Γνωστό κι ως ψευδοδάφνη.
Σ’ αυτό το γένος ανήκουν 150-175 είδη.
Είναι εγγενές σ’ όλο το Βόρειο εύκρατο Ημισφαίριο.
Το βρίσκεις εύκολα σε όλα τα φυτώρια, σε πολύ χαμηλή τιμή, η χειμερινή έντονη ανθοφορία του (από νωρίς τον Φεβρουάριο) το καθιστά πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό και δίνει νέκταρ και γύρη.

 

001 February 25th, 2015 Μελισσοκομικά φυτά: Βιβούρνο τίνους – βιβούρνο κοινό – Viburnum tinus002    006

Πιο συγκεκριμένα:

Φυτό αειθαλές, ύψους 2-3 m, που ανθίζει από Δεκέμβριο έως Μάιο με άνθη ροζ-λευκά σε επάκριες ταξιανθίες. Ανθεκτικό σε ξηροθερμικές συνθήκες, στο ψύχος και στα ασβεστούχα εδάφη. Χρησιμοποιείται για πυκνή μπορντούρα σε ποσοστό 3 φυτά ανά μέτρο και για μεμονωμένες φυτεύσεις, σε πάρκα ή ιδιωτικούς κήπους. Επιδέχεται κλάδεμα διαμόρφωσης σε οποιοδήποτε σχήμα, καθώς τα φύλλα του εκφύονται από την επιφάνεια του χώματος. Μετά το τέλος της ανθοφορίας του, σχηματίζονται μικροί μαύροι καρποί (μπαλάκια) που παραμένουν πάνω στο φυτό όλο το χρόνο. Με καλό πότισμα και συστηματική λίπανση αναπτύσεται πολύ γρήγορα.

003

πηγή: protypafytoria.gr
Αντέχει στον άνεμο, αλλά αναπτύσσεται εξίσου καλά και στη θάλασσα. Αντέχει στο κρύο(-30 C) και τους δυνατούς ανέμους. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές(0-800m υψόμετρο) και αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε φωτεινά σημεία του κήπου με δυνατότητα προσαρμογής του και σε ημισκιερά.
Ευδοκιμεί σε όξινα και σε αλκαλικά εδάφη, αλλά δεν προσαρμόζεται καλά σε φτωχά εδάφη και σε ξηρά μέρη.
Προτιμά βαθύ, πλούσιο, υγρό, πηλώδες έδαφος σε ευήλιο μέρος. Μεγαλώνει ικανοποιητικά και σε βαθιά αργιλώδη εδάφη.

Πηγές:
geoponiko-parko.gr
beeclubpellas.blogspot.gr
avramis.gr

007

004

Μπάλες γύρης, στις τσέπες μέλισσας που “βόσκει” σε βιβούρνο

IMG_5163 25 2 2015

 

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper