Με αφορμή το τελευταίο σεμινάριο που έγινε στον Κηφήνα και συγκεκριμένα την παρουσίαση της κ. Γούναρη για τα μελιτώματα και το όφελος τους στην μελισσοκομία,  παραθέτω μερικές φωτογραφίες από αφίδες και μελιτώματα σε φυτά τις γειτονιάς μου.

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως : τα μυρμήγκια σε δράση. Τη συγκεκριμένη προσβολή την έχω αναφέρει και παλιότερα. Μέλισσα δεν έχω δει ποτέ να ασχολείται με την ακακία σε αυτό το στάδιο. Μυρμήγκια παρατήρησα πρώτη φορά φέτος.  Η αλήθεια είναι οτι δοκιμάζοντας με το στόμα δεν το βρήκα και τόσο γλυκό που να είναι ικανό να προκαλέσει μέλισσα (σε αντίθεση με το πεύκο) Επίσης υπάρχει μια μικρή δυσκολία εδώ, σπάω το κεφάλι μου αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ, σε ποιό άλλο φυτό είδα ακριβώς το ίδιο έντομο.

μελίτωμα

μελίτωμα

Οι αφίδες που ακολουθούν, παρασιτούν σε ένα αναρριχώμενο φυτό στο μπαλκόνι μου. Υπάρχει κι εδώ μια δυσκολία, δεν ξέρω το όνομα του φυτού.

Το πιο ενδιαφέρον όμως αφορά την αμυγδαλιά του γείτονα αλλά κι εδώ υπάρχει μια δυσκολία, δεν έχω βγάλει καλές φωτογραφίες λόγω απόστασης!

Η αμυγδαλιά είναι στην απέναντι αυλή. Τον Μάιο έβλεπα συνέχεια μέλισσες να την επισκέπτονται. Οι μέλισσες παίρνουν τη λεγόμενη μελούρα, τα μελιτώματα των αφιδών που παρασιτούν στο φύλλωμα του δέντρου. Κάθε τόσο έβλεπα ένα σερσένι να επισκέπτεται το δέντρο κι έτρεχα να φέρω τη μηχανή να το φωτογραφίσω. Δεν το προλάβαινα. Μάλιστα δυο φορές τουλάχιστον έπεσα και θύμα τρελού δουλέματος. Μάταια προσπαθούσα να πείσω αυτούς που με κορόιδευαν οτι είμαι ικανός να ξεχωρίσω τη μέλισσα, τη σφήκα, το σερσένι και πολλά άλλα από απόσταση αρκετών μέτρων. Πολλοί που το διαβάζουν αυτό επίσης θα σκέφτονται οτι δεν πάω καλά. Οι μελισσοκόμοι όμως ή όσοι έχουν πέντε λόγους να παρατηρούν τα έντομα με καταλαβαίνουν. Δεν εννοώ οτι αν μου ακουμπήσεις μια μέλισσα και μια σφήκα στα στα 5 μέτρα θα σου πω ποιό είναι τι. Αλλά αν τα δω να πετάνε και κρίνοντας και σε τι κοντά πετάνε, ναι, μπορώ να σου πω τι είναι. Πολύ δε περισσότερο αν είναι σεσρένι ή μπάμπουρας όπου μιλάμε και τρομακτικά διαφορετικές διαστάσεις χρώματα κλπ.

Ηρθε λοιπόν η πολυπόθητη επιτυχία στις 8 Μαΐου, και απέδειξα στον φίλο που με δούλευε οτι όχι μόνο είχα δίκιο ότι στο δένδρο της απέναντι αυλής πετάνε μέλισσες και μπάμπουρες, αλλά και σερσένια. Μάλιστα τώρα βλέποντας και τις φωτογραφίες μπορώ σχεδόν με βεβαιότητα να πω οτι το σερσένι της εικόνας (vespa orientalis)  είναι και βασίλισσα.

Εκεί που έκανα λάθος είναι στο τι έκανε η βασίλισσα εκεί. Από παλαιότερη εμπειρία, υπέθετα οτι είναι εκεί για να τρώει τις μέλισσες που επισκέπτονταν την αμυγδαλιά. (το κάνουν αυτό κατα συρροή 1 , 2 , 3)Όμως οι φωτογραφίες έδειξαν οτι το σερσένι ήθελε να βάλει κι αυτό χεράκι στο μελίτωμα. Άλλωστε και σε παλιότερο post είχα αναφερθεί στο ότι τα σερσένια στα πρώτα στάδια της δημιουργίας της φωλιάς, δείχνουν ενδιαφέρον για μελιτώματα, ακόμα και για νέκταρ. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνονται μέλισσες, μπάμπουρες αλλά και η βασίλισσα σερσένι, που βόσκουν στην αμυγδαλιά. Η ποιότητα δεν ειναι και τόσο καλή αλλά νομίζω οτι αν δει κανείς την πρώτη εικόνα και καταλάβει την απόσταση από την οποία φωτογράφιζα (με zoom) θα με δικαιολογήσει.

vespa orientalis

Να προσθέσω εδώ οτι αυτή είναι η κατάλληλη φάση να σκοτώσει κανείς τα σερσένια. Αν πχ εγώ μπορούσα το Μάιο να σκοτώσω αυτή την ωραία κυρία, θα είχαμε σήμερα μια αποικία λιγότερη. 12 6 13
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper