Ο δυόσμος (επιστημονική ονομασία Mentha spicata, Μίνθη η σταχυώδης) είναι είδος μέντας το οποίο είναι ιθαγενές της Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Πάντα στολίζει κάποια γλάστρα στο σπίτι μου ανεξάρτητα με το γεγονός ότι προσωπικά δεν τον κάνω τίποτα! Υποθέτω έχω συνηθίσει την ύπαρξη του, επειδή και η μητέρα μου φρόντιζε πάντα να έχει μερικές γλάστρες με δυόσμο στο σπίτι.

Mελισσοκομικό Φυτό: Το άνθος του είναι ένα από τα λίγα ακμαία που βρίσκουν οι μέλισσες αυτές τις μέρες στα μπαλκόνια της αστικής γειτονιάς. Δεν είναι δύσκολο λοιπόν μέσα στην πείνα τους να φωτογραφίσεις μερικές ενώ επισκέπτονται το φυτό. Το ίδιο πρόβλημα της πείνας, συναντούν και άλλα έντομα που συνωστίζονται μαζί τους για λίγο νέκταρ. Κάποια απο αυτά παλιοί γνώριμοι από τις ακακίες archives/3047

Ο δυόσμος – Mentha spicata - mint

Ο δυόσμος – Mentha spicata - mintΟ δυόσμος – Mentha spicata - mintΟ δυόσμος – Mentha spicata - mintΟ δυόσμος – Mentha spicata - mint

Ο δυόσμος χρησιμοποιείται στη μαγειρική και σε αφεψήματα, ενώ από την εποχή ακόμα του Διοσκουρίδη έχει δηλωθεί ως καταπραϋντικό για διάφορα προβλήματα του πεπτικού. Επειδή όσο ψάχνω το internet τόσο βρίσκω συνταγές για πονόκοιλους κι επειδή είναι καλοκαιράκι, θα προτιμήσω να παραθέσω μια συνταγή για mojito από τον γαστρονόμο…

Σε ένα ψηλό ποτήρι με φαρδύ στόμιο βάζουμε το λάιμ και τη ζάχαρη. Τα πιέζουμε με ένα γουδοχέρι ή με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα φύλλα του δυόσμου ή της μέντας και πιέζουμε ελαφρώς 2-3 φορές. Προσθέτουμε τριμμένο πάγο μέχρι την μέση του ποτηριού και στη συνέχεια το ρούμι. Ανακατεύουμε με έναν αναδευτήρα ή ένα καλαμάκι και απογεμίζουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με μια φέτα λάιμ και μια μικρή φουντίτσα δυόσμου.

Για τις ακριβείς αναλογίες των υλικών και παραλλαγές της συνταγής για μοχίτο, παραπέμπω στην πηγή: gastronomos.gr

Πηγές:
www.gastronomos.gr
el.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Ο δυόσμος – Mentha spicata - mint

IMG_7569 18082015

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper