Η βροχή της Παρασκευής, 24 Οκτωβρίου στην Αθήνα, δεν με άφησε αλώβητο. Το καλό είναι ότι με άφησε σε καλύτερη κατάσταση από ότι φαντάστηκα στην αρχή. Μια βουλωμένη υδρορροή σήκωσε τη στάθμη των νερών μπροστά σε δύο ήδη ταλαιπωρημένα μελίσσια τόσο, ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα. Το περίεργο είναι ότι τη σοβαρότερη ζημιά την υπέστη το μελίσσι που ήταν στα “ρηχά”. Ξυπνά μέσα μου το csi λοιπόν και προσπαθώ να βρω τι έγινε.

Τι είδα λοιπόν:

To νερό ήταν στο χείλος των θυρών. Ποτέ, μα ποτέ ξανά δεν θα ακουμπήσω μελίσσι κάτω, όσο οικείος και να είναι ο χώρος. Πάντα υπερυψωμένα και τρομάζω στη σκέψη του τι μπορεί να συμβαίνει τώρα στα μελίσσια που έχω εκτός αθηνών και δεν μπορώ να επισκεφθώ άμεσα. Εκατοντάδες μέλισσες, κυρίως μπροστά στο μελίσσι που ήταν στα “ρηχά” , επέπλεαν στο παγωμένο νερό. Δεν ξέρω τι αντοχές έχουν οι μέλισσες, ούτε το είχα σκεφτεί ποτέ. Ετσι η έκπληξη και η χαρά μου ήταν τεράστια, όταν πήγα με το χέρι να τις βγάλω από το νερό. Το κέντρισμα ήταν ακαριαίο και οι περισσότερες μέλισσες ζωντανές. Υπομονετικά τις μάζεψα, και τις άπλωσα πάνω στα καπάκια των κυψελών. Μάλιστα αργότερα πρόσθεσα και λίγο χαρτί κουζίνας μήπως στεγνώσουν πιο γρήγορα! Τοποθέτησα μια ράμπα προσγείωσης, που είχε αφαιρεθεί τους προηγούμενους μήνες για να μη διευκολύνει τα σερσένια στις ενέδρες τους.

Η μέρα που ξεκινούσε ήταν ζεστή και με ήλιο, οπότε το όλο εγχείρημα λειτούργησε! Υποψιάζομαι ότι στην κυψέλη στα “βαθιά” το πρόβλημα ήταν ότι οι μέλισσες που έβγαιναν έξω όταν γύριζαν έπεφταν στο νερό και δεν μπορούσαν να ξαναμπούν, οπότε όλη η ζημιά έγινε μετά την ανατολή του ήλιου. Στο μελίσσι στα “ρηχά” το πρόβλημα πρέπει να δημιουργήθηκε κατά τη βροχόπτωση τη νύχτα. Πιθανότατα ένας κάδος που παρέσυρε ο αέρας και χτύπησε την κυψέλη, το αναστάτωσε. Οι μέλισσες που βγήκαν δεν είχαν που να πατήσουν και δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

κυψέλη beehive

3661

Kάποιες μέλισσες δεν σώθηκαν, οι περισσότερες όμως επέστρεψαν στεγνές στην κυψέλη τους. Kαταλυτικό ρόλο νομίζω έπαιξε το χαρτί κουζίνας. Τώρα με δεδομένο ότι το νερό ήταν παγωμένο, κατά πόσο είναι πιθανό να αναρρώσουν από όλη αυτή την ταλαιπωρία είναι άγνωστο.

μέλισσες

 

[ η αρχική εικόνα είναι αποκαρδιωτική, όμως στην πορεία βλέπεις ότι οι μέλισσες είναι ακόμα ζωντανές ]


beehive κυψέλη

[ μέλισσες “απλωμένες” στο καπάκι μαζί με χαρτί κουζίνας ]

μελίσσια

 

[ “διασωσμένη” ]

μέλισσες

 

[ τελευταία τινάγματα των φτερών, αφού έχουν στεγνώσει και περιμένουν να μπουν πάλι στην κυψέλη ]

Η λήψη είναι κακή αλλά ενδεικτική της κατάστασης στην οποία είχαν περιέλθει οι βρεγμένες μέλισσες. Οι πιο έμπειροι θα δουν επίσης ότι υπάρχει και μια που δείχνει οτι στο μελίσσι υπάρχει κι έντονη προσβολή από βαρρόα.

MVI 3672 from kostas.koutsoukos on Vimeo.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper