Οι θορυβώδεις προνύμφες headbangers και ο “ανάποδος” βασιλικός πολτός
Οι προνύμφες στη φωλιά που περιέγραφα στα προηγουμενα post ειναι εξαιρετικά δραστήριες. Kαι όπως τα κελία που τις φιλοξενούν, ειναι κι αυτες τεράστιες.

Η διαδικασία διατροφής τους (όπως περιέγραφα και στο post για το σκεύασμα VAAM) διαφέρει απο αυτη των μελισσών. Οι ενήλικες εργάτριες φέρνουν πρωτεΐνες που εχουν μαζεψει σκοτώνοντας αλλα εντομα ή και πιο μεγάλους οργανισμους ή εχουν συλλέξει απο πτώματα και αλλα.




Τις επεξεργάζονται σε ενα βαθμο και ταιζουν με τον πολτο τους τις προνύμφες.Αυτες σε αντάλλαγμα επιστρέφουν κατι που παράγουν αυτες κατι σαν τον βασιλικό πολτο της μέλισσας και ταΐζουν με αυτο τις εργάτριες. Αυτη η ανταλλαγή αφήνει χορτάτες τις σφηκες σε όλα τα σταδια της ζωής τους.
Οι προνύμφες κάνουν μια έντονη κίνηση μπρος πισω και τριβουν τα σαγόνια τους πανω στα τοιχώματα του κελιου του. Δηλωνουν ετσι την πεινα τους κανοντας εναν εντονο θόρυβο. Οσο πιο πολυ πεινάνε τοσο πιο εντονο ειναι αυτο.
Ειναι φανερο οτι στη φωλια αυτη αφου όλα τα ενήλικα έντομα ηταν νέκρα, δεν υπήρχε κάποιος να κανει την τροφο. Η πείνα θέριζε… οι προνύμφες χτυπιοντουσαν μεσα στα κελια κάνοντας ενα ανατριχιαστικό “κριτσι κριτσι”
” που δεν μπόρεσε να καταγράφει τόσο καλά στο βιντεο.
πόσες μέρες ζήσανε χωρίς να φάνε? και χωρίς ενήλικες σημαίνει ότι είχαν θερμοκρασία δωματίου! εγώ από κάποια φωλιά σφικγων μετά που έκαψα τις ενήλικες βγήκαν έξω από τα κελιά οι λάβρες και σε μια μέρα περίπου πέθαναν!!
θα καψαλισες και τις λαβρες…Δεν μπορεις να φανταστεις για τι αντοχη μιλαμε. Ακομα ανοιγουν τα κελια και βγαινουν σερσενια. Ακομα και τωρα που μιλαμε βγαζει ζωντανα. Αυτα που εκλεισαν ζουν ακομα. Το θεμα ειναι οτι κατι γινεται και ψοφανε ελαχιστο χρονο μετα που γεννιουνται
Μπραβο Κωσταδεν ειχα δει ποτε μου τετοια φωλιασυγχαρητηρια για το blog και καλη συνεχεια