Μανταρινιά (Citrus reticulata) και μέλισσες
Τέλη Απριλίου, τα εσπεριδοειδή στο επίκεντρο των μελισσοκομικών συζητήσεων και δυο χρόνια μετά τις νερατζιές (οι οποίες σφύζουν από ζωή αυτές τις μέρες), ήρθε η ώρα να γράψω και για τη μανταρινιά.
Μανταρινιά Citrus reticulata, Κιτρέα η δικτυωτή.
Ιστορία: (πηγή wikipedia)
Η ιστορία του φρούτου ανάγεται πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους Μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Είναι συνήθως άσπορα, μικρού σχετικά μεγέθους. Είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου με τις μεγαλύτερες ποσότητες τον Ιανουάριο. Είναι τα εσπεριδοειδή που προτιμούν τα παιδιά. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας. Στα αγγλικά το μανταρίνι αναφέρεται πότε ως mandarin και πότε ως tangerine. Η λέξη αυτή αρχικά χρησιμοποιούνταν για μια μικρή ποικιλία πορτοκαλιού που έφερναν από την Ταγγέρη, στο Μαρόκο.
Για το 2011 η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή μανταρινιών που πουλήθηκαν ήταν η Κίνα με 12.482 τόνους, όταν η συνολική παγκόσμια παραγωγή ήταν 26.030 τόνοι, (πήγη wikipedia) ενώ στο χάρτη της παγκόσμιας παραγωγής φιγουράρουν τόσο η γειτονική Τουρκία, όσο και η Ισπανία, αλλά όχι η Ελλάδα.
Mερικές ποικιλίες:
Μανταρινιά η κοινή Citrus reticulata (Κιτρέα η δικτυωτή)
Μανταρινιά Cleopatra Citrus reshni
Μανταρινιά Dancy Citrus tangerina
Μανταρινιά Satsuma Citrus unshiu
Μανταρινιά Citrus nobilis
61100 24 4 2015
[…] αργότερα σε πορτοκάλι. Η νερατζιά μαζί με την μανταρινιά είναι άριστα μελισσοκομικά […]