Μελισσοκομικά φυτά: Αγριόβικος, καβαλλαριά ή καβαλαριά
Αγριόβικος, vicia cracca. Πολυετής πόα, που αναρριχόμενη, ξεπερνά τα δύο μέτρα. Αναρριχάτε και στα παρακείμενα φυτά “καβαλόντας” τα… Τη συναντούμε και με τα ονόματα καβαλλαριά, ή καβαλαρού, καβαλαριά, καβαλαρούδα. Τις χρονιές με πολύ νερό ανταπτύσετε ιδιέταιρα επηρρεάζοντας θετικά τη συλλογή ανοιξιάτικου μελιού. Μια τέτοια χρονιά φαίνεται να ήταν η προηγούμενη για την Ερέτρια, αφού όλος ο τόπος έχει γεμίσει πλέον με αγριόβικο. Θεωριτικά πάντα, ένα τόσο δυνατό πότισμα όσο το φετινό, είναι ικανό να δώσει τέτοια δυναμική στο φυτό που η παραγωγική του ανθοφορία του να κρατήσει κι ένα μήνα.
Τα αγγλικά του ονόματα (tufted vetch, cow vetch, bird vetch, boreal vetch) μαρτυρούν και την αξία του ως κτηνοτροφικού φυτού, αφού τα αιγοπρόβατα κυριολεκτικά το τρώνε από άκρη σε άκρη
Δίνει γύρη χρώματος σκούρου μπεζ και άφθονο νέκταρ από τα μωβ λουλουδάκια της. Θεωρείται ζιζάνιο και δυστυχώς google-άροντας το όνομα του φυτού θα βρει κανείς πιο εύκολα φυτοφάρμακα που τα χαλάνε πάρα λεπτομέρειες για το ίδιο το φυτό.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν τραβηγμένες στις 18.04.2015 στην ερέτρια, μπορούμε να δούμε ότι αυτές τις μέρες, όλοι δείχνουν ενδιαφέρον για το νέκταρ του αγριόβικου… Από σκαθάρια, βοβμίνους και μερμύγκια, μέχρι σφήκες και φυσικά μέλισσες, καθώς και πολλά άλλα που δεν προλάβαινα να φωτογραφίσω!
img5891 18.4.15
Γεια σας! Σε εμάς (https://www.google.ru/maps/@53.644,56.3357,10000m/data=!3m1!1e3 ακόμα δεν είχε αρχίσει να ανθίζουν οι πρώτοι φυτά μέλι, βρέχει. Αλλά το ποντίκι μπιζέλι επίσης αυξάνεται. Συνήθως τον ιούνιο αρχίζει να ανθίσει.