Πρόπολη
Μέρες δύσκολες και κρύες. Οι ιώσεις το H1N1 οι πονόλαιμοι και η τρομολαγνεία καλά κρατούν. Για τις μέρες που ζορίστηκε ο λαιμός μου, είχα την αίσθηση ότι κάτι με γυρίζει ή ακόμα χειρότερα, ότι “κάποιοι” κρυωμένοι με γύριζαν, κατέφυγα στην πρόπολη.
Δεν ξέρω αν ήταν αυθυποβολή, αλλά γενικά με βοήθησε και με βοηθάει. Πάντα έχω λίγη πρόπολη στο ψυγείο μου σε μεγάλα κομάτια. Τα ψιλοκόβω σε τρίμματα και τα βάζω σε ένα μικρό βαζάκι μαζί με λίγη βότκα για να τα διαλύσει. Μη με ρωτάτε αναλογίες. Τα κάνω με το μάτι.
Ας με συγχωρέσει ο συνάδελφος που είχε αυτό το αυτοσχέδιο μπεν μαρί στο blog του, αλλά δεν θυμάμαι ποιος ήταν για να τον συνδέσω με τo post. To κόλπο με το βαζάκι το είδα εδώ, στο blog του Καλόμοιρου Γρηγόρη, που έχει μια καταπληκτική συνταγή για παστίλιες με πρόπολη! (ευχαριστώ Γρηγόρη:)
Βάζω λοιπόν σαν ένα αυτοσχέδιο μπεν μαρί, το βαζάκι με την πρόπολη και τη βότκα σε ένα κατσαρολάκι με νερό και τα ζεσταίνω μέχρι να γίνει ένα κανονικό διάλυμα. Επειδή μένει μεγάλη ποσότητα αδιάλυτη, είτε σαν ίζημα, είτε επιπλέον, το φιλτράρω σε ένα μπουκαλάκι με λίγο χαρτί κουζίνας. Έτοιμο…
tips:
1. θα μπορούσε να είναι σκέτο οινόπνευμα αλλά εκεί δεν επιτρέπεται να καταναλώσεις ποσότητες. (εννοώ μια γουλιά π.χ. -για να μην παρεξηγηθώ) Έτσι προτιμώ ένα έτοιμο προς κατανάλωση αλκοόλ
2. θα μπορούσε να είναι τσικουδιά, αλλά η βότκα έχει ουδέτερη, σχεδόν ανύπαρκτη γεύση οπότε δεν επιβαρύνεται το σκεύασμα με επιπλέον γεύσεις και μυρωδιές
3. το βαζάκι μετά που θα λιώσει η πρόπολη μέσα του, ΔΕΝ καθαρίζει με τίποτα… μην κάνετε το σφάλμα και τη λιώσετε σε κανένα κατσαρολάκι γιατί είναι αιτία διαζυγίου…
4. τα κομματάκια που μένουν στο χαρτί μετά το φιλτράρισμα, τα ξαναρίχνω στο άδειο βαζάκι και τα χρησιμοποιώ και την επόμενη φορά που φτιάχνω το “φάρμακο”
5. αν αντι να φτιάξετε ένα διάλυμα πρόπολης, το αγοράσετε και δείτε την τιμή του θα εκτιμήσετε βαθύτατα τον κόπο σας
Χρήσεις:
Ανάλογες των προβλημάτων. Όσοι έχετε δει την ταινία γάμος αλα Ελληνικά θα θυμάστε τον Ελληναρα μπαμπά που έβαζε καθαριστικό τζαμιών για να θεραπεύσει ότι πρόβλημα υγείας είχε. Για να μην γίνω εξίσου γραφικός θα αρκεστώ να πω, ότι ανακουφίζει τέλεια το λαιμό και κάνει καλό, όπως όλα τα αντίστοιχα διαλύματα που πουλάνε στα φαρμακεία, μόνο που εδώ δεν σε πειράζει καθόλου να το καταπιείς μετά την πλύση. Επίσης το προσθέτω στο τσάι μου, όταν βαριέμαι να βάλω στερεή προπολή και μετά να τη φιλτράρω. Δηλαδή, αντί να βάζω στο ζεστό νερό λίγη τριμμένη πρόπολη πριν το τσάι, να την ανακατεύω, να τη φιλτράρω και μετά να βάζω στο “προπολισμενο” νερό το τσάι, άπλα προσθέτω στο έτοιμο τσάι λίγες σταγόνες από το προηγούμενο αφέψημα.
Γενικά η πρόλολη που λιώνει μέσα σε ζεστό νερό ή οινόπνευμα, αφήνει μια εξαιρετικά έντονη μυρωδιά και υδρατμούς που ανακουφίζουν την αναπνοή στο κρύωμα και μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, που όταν αρρωσταίναμε η μητέρα μου μας έβραζε φύλλα ευκαλύπτου ή vicks για να αναπνεύσουμε και για μπορούμε να κοιμηθούμε πιο άνετα (λες να το έπαθα από τότε?) Περαστικά μας.
Δοκίμασε να βάλεις και λίγη τριμμένη μαστίχα Χίου στο διάλυμα και μια σταγόνα αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού ή λεμονιού!
Επίσης τη στερεή πρόπολη αφού την μεταμορφώσεις, πλάθοντάς την, σε χαπάκι, την καταπίνεις και λύνεις όλες τις δυσλειτουργίες στομάχου και εντέρων.
Χαιρομαι που ξαναπηρες μπρος και γραφεις τοσα πολλα. Αρχισα να ασχολουμε θεωρητικα με τις μελισσες πριν απο 4 μηνες και με βοηθησες πολυ διαβαζοντας ολα τα ποστ σου. Τωρα περιμενω να μου ερθουν οι 3 κυψελες που παραγγειλα με τις μελισσουλες μου και να δω και στην πραξη αν μου ταιριαζει η ενασχοληση με αυτες τις κυριες! Καλη συνεχεια και σε ευχαριστω! Βασιλης
Σπύρο η ιδέα είναι πολύ καλή! Θα το δοκιμάσω άμεσα γιατι έτυχε να έχω μαστίχα χίου.
Βασίλη εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημα και να πάνε όλα καλά. Δυστυχώς όλο κάτι τυχαίνει και δεν προλαβαίνω ούτε με τα μελίσσια μου να ασχοληθώ ούτε με το bolg. Oπότε καμιά φορά αμελώ το γράψιμο. Αν πραγματικά βοήθισα σε κάτι χαίρομαι πολύ.
Ίσως έχεις υπόψη σου και το https://hivediary.blogspot.com/2010/11/blog-post_6796.html
όπου μπορεί να βρει κάποιος τρόπο παρασκευής παστίλιας πρόπολης για το λαιμό.
Πράγματι Γρηγόρη! Απο σένα το είδα το μπεν μαρί. Σωτήριο απο κατεστραμένα η δύσκολα καθαριζόμενα κατσαρολικα.
Link-αρα και το άρθρο – ευχαριστώ
Οι παστίλιες σου με είχαν εντυπωσιάσει και τότε που τις είχα πρωτοδεί, αλλα δεν τις εφτιαξα άμεσα κα μετα τις ξέχασα.
Τώρα που τις θύμηθηκα θα τις δοκιμάσω
[…] ένα από τα ακριβά προϊόντα της κυψέλης. Τη συλλέγω για προσωπική χρήση (όπως ότι άλλο παράγουν τα μελίσσια μου). Επειδή όμως […]