Οι τελευταιες μέρες ειναι λίγο δύσκολες. Υπαρχει μεγαλη πιεση χρονου και επαγγελματικες υποχρεώσεις . Παρολα αυτα εχω προλαβει να κανω μια δυο επιθεωρήσεις στις μέλισσες μου αλλα καμια ανάρτηση στο bees blog. Mάλιστα με τοσες δημοσιεύσεις για σφήκες θα κινδυνευω να χαρακτηριστώ απο beekeeper σε hornet / wasp keeper…
Η φωλιά – κυψέλη(?) με τα σερσένια προφανως και δεν υπάρχει πια. Παραθέτω μερικες φωτογραφίες απο αυτες που έβγαλα τις μέρες που την κρατησα με μερικα σχόλια για να κλεισω το θεμα αυτό.

bees
bees

To έντομο αυτό χρησιμοποιεί για όπλο τόσο το κεντρί όσο και τα σαγόνια του, τα οποία ναι μεν δεν εχουν δηλητήριο αλλα πονάνε…
Οσο και να τα ψείρισα, οσο κοντα και να τα ειδα δεν βρήκα πανω τους ουτε ίχνος varroa destructor (ουτε και περίμενα να δω αλλα το γραφω επειδή καποιος ρώτησε για βαρρόα)

bees

Η αντοχή των εντόμων ηταν εντυπωσιακή. Ακόμα και όταν ανοιγα με το κοπίδι καποία κελιά της “κερήθρας” και εβγαζα απο μέσα ζωντανές προνύμφες σε διαφορα σταδια μεταμόρφωσης, αποδερμάτωσης κλπ αυτες επιβίωναν για μέρες.

bees
bees

Εξίσου εντυπωσιακές ηταν οι διαστάσεις τους που αγγιζαν τα 2.5cm για τα θυληκά (εργάτριες) και τα 3.0 για τα αρσενικά (κηφήνες)

bees

Ο διαχωρισμος ειναι ευκολος γιατι εκτος απο τις διαστάσεις έχουν διαφορα και στα κεφαλια- κεραίες κοιλιες κλπ κλπ κλπ

bees

Α… και μην ξεχάσω. Τα σημαδια στην κοιλια εκτός απο το οτι διαχωρίζουν το φύλο λειτουργουν και σαν φωτοβολταϊκά(!) εξοικονομώντας ενέργεια σε έντομα που πετουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα ανα μερα σε σχεση με τη μέλισσα…

Κλεινω βάζοντας μια τελευταια φωτο στην οποια φαινονται καθαρά τα μάτια (μάτια ειναι και τα τα τρια στίγματα στο κεντρο του κεφαλίου)

bees

και λέγονατας οτι το πιο κορυφαίο ειναι οτι μιλαμε για έντομα πολυ πιο ηρεμα απο τις μέλισσες και λιγότερο επιθετικά.
Κοιτώντας το αρχειο μου νομίζω οτι θα κανω αλλο ενα τελευταίο post με φωτογραφίες και μετα θα ξαναγυρίσω στα Μελίσσια! keep on beekeeping

bees
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper