Tην παραμονή της πρωτομαγιάς πήγα στην Ερέτρια για αν αφήσω τρια νέα μελίσια που έφτιαξα στον Υμηττό, αλλά και ένα παλιό, διόροφο. Με λίγα λόγια τα περασα πολύ ξεκούραστα, αφου συνολικα οι 4 κυψέλες ανεβοκατέβηκαν περίπου 100 σκαλιά. Οταν έφτιαχνα μελισσοκομεία σε ταράτσες δεν τα είχα σκεφτεί αυτα . 🙂 To καλύτερα όμως είναι πάντα μπροστά μας… Τα τρια νέα μελίσσια προέκυψαν απο ένα παλιο που γιγαντώθηκε και ξεκίνησε διαδικασιες σμηνουργίας. Δεν έχω γράψει ακόμα για τη σμηνουργία σε αυτό το blog. Oποιος όμως έχει διαβάσει το αντίστοιχο άρθρο του Σπύρου στο blog του και δεί και τις εικόνες, θα καταλάβει γιατι δεν θέλω να το (ξανα)πάθω στο πυκνοκατοικημένο λεκανοπέδιο Αττικής. [το σχετικό άρθρο: Αφεσμός-swarm].

To μεγάλο και πιο βαρύ μελίσσι το πήγα εκεί για τον ίδιο λόγο, αφου εδινε δείγματακια σμηνουργίας και δεν ειμαι σιγουρος οτι θα έχω χρόνο να το περιποιηθώ αυτη την εβδομάδα. Αν την κάνει λοιπόν, ας την κάνει στην Ερέτρια, που οι επιπτώσεις θα ελαχιστοποιηθούν.

Πηγα λοιπόν στην Ερέτρια και αφησα τα μελίσσια. Εκεί έχω αλλα 12 τα οποία έπρεπε να επιθεωρήσω. Επειδή ο καιρός ήταν υγρός και δεν διευκόλυνε, αποφασίσαμε να τα δούμε, όχι σε βάθος, αλλα ίσα ίσα ανοίγοντας τι οροφές, ώστε να φανει αν χρειάζονται κανένα επιπλέον πλαίσιο για να χτίσουν. Θυμίζω οτι αν τα μελίσσια βρούν ελέυθερο χώρο μέσα στην κυψέλη και έχουν την ανάγκη να επεκταθούν, χτίζουν ελέυθερα πράγμα που δεν ειναι συμφέρον για τον μελισσοκόμο.( παλιότερο post για το χίσιμο και παλιότερο post για την κερήθρα)

Τελικά ποτέ δεν θα ξέρω πόσο χρόνο θα μου πάρει μια επιθεώρηση. Λιγο απο εδώ λίγο απο κει, μεχρι να ρυθμιστούν ένα δυο προβλήματακια αργήσαμε. Και τι σημαίνει αργήσαμε? Νομος του Μερφυ… Το τελευταίο μελίσσι που επιθεωρήσαμε με τον πατέρα μου παρουσίασε ενα ενδιαφερον πρόβλημα. Στο τελευταίο πεντάλεπτο της λύσης του προβλήματος άρχισε και η βροχή!!! Για άλλη μια φορα οι μέλισσες δεν εκτίμισαν καθόλου την παρέα μας…

_______________________
Τουλάχιστον με κάτι τέτοια μπρορώ να πω με σιγουρία οτι δεν θα μου πήγαινε καθόλου να ειμαι χοντρός 🙂
_______________________

Η καημένη η κυψέλη ειναι θύμα συνεχόμενων σφαλμάτων. Πως να μην μας επιτεθεί?

Ειναι μια παραφυάδα που δημιουργήθηκε πριν απο αρκετό καιρό (αν θυμάμαι καλα 20-30 μέρες).Ειναι παραφυάδα απο τον Υμηττό και μεταφέρθηκε στην Ερετρια σε προηγούμενο δρομολόγιο.
1. Η κυψέλη χωράει 10 πλαισια, αλλα σε αυτή βάλαμε μόνο 7. Για να στέκονται στη θέση τους τα πλαίσια κατα τη μεταφορά βάζουμε δυο καρφάκια σαν στήριγμα στο τελευταίο. Ενώ αυτό το κάνουμε συνέχεια αυτη τη φορά κατι δεν πήγε καλα. Τα πλαίσια είχαν μετακινηθει και έιχαν αφήσει κατι αναρχα και λοξά κενα ανεμεσα τους.
2. Το μελίσσι βρήκε ιδανικές συνθήκες και δημιούργήθηκε η αναγκη επέκτασης έτσι έχτισε τεραστίων διαστάσεων ελευθερες κερήθρες στα “λοξά” κενά τις οποίες είχε κρεμάσει απο έναν τροφοδότη οροφής που του είχαμε βάλει, οπότε ήταν αδύνατον να ανοιχτεί….
3. Το μελίσσι ειχε αξιοποιήσει της νέες ελευθερες κερήθρες γεννώντας σε αυτές γόνο, τον οποίο εμείς καταστρέφαμε στην προσπάθεια να ανοίξουμε και το μελίσσι έπρεπε να τον υπερσπιστεί… (πρέπει κάποια στιγμή να γράψω και για το τσίμπημα)
4.Οταν άρχισε η βροχή δεν υπήρχε σημείο επιστροφής. Ολα ήταν σε μια κατάσταση που δεν μπορούσες να πείς: ok βρεχει, να κλεισω το μελίσσι και συνεχίζω αλλη μέρα.

_______________________
Eνα απο τα κομάτια που κατάφεραν να μείνουν κολημένα στον τροφοδότη. Εχει πάνω του γύρη.
_______________________

_______________________
Το ίδιο κομάτι, μόνο που αν το συγκρίνει κανείς με το διπλανό του, που περιέχει κλειστό γόνο, θα καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς
_______________________

_______________________
Ο τροφοδότης όπως σώθηκε, φωτογραφημένος απο κάτω και ένα πρόχειρο διαγραμμα που δειχνει πως ήταν τοποθετημένα τα λοξά πλαίσια. Δεν σταθηκε δυνατόν να βγάλω φωτογραφίες κατα τη διάρκεια της ενεργειας…
_______________________

Το χειρότερο απ όλα ίσως ήταν ο τεράστιος αριθμός κλειστού γόνου που αναγκαστήκαμε να καταστρέψουμε. Το μόνο παρήγορο είναι οτι τα κομάτια της κερήθρα τα πήρα μαζί μου και τώρα ειμαστε στο στάδιο που βγάζω όλη μέρα φωτογραφίες. Ελπίζω τουλάχιστον απο εδώ να βγεί κατι καλό

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper