Είχαμε μεινει στο βαψιμο τεσσάρων πενταριών, κυψελιδίων. (σχετικό link)

Τελικα έγινε το εξής:
Aπο τα 4 κυψελίδια το ένα μου το έχουν ήδη βουτήξει (σχετικό link). Στα τρια κυψελίδια έχω βάλει απο τα μέσα Απριλίου απο 5 πλαίσια απο άλλες κυψέλες, γεμάτα με μέλισσες.

Περιμένοντας την απομακρυνση της απο τον Υμηττο

Συγκεκριμένα σε μια επιθεώρηση που έκανα στις 13 Απριλίου στην Ερέτρια, παρατήρησα οτι ενα μελισσι ειχε φτιαξει βασιλικα κελια σμηνουργίας. Ειχε δηλαδη μπει σε διαδικασία πολλαπλασιασμού, ειχε φτιαξει νεες βασίλισσες οι οποιες εκκολαπτόντουσαν στα κελια τους και ετοιμαζόταν να σμηνουργήσει. (σχετικα links label σμηνουργία)
Πήρα λοιπόν την παλία βασίλισσα, πηρα και 5 πλαίσια (με τροφες, γυρη, μελι κλπ) και τα έβαλα σε μια 5αρα κυψέλη στην οποία εκλεισα την εξοδο.

Επειτα πήγα σε ενα απο τα δυο μελισσια που ηταν κοντα σε μια νεόδμητη κατοικία και ενοχλούσαν. (σχετικό link) Το ενα ειχε 10 πλαισια. Πηρα 5 και τα εβαλα σε μια κυψέλη και 5 σε μια αλλη. Προφανώς στο ένα έβλα και τη βασίλισσα, στο αλλο όχι. Εκλεισα τις εισόδους και σε αυτα και μετεφερα και τα 3 στην Αθήνα στον Υμηττο.

Τα συγκεκριμένα πενταράκια δεν ειναι και τα πιο δυνατά του κόσμου.

Σταδιακά, ενα απο τα βασιλευόμενα γιγαντώθηκε και σημερα ειναι ηδη διώροφο. Το αλλο για κάποιο ανεξήγητο λόγο ειναι ακομα πολυ μαζεμένο. Τελος το τρίτο εχει παρει μια σχετικα καλη αναπτυξη. Yποθέτω αυτο ηταν και αυτο που ειχε βασίλισα απο την αρχή.

Ο χώρος στο χωριό ειναι εξαιρετικά δύσβατος και δυσπρόσιτος. Ο πατέρας μου με κραζει διαρκώς γιατι θεωρεί οτι ειναι αδύνατο να διαχειριστείς μελισσια εκει. Προς το παρον αποφάσισα οτι ο μόνος τρόπος να μην παθω δισκοκοίλη (μπορει και να εχω βέβαια…) ειναι να παω εκει τα 5αρια που ειναι πιο ελαφρια. Ετσι το διόροφο εμεινε στον Υμηττο.

Με λιγα λόγια μετέφερα εκει τα 2 απο τα 3. (ααα.. επισης για οποιον θυμάται που έλεγα οτι προς το παρον οι κυψέλες ειναι μπλε αλλα θα τις διαφοροποιήσω λιγο χρωματικά.. εχω να πω ?^$#$ μπλε… δεν προλαβα να βάψω και ειναι ακομα μπλέ…)

Την προηγούμενη Παρασκευη λοιπόν ανεβηκα στον Υμηττο λίγο πριν τη δύση του Ηλιου. Οι δημοτικοι αστυνομικοι μου εκαναν λιγο τη ζωη δυσκολη, γιατι φοβόντουσαν οτι μπορει να ειμαι κάποιος σατανικος εμπρηστης. Με αφησαν όμως. Περασα και πήγα να κλείσω τις εισόδους απο τα δυο πενταρακια που θα μετεφερα.

Αυτα γινονται μετα τη δύση, με σκοπο να εχουν επιστρεψει όλες οι μέλισσες και να μην αφήσεις καμια πίσω.

Κλεινεις την εισοδο της κυψέλης με το ειδική πόρτα (σχετικό link) φορτώνεις και γεια σας.
Μια μικρη λεπτομέρεια μόνο. Λεω κατσε να μην αναψω καπνιστηρια και σκασουν οι δημοτικοι και αρχισουν να λενε να ποιος βαζει τις φωτιές κι ετσι τις εκλεισα χωρίς να πάρω μέτρα… Τα κορίτσια δεν με αντιμετώπισαν και πολύ φιλικα αλλα επιβιώσαμε.

Με κλεισμενα τα μελισσια φύγαμε κατα τις 21:30 απο τον Υμηττο με τον κολλητό μου τον Αντρέα (δεν ειχε ξανα βρεθει σε καμια μελισσοκομικη δραστηριότητα) και μετα απο τεσσερις περίπου ώρες κατα τις 2 το βράδυ είμασταν στο χωριό… Η μισή δουλεία ειχε γίνει.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper