Τι μπορεί να ψάχνει μια μέλισσα με τόση μανία σε ένα μπουμπούκι; Αυτό αναρωτιόμουν το σκ, αφου άργησα λίγο να καταλάβω οτι αυτό που οι μέλισσες επισκέπτονταν με μανία, δεν ήταν ενα κλειστό μπουμπούκι, αλλά ένα ανεπτυγμένο άνθος.  Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό το αγριολούλουδο. Ούτε οι ντόπιοι νεόκοποι μελισσοκόμοι το αναγνώριζαν, ούτε οι παλιοί, ούτε και οι αγρότες.  Το είδα στη Φωκίδα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και μπορώ να πω οτι η πλήρης αδιαφορία των γνωστών μου και η άγνοια τους για τα μελισσοκομικά φυτά της περιοχής με εξέπληξε.  Μπορεί να έπεσα στην περίπτωση βέβαια και να ρωτούσα λάθος άτομα.

Οι μέλισσες έκαναν το παν για να εισβάλουν στα μικρά άχρωμα λουλουδάκια του.  Μόλις αυτά άνοιγαν λίγο, έχωναν τις προσβοσκίδες τους μέσα κι έκαναν πάρτυ.

bees
pollen γύρηΌταν ζούλισα ένα δυο, έβγαλαν πολύ, άγευστη και καφέ γύρη, που προφανώς ήταν αυτό έψαχναν, πράγμα που αποδεικνύεται αν παρατηρήσει κανείς τις τσέπες τους.

pollen

pollen γύρη - μελισσοκομικά φυτά

Πολλά με εντυπωσίασαν στο Κροκύλειο Δωρίδας που βρέθηκα πριν λίγες μέρες, για λίγες μέρες, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο. Το λουλουδάκι αυτό, που μπέρδεψα με μπουμπούκι, ήταν ένα από αυτά. IMG_5445

flower

άνθος

3 bees

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper