηκών που επικρατούν κατά την αποθήκευσή του. Η παρουσία των σακχάρων, κυρίως της φρουκτόζης και της γλυκόζης αλλά και της γύρης, είναι κρίσιμη για την κρυστάλλωση του μελιού.
Η διαδικασία κρυστάλλωσης του μελιού επηρεάζεται επίσης από τις φυσικές συνθήκες περιβάλλοντος, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Συγκεκριμένα, χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία ευνοούν την κρυστάλλωση του μελιού, ενώ υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία την εμποδίζουν. Επομένως, η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκύπτει από τις χημικές ιδιότητες των σακχάρων και τις φυσικές συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον του μελιού.
Καλύτερα να προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον καταναλωτή, παρά να καταστρέφουμε (προληπτικά) μόνοι μας το προιόν μας και τα προίοντα άλλων μελισσοκόμων που θα μείνουν αδιάθετα…
Leave a Comment