παραγωγή βασιλικών κελιών για…*
* Τον τίτλο αυτόν τον συμπληρώνει κανείς όπως θέλει. Μπορεί να είναι βασιλικά κελιά για αδαείς, μπορεί να είναι για άτομα με προβλήματα στην όραση ή τρεμάμενα χέρια. Μπορεί απλά να είναι για τεμπέληδες. Όποιος και αν είναι ο λόγος που θες να κάνεις έτσι βασιλικά κελία όμως η λύση είναι εύκολη, όχι όμως και η καλύτερη.
Παίρνεις ένα πολύ δυνατό μελίσσι και το ορφανεύεις. Αντί να το αφήσεις να κάνει βασιλικά κελιά κατά το δοκούν, του δίνεις έσυ τον χώρο, όχι όμως με εμβολιασμούς κι άλλες κοπιαστικές ή και εύκολες πατέντες που έχω περιγράψει και παλιότερα για τη βασιλοτροφία
Παίρνεις ένα πλαίσιο με νεαρό γόνο (ημέρας) και το βάζεις ξαπλωμένο πάνω από το μελίσσι. Οι εργάτριες θα αναλάβουν να μετατρέψουν τα κρεμάμενα κελιά σε βασιλίκα και θα έχεις όλο το υλικό σου μαζεμένο σε ένα πλαίσιο. Προσοχή! είναι πολύ πιθανό να γίνουν κελία και αλλού, οπότε θα χρειαστεί έλεγχος.
Για να πετύχεις την επιμήκυνση των κελιών σε βασίλικα, πρέπει να υπάρξη απόσταση μεταξύ του “βασιλοτρόφο πλαισίου” και των υπολοίπων. Έτσι ιδανικά προσθέτεις άλλο ένα εντελώς κενό πλαίσιο (ούτε σύρμα) ξαπλωμένο από κάτω του.
Επίσης θα πρέπει να έχεις διασκευάσει ανάλογα το καπάκι της κυψέλης ππυ φέρει το σύστημα. Οι μέλισσες μεταφέρουν τα αυγά από το πάνω μέρος του πλαισίου σε άλλα μέρη της κυψέλης ενώ προσπαθούν απεγνωσμένα να εκθρέψουν τον γόνο που έχει μείνει. Στο κάτω μέρος του πλαισίου κρεμάνε τα βασιλικά κελία, χωρίς εμβολιασμούς και επεμβάσεις.
Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα εντυπωσιακό και ικανό αλλά σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον. Όταν τε κελιά κλείσουν για τα καλά, αφαιρείς τμήματα της κερήθρας με αυτά και έχεις τα πολυπόθυτα κελιά στο χέρι.
Η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη και το αποτέλεσμα σχετικό, αφού είναι πιθανόν να σου βγούν όλα τα κελιά μαζεμένα στην ίδια θέση και να μη μπορείς να τα αποσπάσεις για να τα βάλεις σε ξεχωριστές παραφυάδες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχεις μοιράσει πλαίσια χωρίς μάνα σε άλλες κυψέλες και μια δυο μέρες μετά τους προσθέτεις εύκολα τα κελιά που έφτιαξες, τοποθετόντας τα ανάμεσα στα κενά. Εκεί οι εργάτριες του ορφανού μελισσιού αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους.
Λίγες μέρες μετά το κελί ανοίγει, η νέα μάμα εντάσεται στο δυναμικό της κυψέλης και ακόμα αργότερα γεννά και η νέα παραφυάδα είναι έτοιμη, μαζί με τις άλλες 3-4, όσες, έχεις φτιάξει. Κατά την άποψη μου δεν αξίζει σαν τεχνική, δεν έχει να πει τίποτα ιδιαίτερο, εκτός αν εγώ δεν την εφάρμοσα καλά. Ήλπιζα ότι θα είχε μεγαλύτερα αποτελέσματα σε πολτό, αλλά ούτε εκεί είδα κάποια διαφορά.
Ειδικά για φέτος, μια τέτοια ενέργεια μου φαίνεται εντελώς ανούσια, αφού τα πράγματα νομίζω θα είναι “ζόρικα” καθώς η φύση έχει άλλα σχέδια. Νομίζω ότι μετά από αρκετά χρόνια ηρεμίας, φέτος θα έχουμε μια χρονιά με τρελές σμηνουργίες, αφού τα μελίσσια ήδη έχουν γίνει (κατά την επιστημονική ορολογία ) τούμπανα, χτίζουν τρελά έχουν πληθυσμούς αλλά και κατεβάζουν κελιά σμηνουργίας 20 – 20 από την δεύτερη μέρα του Απρίλη!.. Με λίγα λόγια με βλέπω σύντομα να τρέχω πάλι στις γειτονιές με τη σκούπα μου.
piifpu: 2809, 2826, 2825, 3106
Τάισες? Δεν τάισες…..
Αδικαιολόγητος!