22 Ιουνίου 2011. Μια μέρα μετά τις 21… και πριν βιαστεί κανείς να πει ειρωνικά: χμ,,, ναι και μια μέρα πριν τις 23… να πω ότι είναι σημαντική η 21 Ιουνίου, απλά δεν πρόλαβα να γράψω χτες! Καλό καλοκαίρι λοιπόν και καλώς τα θυμάρια, την πρώτη ανθοφορία του καλοκαιριού. Για κάποιο περίεργο λόγο ο κόσμος αδιαφορεί για την πραγματική ημερολογιακή αλλαγή των εποχών. Έχω ακούσει τραγικές ακρότητες (όπως πχ τον γείτονα να εύχεται καλό χειμώνα στις 16 Αυγούστου) αλλά θα σταθώ στα συνηθισμένα λάθη.
Όχι. Το καλοκαίρι δεν μπαίνει μαζί με τον Ιούνιο. Οι εποχές αλλάζουν στις 21. Το καλοκαίρι αρχίζει 21 Ιουνίου και τελειώνει 21 Σεπτεμβρίου. Ναι θα κάνω μπάνια μέχρι το Σεπτέμβρη. Όχι, την πρώτη Σεπτέμβρη δεν θα πω σε κανέναν καλό χειμώνα. Θα ευχηθώ στις 21 Σεπτέμβρη καλό Φθινόπωρο, η εποχή που κρατά ως τις 21 Νοεμβρίου οπότε κι αρχίζει ο χειμώνας…

θυμάρι, thyme

Αν σας ζάλισα συγνώμη αλλά οι εποχές υπάρχουν και δεν πρέπει να τις ξεχνάμε ούτε να τις ισοπεδώνουμε. Η εικοστή πρώτη Ιουνίου λοιπόν έφερε μαζί της την ανθοφορία του θυμαριού σχεδόν παντού. Ακόμα και τα σημεία που πεισματικά δεν άνθιζαν είναι πλέον γεμάτα χρώμα. Οι τελευταίες βροχές βοήθησαν την ανάπτυξη και πρέπει τώρα να μην ξαναβρέξει καθόλου ώστε να μην αραιώσει το νέκταρ των λουλουδιών από τα πολύ υδατομένα φυτά και να φτιάξουν οι μέλισσες το πολυπόθητο μέλι.

Θυμαρίσιο μέλι, thyme honey

Στο σημείο που έχω εγώ τα μελίσσια μου υπάρχουν ακόμα πολλά μπουμπούκια. Το πολύπλοκο (αν το δεις από κοντά) λουλουδάκι του θυμαριού δεν έχει ανοίξει ακόμα καλά.

Greeke thyme, θυμάρι, θυμαρίσιο μέλι

Έχω ένα καλό προαίσθημα για φέτος. Δεν είδα να το δουλεύουν πολύ, αλλά οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες αργά το απόγευμα, οπότε οι μέλισσες είχαν γυρίσει για ξεκούραση και ο αέρας δεν βοηθούσε τις λιγοστές που κυκλοφορούσαν.

bee on thyme flower, θυμαρίσιο μέλι

Εντύπωση μου έκανε η σφήκα που είδα να βοσκά επίμονα τα θυμάρια. Την είχα δει και παλιότερα (όχι την ίδια!) σε ασφόδελο (Asphodelus aestivus –  και τότε νόμιζα ότι ήταν τυχαίο γεγονός. Τώρα νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το είδος βόσκει και φυτά.

σφήκα, wasp

Γιαυτό λέω.. αν φέτος πάνε οι σφήκες στα θυμάρια, δεν θα πάνε οι μέλισσες μου?

σφήκα, wasp

Πιο κάτω τα διάφορα αγκάθια φιλοξενούν διαφόρων ειδών μαμούνια (μεγάλη φώτο) και τα νεαρά γαϊδουράγκαθα  που δεν άνθισαν ακόμα υπόσχονται να μη μας αφήσουν εντελώς νηστικούς τον Αύγουστο. Για να δούμε.  Κι άλλες χρονιές τα έλεγα αυτά και τάιζα όλο το χρόνο.

flower

βρωμούσα

fly

bug

θυμάρι, thyme

Παλίοτερα για το θυμάρι (τότε είχα πάρει καλά μέλια) Καλό καλοκαίρι!

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper