Αρκετές φορές στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με τις σφήκες και τις οικογένειες τους σε αυτό το blog… Mαλίστα τα σερσένια (ετσι τα λεμε στο Χωριό) ήταν κι ένα απο τα πρώτα posts.

crabro_pupa

Ενήλικη vespa crabro και προνύμφη

vespa_Crabro_Nest

Τα “μεταξωτά” καλύματα των κελιών

vespaCrabro_Nest

όροφος με καλυμένα κι ακάλυπτα κελιά

 

Για όποιον δεν εχει διαβάσει κάποια απο τα προηγούμενα posts να πω σύντομα οτι πρόκειται για ενα τρομερά δυνατό έντομο, τριπλάσιο (στην καλύτερη) από μια μέλισσα, εξαιρετικό κυνηγό (βλ. το post στο οποίο σκοτώνει τη σαύρα), το οποίο σε ενα πολύ μεγάλο βαθμό σκοτώνει μέλισσες προκαλώντας πονοκέφαλο στους μελισσοκόμους.
Μπορώ παρόλα αυτά να πω με άνεση, ότι ειναι απο τα πιο αγαπημένα μου έντομα . Δεν με εχει τσιμπήσει ποτέ (λένε οτι δεν το ξεχνάς εύκολα οταν συμβεί) και δεν ειχα δει ποτε φωλιά live.
Mεχρι την προηγούμενη Κυριακή (28.10.2007). Ο φίλος μου ο Κώστας μου είχε πει απο πριν πάω στο χωριό, οτι εχει βρει μια φωλιά σε μια καπνοδόχο.

Μου ειχε πει οτι την ψέκασε απο ακρη σε ακρη με μπαιγκόν (βλέπεις έπρεπε να καθαρίσει το τζάκι)

Μου εχει πει οτι ήταν τεράστια και οτι την ειχε φυλάξει. Δεν περίμενα όμως με τίποτα να μου τη φέρει, να την κρατήσω και ακομα και σήμερα και μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, να γενννά ακόμα ζωντανά έντομα.

Αν το δούμε απο την αρχή (θα φαει πολλά posts μάλλον η περιγραφή) η ιστορία άχει ως εξης:

Ο Κώστας μου λεει σε ανύποπτο χρόνο οτι ξέχασε να μου φέρει τη φωλιά και θα πήγαινε πίσω στο σπίτι του επι τούτου. Έφυγε και μετά απο λίγο επιστρέφει με μια σακούλα σκουπιδιών. Απο μεσα έβγαλε τα “λείψανα” της φωλιάς. Ήταν ενα σύστημα απο 9 ορόφους. Oι 5 ειχαν σπάσει και οι 4 που είχαν μείνει έτριζαν από πάνω ως κάτω.

Tα απομεινάρια της πολυόροφης φωλιάς των vespa crabro

Tα απομεινάρια της πολυόροφης φωλιάς των vespa crabro

 

Λίγο οι προνύμφες που λιμοκτονούσαν και κάνανε ενα χαρακτηριστικό ήχο για να προκαλέσουν μάταια τις ενήλικες τροφούς, λίγο τα ολοκληρωμένα έντομα που άρχισαν να σκίζουν τα καλύμματα των κελιών τους για να βγουν και το αποτέλεσμπά ήταν ένας ανελέητος τριγμός – πολύ φασαρία. Να λοιπον από που έχουν εμπνευστεί ταινιες σαν το alien. Θα βάλω και άλλες φώτος και video αυτές τις μέρες.

Μέχρι τότε:
001 002 003 004 005 006 007

piifpu: DSCN1128

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper