Πρώτες ανθοφορίες του καλοκαιριού
22 Ιουνίου 2011. Μια μέρα μετά τις 21… και πριν βιαστεί κανείς να πει ειρωνικά: χμ,,, ναι και μια μέρα πριν τις 23… να πω ότι είναι σημαντική η 21 Ιουνίου, απλά δεν πρόλαβα να γράψω χτες! Καλό καλοκαίρι λοιπόν και καλώς τα θυμάρια, την πρώτη ανθοφορία του καλοκαιριού. Για κάποιο περίεργο λόγο ο κόσμος αδιαφορεί για την πραγματική ημερολογιακή αλλαγή των εποχών. Έχω ακούσει τραγικές ακρότητες (όπως πχ τον γείτονα να εύχεται καλό χειμώνα στις 16 Αυγούστου) αλλά θα σταθώ στα συνηθισμένα λάθη.
Όχι. Το καλοκαίρι δεν μπαίνει μαζί με τον Ιούνιο. Οι εποχές αλλάζουν στις 21. Το καλοκαίρι αρχίζει 21 Ιουνίου και τελειώνει 21 Σεπτεμβρίου. Ναι θα κάνω μπάνια μέχρι το Σεπτέμβρη. Όχι, την πρώτη Σεπτέμβρη δεν θα πω σε κανέναν καλό χειμώνα. Θα ευχηθώ στις 21 Σεπτέμβρη καλό Φθινόπωρο, η εποχή που κρατά ως τις 21 Νοεμβρίου οπότε κι αρχίζει ο χειμώνας…
Αν σας ζάλισα συγνώμη αλλά οι εποχές υπάρχουν και δεν πρέπει να τις ξεχνάμε ούτε να τις ισοπεδώνουμε. Η εικοστή πρώτη Ιουνίου λοιπόν έφερε μαζί της την ανθοφορία του θυμαριού σχεδόν παντού. Ακόμα και τα σημεία που πεισματικά δεν άνθιζαν είναι πλέον γεμάτα χρώμα. Οι τελευταίες βροχές βοήθησαν την ανάπτυξη και πρέπει τώρα να μην ξαναβρέξει καθόλου ώστε να μην αραιώσει το νέκταρ των λουλουδιών από τα πολύ υδατομένα φυτά και να φτιάξουν οι μέλισσες το πολυπόθητο μέλι.
Στο σημείο που έχω εγώ τα μελίσσια μου υπάρχουν ακόμα πολλά μπουμπούκια. Το πολύπλοκο (αν το δεις από κοντά) λουλουδάκι του θυμαριού δεν έχει ανοίξει ακόμα καλά.
Έχω ένα καλό προαίσθημα για φέτος. Δεν είδα να το δουλεύουν πολύ, αλλά οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες αργά το απόγευμα, οπότε οι μέλισσες είχαν γυρίσει για ξεκούραση και ο αέρας δεν βοηθούσε τις λιγοστές που κυκλοφορούσαν.
Εντύπωση μου έκανε η σφήκα που είδα να βοσκά επίμονα τα θυμάρια. Την είχα δει και παλιότερα (όχι την ίδια!) σε ασφόδελο (Asphodelus aestivus – και τότε νόμιζα ότι ήταν τυχαίο γεγονός. Τώρα νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το είδος βόσκει και φυτά.
Γιαυτό λέω.. αν φέτος πάνε οι σφήκες στα θυμάρια, δεν θα πάνε οι μέλισσες μου?
Πιο κάτω τα διάφορα αγκάθια φιλοξενούν διαφόρων ειδών μαμούνια (μεγάλη φώτο) και τα νεαρά γαϊδουράγκαθα που δεν άνθισαν ακόμα υπόσχονται να μη μας αφήσουν εντελώς νηστικούς τον Αύγουστο. Για να δούμε. Κι άλλες χρονιές τα έλεγα αυτά και τάιζα όλο το χρόνο.
Παλίοτερα για το θυμάρι (τότε είχα πάρει καλά μέλια) Καλό καλοκαίρι!
Γείτονα
Εμείς οι πιο πρώιμοι πάμε καλά.
Σειρά σας τώρα!
Μυστήρια πράματα γείτονα… απο τη μια μερια του βουνού στην αλλη αλλάζουν πολλά. Ανατολικα ολάνθιστος δυτικά μπουμπούκια. Δεν το φανταζόμουνα τόση διαφορά. Ισως δηλάδή αξίζει κανείς να έχει τα μελισια απο τη μια μερία τις πρώτες 20 μέρες και μετά να τα πηγαίνει απο πίσω.
Οπως παντα πολυ καλες φωτογραφιες! Συνεχισε την καλη δουλει και ελπιζω να βρηκες ακρη με το μελισσι που εχασες τον Απριλη… Ηθελα να ρωτησω αν εχεις δει ποτε το Megascolia maculata στα μερη σου. Απο φετος υπαρχουν αρκετα στην Συμη (το νησι μου) και αναρωτιεμαι εαν ειναι εχθροι μας (δεν βρισκω τιποτα στο ιντερνετ) ! Τελικα δεν ασχοληθηκα φετος αν και πηρα ολα τα υλικα (εκτος τις μελισσες) λογω πορβληματος υγιειας. Του χρονου ομως θα παρω 3 μελισσια και θα αρχισω.Ευχαριστω!
Βασίλη για το μελίσσι που έχασα τότε, οι συνάδελφοι απεφάνθησαν ότι έφταιξα εγώ… Οπότε μαθαίνουμε, προσέχουμε κι ελπίζουμε στο μελλον να τα πηγαίνουμε καλυτερα. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια κι ευχομαι καλη τύχη με τα μελλοντικά μελίσσια και μακρια απο προβλήματα υγείας!
Megascolia maculata δεν είμαι σίγουρος αν έχω δεί. Σίγουρα βλέπω κάτι παρόμοιο στον Υμηττό κατα καιρούς (μάλιστα ερχεται σε κάποια φυτα στο μπαλκόνι μου.) Αν κάποτε κάτσει να το φωτογραφίσω η το πιασω θα σου πω αν ειναι ή οχι.
Παντως δεν είναι επικινδυνα για τις μέλισσες απο όσο ξέρω. Κάτι παρόμοιο έχει βρεί κι ο Παναγιώτης (link) και ο Σπύρος (link) το ταυτοποιησε με Scolia flavifrons. Δεν γνωρίζω τις διαφορές, ούτε που το βρήκε ο Παναγιώτης