Το 1995 o Dustin Hoffman πρωταγωνίστησε σε μια ταινία, θέμα της οποίας ήταν ένας θανατηφόρος, super μεταδοτικός ιός που απειλούσε όλη την οικουμένη. Ο Hoffman πέρασε τη μισή ταινία ντυμένος με μια ειδική στολή και μάσκα ανάμεσα σε κάθιδρους ασθενείς που έβηχαν και παραλληρούσαν, ενώ αιμοραγούσαν απο μύτες κι αυτιά.

Το star channel απέκτησε τα δικαιώματα της ταινίας και την δείχνει κάθε τόσο, σε μια ενοχλητική και βαρετή ρουτίνα.

Όλα αυτά δεν θα πείραζαν, όπως δεν πείραζε κανέναν και το καλά κρυμμένο αστικό μελισσοκομείο που διατηρούσε ο “Άλκης” κάποτε στην Αθήνα. Ο μόνος που είχε μια κάποια οπτική επαφή με τις ενεργές κυψέλες, ήταν ο ελαφρά ανοϊκός και κουφός ηλικιωμένος γείτονας, ο κύριος Λάκης που δεν αντιλαμβανόταν τίποτε.

Μια μέρα, κάτι μοναδικές συμπτώσεις έγιναν αιτία να ακυρώθει για πάντα το συγκεκριμένο μελισσομείο. Εκείνο το βράδυ το star έδειξε το outbreak. Ο Άλκης ήταν σε θέση να ξέρει ότι ο γείτονας το είδε, γιατί λόγω της βαρυκοίας του, όταν αυτός ήταν θεατής κάποιας τηλεοπτικής εκπομπής, όλη η γειτονιά ήταν ακροατης. (το έβάζε βλέπεις τέρμα)

Το επόμενο πρωί, ο Αλκης άνοιξε τα μελίσσια για κάποια εργασία, ομως για κακή του τύχη την ίδια ώρα, ο κύριος Λάκης αποφάσισε να βγεί στο “σημείο μηδέν”, από όπου είχε οπτική επαφή με το χώρο…

Τι ήταν να βγει ο παππούς έξω? Πρώτα απ’ όλα του τράβηξε την προσοχή ο καπνός, δεύτερον και κυριότερο η Μ Ε ΛΙ Σ Σ Ο Κ Ο Μ Ι Κ Η  μάσκα…

Άγνωστο πως παραλλήλισε τις εικόνες τις πραγματικότητας με αυτές της ταινίας και άρχισε να ωρύεται από μέτρα μακριά ότι ο Αλκης ψέκαζε με κάτι (το οποίο μάλιστα του προκάλεσε πονοκέφαλο!) ενώ ο ίδιος φορούσε αυτή τη  μάσκα για να προστατευτεί!

outbreak vs beekeeper

outbreak vs beekeeper

Ο εξοπλισμός μαζεύτηκε αρων άρων, ο γείτονας (κουφός γαρ) φώναζε τοσο που θα προκαλούσε σύρραξη. Τον άκουσαν μάλιστα αργότερα να μιλά τόσο δυνατά στο τηλέφωνο, μάλλον στον γιό του και να περιγράφει ξανά τη σκηνή, σύμφωνα με την οποία, άγνωστος γείτονας (ούτε το όνομα του Άλκη δεν θυμόταν κι ας τον ήξερε από μωρό) με μάσκες και ειδικά εργαλεία, ψέκαζε στην ατμόσφαιρα εναν μυστηριώδη καπνό, που προκάλεσε πονοκέφαλο κι εμετό σε όλη τη γειτονία! Όταν του παραπονέθηκε για το “φάρμακο” και τον ψεκασμό – εκείνος τον αγνόησε κι άρχισε να σκαλίζει κάτι κιβώτια. Τις μέλισσες δεν τις είδε ποτέ.

Εξήγησε δε, οτι θα πάρει την αστυνομία για να ενημερώσει σχετικά!

Είναι άλυτη μέχρι και σήμερα απορία του Άλκη, αν ο γείτονας θα καθησυχαζόταν ή όχι στο άκουσμα της αλήθειας. Τι θα προτιμούσε δηλαδή, τον βιοχημικό πόλεμο ή τα μελίσσια. Πάντως εκ τοτε ο Άλκης δεν διατηρεί μελίσσια σε αστικό χώρο.

Το παρόν γράφτηκε με αφορμή το outbreak που είδαμε προχτές σε επανάληψη στο Star και το βιβλίο “keeping bees in town and cities” που έπεσε στα χέρια μου. Τα πρόσωπα και τα ονόματα είναι φανταστικά. Κάθε ομοιότης με πραγματικά γεγονότα, μπορεί και να είναι αληθινή μπορεί και όχι.

Παλιότερες αναφορές στην Αστική μελισσοκομία έχουν γίνει για το Παρίσι και την Νέα Υόρκη  στην οποία σήμερα επιτρέπεται η άσκηση μελισσοκομίας.

keeping bees in towns and cities
Πηγές:
imdb.com
Amazon

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper