Έγραφα μόλις κατι φαμφαρολογίες αλλα τις έσβησα. Θα μπώ κατευθείαν στο ψητό. Το Σάββατο εχασα ενα μελίσσι και παιζει να χάσω αλλο ένα. Δεν καταλαβαίνω τι εγινε και ελπίζω να με κατατοπίσει κανενας. Στον Υμηττό είχα 5 μελίσσια το χειμώνα. Θεωρητικά ιδιας δυναμικής. Ενα μόνο ήταν μια κάπως ληψη παραφυαδούλα, τα αλλα ηταν δυνατούτσικα. Λιγο καιρό πριν τα κρύα (δεν θυμαμαι πότε ακριβώς) τα τροφοδότησα με ζαχαροζύμαρο. Δεν εκανα επιθεώρηση, ο καιρός δεν βόλευε. Ανοιξα απλα κι εβαλα την τροφή. Αυτο που με ειχε παραξανεψει ηταν οτι ενα μελισσι δεν ειχε τραβηξει καθόλου απο την τροφή. Ηταν το τελευταιο που ειχα δει. Ειχα στο χέρι μιση τροφή. Μηχανικά την εβαλα κι αυτη.

bees.gr

Το Σαββατο την ανοιξα πρωτη. Νεκρή. Την έκλεισα αυτοματα, αφησα το ξεστρο μου στο πλαι και απο φόβο μετάδωσης καποιας ασθενειας (ακομα δεν ξερω την τη σκότωσε) επιθεώρησα τα αλλα μελισσια με αλλο ξέστρο. Τα αλλα 3 μελίσσια ειναι φυσιολογικα. Τα δυο λιγο ταλαιπωρημενα απο το χειμώνα το ενα θηρίο.

bees.gr

Το τεταρτο μελισσι (όπως καλύτερα διαπίστωσα την Κυριακη που ξαναπήγα) ειναι χαλια. Κυψέλη 20 πλαισίων…. Το πανω πατωμα γεμάτο μελια.

bees.gr

 

bees.gr

Ελαχιστες όμως μελισσες και ακόμα πιο ελάχιστος γόνος.

bees.gr

Το κατω πατωμα έρημος. Ουτε μια εργάτρια και στεγνες αδειες κερήθρες. Ενα ζαχαρύμαρο που είχε μεσα αθικτο. Επισης σε μαι κερήθρα εχουν αποθηκεύσει κατι περίεργο που εικάζω οτι ειναι ζαχαροζύμαρο απο την παλιοτερη τροφοδοσία!
Το συνέπτυξα σε ενα πάτωμα και το παρακολούθω. (θα ενημερώνω σχετικα)

το μελισσι του σαββατου ειναι απογοήτευση. Εχει μεσα μερικες 100αδες μέλισσες ειναι όλες νεκρές. Περίεργα νεκρες. Αλλες στον πυθμνενα, λογικό, κι αλλες ακίνητες στις θέσεις τους λες και απλα ξαφνικά πέθαναν.

bees.gr
bees.gr

Μπροστα στην κυψέλη οι νεκρες ηταν ελάχιστες.
Δυο πραγματα μου κάνουν εντύπωση. Το ένα είναι οτι δεν υπαρχει ίχνος αλλου προβλήματος. Κανεις δεν εκμεταλλεύτηκε την αφύλακτη κυψέλη. Ουτε λεηλατριες μέλισσες απο αλλες φωλιές, ουτε κηρόσκωρος ουτε τίποτα. Ισως το κρύο? τι να πω.
Το αλλο και το πίο περιεργο. Τι να σκότωσε το μελισσι αυτο? Το εφερα σπίτι και μιλάμε μου έβγαλε την ψυχή. Το ζύγισα (με τα ξύλα προφανώς) και τι να δω
51 κιλά…. (θυμίζω.. 51 με τα ξύλα) Δεν ξέρω ποσο ζυγίζει μια αδεια κυψέλη, ποσο ζυγίζουν τα κερια.. αλλα το εν λόγω μελισσι εχει μελι μεσα. Πολύ μελι, ήταν βαρύ. Τι το σκότωσε?
Την έχω φέρει σπίτι και την περιεργάζομαι…

bees.gr
Οι νεκρές μέλλισες μέσα στην κυψέλη…
Στη μεγάλη φωτογραφία στο πάνω μέρος της σελίδας, η νεκρη κυψέλη μεσα στο αυτοκίνητο…
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper