Σερσένια τέλος.
Οι τελευταιες μέρες ειναι λίγο δύσκολες. Υπαρχει μεγαλη πιεση χρονου και επαγγελματικες υποχρεώσεις . Παρολα αυτα εχω προλαβει να κανω μια δυο επιθεωρήσεις στις μέλισσες μου αλλα καμια ανάρτηση στο bees blog. Mάλιστα με τοσες δημοσιεύσεις για σφήκες θα κινδυνευω να χαρακτηριστώ απο beekeeper σε hornet / wasp keeper…
Η φωλιά – κυψέλη(?) με τα σερσένια προφανως και δεν υπάρχει πια. Παραθέτω μερικες φωτογραφίες απο αυτες που έβγαλα τις μέρες που την κρατησα με μερικα σχόλια για να κλεισω το θεμα αυτό.


To έντομο αυτό χρησιμοποιεί για όπλο τόσο το κεντρί όσο και τα σαγόνια του, τα οποία ναι μεν δεν εχουν δηλητήριο αλλα πονάνε…
Οσο και να τα ψείρισα, οσο κοντα και να τα ειδα δεν βρήκα πανω τους ουτε ίχνος varroa destructor (ουτε και περίμενα να δω αλλα το γραφω επειδή καποιος ρώτησε για βαρρόα)

Η αντοχή των εντόμων ηταν εντυπωσιακή. Ακόμα και όταν ανοιγα με το κοπίδι καποία κελιά της “κερήθρας” και εβγαζα απο μέσα ζωντανές προνύμφες σε διαφορα σταδια μεταμόρφωσης, αποδερμάτωσης κλπ αυτες επιβίωναν για μέρες.


Εξίσου εντυπωσιακές ηταν οι διαστάσεις τους που αγγιζαν τα 2.5cm για τα θυληκά (εργάτριες) και τα 3.0 για τα αρσενικά (κηφήνες)

Ο διαχωρισμος ειναι ευκολος γιατι εκτος απο τις διαστάσεις έχουν διαφορα και στα κεφαλια- κεραίες κοιλιες κλπ κλπ κλπ

Α… και μην ξεχάσω. Τα σημαδια στην κοιλια εκτός απο το οτι διαχωρίζουν το φύλο λειτουργουν και σαν φωτοβολταϊκά(!) εξοικονομώντας ενέργεια σε έντομα που πετουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα ανα μερα σε σχεση με τη μέλισσα…
Κλεινω βάζοντας μια τελευταια φωτο στην οποια φαινονται καθαρά τα μάτια (μάτια ειναι και τα τα τρια στίγματα στο κεντρο του κεφαλίου)

και λέγονατας οτι το πιο κορυφαίο ειναι οτι μιλαμε για έντομα πολυ πιο ηρεμα απο τις μέλισσες και λιγότερο επιθετικά.
Κοιτώντας το αρχειο μου νομίζω οτι θα κανω αλλο ενα τελευταίο post με φωτογραφίες και μετα θα ξαναγυρίσω στα Μελίσσια! keep on beekeeping

ήταν ανακατεμένα τα θηλυκά με τα αρσενικά? από έξω φαινόταν η διαφορά? εννοώ όταν ήταν κλειστά τα κελιά. και αυτά στο κεφάλι είναι μάτια ? φοβερό !!! άντε πήρα και σήμερα το μάθημα μου!!!
Δεν ειμαι σιγουρος κι εγω. Καποια κελια ηταν πιο φουσκωμένα(τα καλύματα τους)υποθετω αυτα θα ειναι αρσενικών.
Τι λετε ρε παιδιά. Τα σερσένια ήρεμα σε σχέση με τις μέλλισες και τις σφύγγες; Ψαχτήτε λίγο πριν γράψετε κάτι το οποίο μπορεί να κάνει σε κάποιον κακόΆκρως επιθετικά, προστατεύουν την περιοχή τους. Με τσίμπησε ένα, κ χωρίς να είμαι αλλεργικός σε μέλλισες κ σφύγκες, έπαθα σοκ. Πολύ επικίνδυνο έντομο, ο γιατρός που μου έκανε ένεση για να συνέλθω μου είπε ότι είναι απο τα πιο επικύνδινα έντομα στα νησιά. Ο περισσότερος κόσμος παρουσίαζει τα συπτώματα που παρουσίασα κ εγώ:Καρδιακά – αναπνευστικά προβλήματα, παραισθήσεις, ζαλάδες, αδυναμία και διάφορα άλλα. 4η Μέρα μετά και ακόμα δεν είμαι 100% καλάΠΡΟΣΟΧΗ. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΛΕΜΕ. ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙΣ. ΑΚΟΥ ΕΚΕΙ ΗΡΕΜΑ ΕΝΤΟΜΑ..
Kρίμα που σε κέντρισε και εύχομαι περαστικά.Δεν έχει καμια σχεση η αλλεργία σε σφηκες και μέλισσες γιατι τα δηλητήρια είναι διαφορετικά, οπότε το οτι ταλαιπωρηθηκες δεν έχει να κάνει με την αντοχή σου σε κεντρισματα άλλων εντόμων.Αν θες τη γνώμη μου, πιο επιθετικές είναι οι μέλισσες, μετα οι σφήκες και τέλος τα "σερσένια".Αυτό δε σημαίνει οτι το κεντρισμα του δεν είναι ισχυρότατο.Το σερσένι είναι εξαιρετικά δυνατό (κι εσυ καλύτερα απο όλους μας ξέρεις οτι δεν ΘΕΛΕΙΣ να σε κεντρίσει)Το οτι είχες όμως αυτή την ατυχία δε σημαίνει οτι τα έντομα είναι επιθετικά.Για να στο δώσω ακόμα πιο απλά, το φίδι είναι ακόμα πιο επικίνδυνο… δεν βάζεις όμως ταμπέλες,επιθετικό, επιθετικότερο κλπ σε πλάσματα, ανάλογα με το πόσο σε πληγώνουν. Δεν είναι δηλαδή πιο επιθετική η αγελάδα απο τη μύγα γιατι αν αποφασίσει να κάτσει πάνω σου θα σε λιώσει.Αν κάποιος δεν έχει κριτική ικανότητα και παει και χαιδέυει σερσενια επειδή δεν καταλαβαινει τη διαφορα επιθετικου απο επικίνδυνου δεν φταει κανένας "τυχάρπαστος" ή "άψαχτος" και καμια παραπληροφόριση.Περαστικά σου