Origanum vulgare spp. hirtum. / origanum heracleoticum L. (greek oregano) Ρίγανη / ορίγανο

Όλοι γνωρίζουμε τη ρίγανη σαν αρωματικό και μπαχαρικό. Οι μελισσοκόμοι την γνωρίζουν και σαν μελισσομικό φυτό. Ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο και το δυνατό άρωμα του “διανθίζει” τα ορεινά ανθόμελα. Παρόλα αυτά το φυτο μπορεί να το συναντήσει κανείς σε όλη την Ελλάδα από παραθαλάσσια έως πολύ ορεινά. Η ρίγανη κατακαιρούς απειλείται από τις βοσκές και απο τους ανθώπους που την ξεριζώνουν ολόκληρη αντί να της κόψουν απλά τα λουλούδια (ούτως ή άλλως αυτά είναι που θέλουμε) Εδώ και δυο χρόνια φυτρώνει στο πιο άκυρο σημείο στο σπίτι μου στο χωριό σε μια ρωμγή στην τσιμεντένια αυλή, βγάζοντας μας απο τον κόπο να τρέχουμε στα βουνά να την βρούμε. Απλά η “δική” μου είναι σε σκιερό μέρος και δεν δίνει πολλά άνθη.

Κροκύλειο

Είναι φυτό αυτοφυές αλλά οι μελισσοκόμοι μπορούν να την εκμεταλλευτούν και σε περιοχές που καλλιεργείτε συστηματικά κυρίως Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα και παραφυάδες.

Η ποιότητα της ρίγανης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την καρβακρόλη, που βρίσκεται στο αιθέριο έλαιο της το  ριγανέλαιο και κυμαίνεται από 70 έως 85%, ενώ σε αυτοφυείς πληθυσμούς, μπορεί να ξεπεράσει και το 90%. (IMG_5405.jpg)

Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare
Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare
Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare

πηγές:

wikipedia.org
el.wikipedia.org
econews.gr
kynigos.net.gr

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper