Συνήθως μετά τις διακοπές ανεβάζω στο blog υλικό μελισσοκομικού ενδιαφέροντος από τα μέρη που πήγα, με εξαίρεση πέρσι που για προσωπικούς λόγους δεν είχα μυαλό για μέλισσες. Οχι οτι φέτος ήταν πολύ καλύτερα το μυαλό, αλλά όσο να ‘ναι, κάτι είδαμε (ανεξάρτητα με το οτι δεν το φωτογραφίσαμε) Συνοπτικά λοιπόν, πέραν των σερσενιών που τρώγαν τα χταπόδια στις ταβέρνες, έχω να πω οτι η ερέτρια με εντυπωσίασε για ακόμη μια φορά, αφού είχε να δείξει πάλι μέλισσα σε γεράνι.

Γεράνι

Τι να πω? Μάλλον μιλάμε για τρελή πείνα. Με στεναχώρησε λίγο η κάπαρη, επειδή έχει τόσο ευαίσθητα (αλλά νόστιμα 🙂 άνθη. Βλέπεις την μέρα που την είδα ολάνθιστη με τις μέλισσες να πεταρίζουν στα λουλουδάκια της δεν είχα μαζί μηχανή. Την επόμενη που πήγα επι τούτου, τα άνθη είχαν μαραζώσει και καμία μέλισσα δεν τα βοσκούσε.

κάπαρη

Οπότε αρκέστηκε να φωτογραφίσω τα νόστιμα μπουμπούκια και το μαραζωμένο άνθος. (σημείωση. έχει κάτι ύπουλα αγκάθια η κάπαρη.. και δεν το ήξερα καθόλου! Προσοχή!)

κάπαρη

Αυτο που μου έκανε τρομερή εντύπωση φέτος ήταν τα τζιτζίκια. Τα αναφέρω γιατι πάντα όλα είναι σχετικά. Δεν ξέρω τι μπορεί να σήμαινε ή και αν σημαίνει κάτι για τον επερχόμενο χειμώνα, αλλά ειλικρινά ποτέ δεν ξαναείδα τόσα τζιτζίκια! Εκτός από το ότι μιλάμε για ότι διάσταση σκεφτείς, μιλάμε για υπερπληθυσμό.

cicadas τζιτζίκια

Πουκάμισα παντού και τζιτζίκια παντού. Μια δεύτερη στεναχώρια έσκασε, γιατί για άγνωστο λόγο δεν βρίσκω το φωτογραφικό υλικό από τα τζιτζίκια το οποίο ήταν πολύ καλό. Δεν καταλαβαίνω πως και σε τι μεταφορά το έχασα αλλά εκνευρίζομαι. Παραθέτω τις πιο αξιόλογες εικόνες από αυτές που βρήκα και ελπίζω να βρω και τις καλές κάποτε.

cicada
Σχετικά με τον τζίτζικα:
Τέττιξ, τζίτζικας Cicada.

Tα τζιτζίκια είναι πολύ πιο πολύπλοκα απ όσο νομίζουν οι περισσότεροι απο εμάς. Αυτά που συναντάμε στην Ελληνική φύση, συνήθως  ζουν 4 χρόνια. Σε άλλες χώρες υπάρχουν ήδη που ζουν και 13 χρόνια. Ζουν μέσα στη γη και τρέφονται από χυμούς από τις ρίζες των δέντρων. Κάθε χρόνο γύρω στον Ιούλιο βγαίνουν από τη γη και αφήνουν πίσω τους το παλιό δέρμα τους, ανοιχτό στην ράχη.

skin

skin

Η διαδικασία της αποδερμάτωσης αυτής, ειναι απο τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που έχω δει σε έντομο, αλλά δυστυχώς δεν εχω φωτογραφίσει ακόμα. Το κέλυφος που μένει πίσω είναι χαρακτηριστικό και δεν μοιάζει πολύ με τον γνωστό μας τζίτζικα. Όταν το έντομο είναι μέσα έχει συνήθως πράσινο χρώμα. Το τζιτζίκι που προκύπτει από τη “μεταμόρφωση” αυτή ανεβαίνει σε ψηλά σημεία και παράγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο καλεί το ταίρι του για ζευγάρωμα.

cicadas having sex

Αυτό είναι και το τζιτζίκι που αναγνωρίζουμε.  (άκου και νοστάλγισε τον 🙂

cicada sings 2 from kostas.koutsoukos on Vimeo.

Παρατηρώντας τα, καποια στιγμή βρήκα στα πέυκα κι ένα μαμούνι που θύμιζε marchalina και δεν ξέρω τι είναι.

παράσιτο του πεύκου

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper