Είναι ανάγκη να αναγνωσθεί να διαδοθεί και να γίνει μια προσπάθεια να διορθώσει το Ελληνικό κράτος ένα λάθος! Αφορά την επικείμενη ψηφοφορία για τη διατροφή και οικολογική ισορροπία της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στις 26.04.2013.

Ιστορικό
16-1-2013: η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), δημοσιεύει μια έκθεση για τους κινδύνους από τη χρήση 3 νεονικοτινοειδών (διασυστηματικά εντομοκτόνα) στην υγεία των μελισσών και των άγριων επικονιαστών.
Τα έντομα επικονιαστές συνεισφέρουν στην αγροτική παραγωγή σε περισσότερες από 150 (84%) καλλιέργειες της Ευρώπης. Οι καλλιέργειες αυτές εξαρτώνται πλήρως ή μερικώς από έντομα για την επικονίαση (γονιμοποίηση) και την παραγωγή τους.
Η αξία των εντόμων επικονίασης στην Ευρώπη υπολογίζεται σε €22 δισεκατομμύρια ετησίως. Η μέλισσα αποτελεί τον κυρίαρχο επικονιαστή στη φύση καθώς ένα συνηθισμένο μελίσσι με 50.000 μέλισσες επικονιάζει 500.000 άνθη την ημέρα, αφού μια μέλισσα μπορεί να επισκεφτεί ως και 10.000 άνθη την ημέρα. Από τα 100 είδη φυτών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο, το 70% γονιμοποιούνται από τις μέλισσες. Όμως και όλα τα αγριολούλουδα και τα βότανα χρειάζονται τη μέλισσα, που αποτελεί θεμέλιο λίθο του περιβάλλοντος.
Τα τελευταία 6 χρόνια οι πληθυσμοί των μελισσών –εκτρεφόμενων και άγριων- μειώνονται σε όλο τον κόσμο με ανησυχητικούς ρυθμούς. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό έχουν ορισμένες καλλιεργητικές τεχνικές και φυτοπροστατευτικά προϊόντα με κυρίαρχα τα νεονικοτινοειδή, η ευρεία εξάπλωση των οποίων συμπίπτει χρονικά με την εμφάνιση του παγκόσμιου φαινομένου της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών.
Μελετώντας μόνο δεδομένα από τους φακέλους των ίδιων των εταιρειών που τα διακινούν, η EFSA έχει εντοπίσει κινδύνους για τις μέλισσες από την έκθεση σε μολυσμένο νέκταρ, γύρη και σκόνη από τη σπορά σπόρων επικαλυμμένων με νεονικοτινοειδή. Η EFSA τονίζει επίσης τα κενά που υπάρχουν στα δεδομένα αυτά όσον αφορά: (1) την οξεία δηλητηρίαση από την έκθεση σε μολυσμένες εκκρίσεις των φυτών (guttation -σταγονόρροια) ή από μελιτώματα, (2) την παραμονή τοξικών υπολειμμάτων στο έδαφος, το νερό και εν συνέχεια στις επόμενες καλλιέργειες. […]
Εκτός από την έκθεση της EFSA, υπάρχει πληθώρα επιστημονικής βιβλιογραφίας που τεκμηριώνει τον κίνδυνο που αποτελούν τα νεονικοτινοειδή για τις μέλισσες [..]
Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της EFSA, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Στις 25-1 ανακοινώθηκε ότι θα συζητούσε το ζήτημα το Συμβούλιο Γεωργίας-Αλιείας στη σύσκεψή του της 28ης. Άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, όρισε επίσης σύσκεψη για τις 31-1 προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα και να παρθούν αποφάσεις…
28-1-2013: μόλις μαθεύτηκαν τα νέα για τη σύσκεψη, η Ένωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (ΕΡΒΑ) και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), σε συνεργασία με τη διαδικτυακή κοινότητα ενεργών πολιτών
Change, ξεκινούν μια αίτηση στο διαδίκτυο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα, για την προστασία των μελισσών, ζητώντας την κατάργηση των νεονικοτινοειδών. Στις 28-1 είχε ξεκινήσει να μαζεύει υπογραφές ενάντια στα νεονικοτινοειδή και το
Avaaz.org […] και σε 36 ώρες είχε μαζέψει 2.000.000 υπογραφές απ’ όλον τον κόσμο! Εκπρόσωπος του Avaaz ενημέρωσε την ΕΡΒΑ στις 30/1 και συντονίστηκε η παράδοση των υπογραφών την επόμενη μέρα. Υπήρχαν κι άλλες αιτήσεις εκτός του Change και του Avaaz οπότε οι συνολικές υπογραφές που επιδόθηκαν στην Κομισιόν το πρωί της 31ης πρέπει να ξεπερνούσαν τα 3.000.000! Μαζί με τις υπογραφές στάλθηκαν επιστολές από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα.
29-1-2013: έστειλε επιστολή στον υπουργό ΑΑΤ, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης ζητώντας την εναρμόνιση της Ελλάδας με τα πορίσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων που απειλούν το εισόδημα 20.000 Ελλήνων μελισσοκόμων. Ο Κρίτων Αρσένης κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαγορεύσει άμεσα τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα […]
31-1-2013: αναγνωρίζοντας πως ό,τι αποτελεί κίνδυνο για τις μέλισσες και τους επικονιαστές αποτελεί και κίνδυνο για την οικολογική υγεία και διατροφική επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε έστω κι αργά να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης (precautionary principle) και πρότεινε μια πανευρωπαϊκή αναστολή της χρήσης 3 νεονικοτινοειδών (imidacloprid, clothianidin και thiamethoxam) σε ηλίανθο, ελαιοκράμβη, καλαμπόκι και βαμβάκι, (είτε ως επικάλυμμα σπόρου είτε σε κοκκώδη μορφή είτε σε μορφή ψεκαστικού διαλύματος) για δύο χρόνια.
Η πρώτη ψηφοφορία
15-03-2013 Μετά από μία αναβολή, στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων (SCFCAH), η πρόταση της Επιτροπής τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά δεν υπήρξε καθοριστική πλειοψηφία, ούτε υπέρ ούτε κατά. Από τις είκοσι επτά χώρες, δεκατρείς ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, αλλά εννέα χώρες ψήφισαν κατά ( Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Ουγγαρία) και πέντε απείχαν, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Βρετανία.
19-03-2013 Ο Επίτροπος Borg ανακοίνωσε στους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, την απόφασή του να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την πρότασή του και να τεθεί αυτή σε ψηφοφορία στο πλαίσιο μιας Επιτροπής Προσφυγών την άνοιξη […]
Η κρίσιμη ψηφοφορία λοιπόν θα διεξαχθεί ή στις 26 Απριλίου ή στις 2 Μαΐου. Αν μη τι άλλο η ελληνική ψήφος πρέπει να αλλάξει. Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον υπουργό ΑΑΤ κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τονίζοντας πως το “δίλημμα”, όπως θέλει να το παρουσιάζει η βιομηχανία, δεν είναι να επιλέξει το υπουργείο μεταξύ μελισσοκόμων και αγροτών, διότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση στα συμφέροντα των δύο κλάδων. Έχει αποδειχθεί ότι η αγροτική παραγωγή υπάρχει και χωρίς νεονικοτινοειδή όπως έχει αποδειχθεί ότι τα νεονικοτινοειδή θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επικονιαστών, του περιβάλλοντός μας και …τη δημόσια υγεία!
Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ούτε η EFSA, ούτε άλλος φορέας δεν έχει αναφερθεί στην επίδραση που αυτά τα φυτοφάρμακα μπορεί να έχουν σε μας, τους ανθρώπους ή άλλα έμβια όντα, όπως τα πουλιά. Δυστυχώς τα νεονικοτινοειδή χρησιμοποιούνται παντού, από τα οπωροφόρα ως το γκαζόν κι από τα αγγουράκια ως τις τριανταφυλλιές. Επιπλέον παραμένουν πάρα πολύ καιρό στο χώμα και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τα υπέργεια νερά. Δυστυχώς το νευρικό μας σύστημα είναι ίδιο με των εντόμων στο βιοχημικό επίπεδο που δρουν αυτά τα φυτοφάρμακα. Παραθέτουμε στη βιβλιογραφία, μελέτες για τις επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών στην ανθρώπινη υγεία, σε θηλαστικά και σε πτηνά.
Τι θέλουμε από σας:
Ζητάμε από σας να πιέσουμε όλοι μαζί το υπουργείο να πάρει τη σωστή θέση, ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης της Επιτροπής. Προστατεύοντας τη μέλισσα προστατεύουμε τη διατροφική ασφάλεια και το περιβάλλον της Ευρώπης και την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας.
[…]
_______________________________________________
Ολόκληρο το κείμενο, μαζί με σχετικά links σε δηλώσεις, ανακοινώσεις και video μπορείτε να το βρείτε εδώ. Υπάρχει επίσης η σχετική βιβλιογραφία και μελέτες που το τεκμηριώνουν. Πάρτε θέση, διαδόστε το, εναντιωθείτε σε οικονομικά συμφέροντα φαρμακοβιομηχανιών.
Παλιότερες αναφορές στα φυτοφάρμακα:
Να σημειώσω οτι φήμες λένε, οτι αγρότες κοντά στα σύνορα, υπό την πίεση της κρίσης, περνάνε εύκολα σε γειτονικές χώρες και εισάγουν κοψοχρονιά τεράστιες ποσότητες φαρμάκων με εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές στα νομίμως εισαγόμενα. Η διαφορά είναι οτι μερικά από τα νόμιμα και εγκεκριμένα, είναι ούτως ή άλλως βλαβερά. Τα παράνομα και ανεξέλεγκτα πρέπει να είναι απείρως χειρότερα και επικινδυνότερα.
Σχετικά
Πως μπορούμε να πιέσουμε; Εγώ δεν είμαι μελισσοκόμος, αλλά αν υπάρχει κάποιος τρόπος. Από ό,τι καταλαβαινω το θέμα ξέφυγε από το avaaz.
Cghera, οι αρμόδιοι και συγκεκριμένα αυτοί που πριν λιγες εβδομάδες ψήφισαν ΟΧΙ, έχουν ήδη ενημερωθεί. (από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) από την ΠΑΣΕΓΕΣ απο κόμματα και φορείς)
Νομίζω οτι ο μόνος τρόπος να πιεστούν είναι να ξέρουν οτι και η κοινή γνώμη στηρίζει την υπερψήφιση και κατασυνέπεια κατάργηση (έστω και δοκιμαστικά για 2 έτη).
Πρέπει να ξέρουν απο το υπουργείο οτι ο κόσμος ξέρει. Και για να ξέρει ο κόσμος πρέπει διαδοθεί η είδηση.
Ο μόνος μοχλός πίεσης λοιπόν είναι να πάρει το πράγμα δημοσιότητα.
SHARE! 🙂
είναι δεδομένο ότι τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών επιβάλλουν σε κυβερνήσεις να αποδεχονται την χρηση νεονικοτιειδων… η δική μας φαίνεται να υποκύπτει.
@cghera έλαβα ένα νέο mail αν προλάβω θα το βάλω και στο site. Δίνει περισσότερους τρόπους δράσης:
Αγαπητοί φίλοι,
Σας καλούμε να στηρίξετε και να διαδώσετε μέσω των δικτύων σας την επείγουσα έκκληση για δράση για τη σωτηρία των μελισσών https://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html
Η ελλάδα ψήφισε κατά της απαγόρευσης στην πρώτη ψηφοφορία και έχουμε μέχρι τις 29 Απριλίου που θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία για να ζητήσουμε από τον Έλληνα Υπουργό να αλλάξει γνώμη και να υποστηρίξει τις μέλισσες. Από ότι φένεται ο λόγος που το ελληνικό υπουργείο ψήφισε κατά της απαγόρευσης είναι ότι γίνεται χρήση των νεο-νικοτινονειδών για την αντιμέτωπιση της αρρώστιας στους φοίνικες.
Επισυναπτόμενα σε αυτό το email, θα βρείτε τα κείμενα στα ελληνικά και web banners σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.
Παρακαλούμε να υποστήριξετε αυτή τη δράσης:
1. Βαζόντας ενός banner και το παρακάτω link στην αρχική ιστοσελίδα https://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html
Εάν θα θέλατε ένα banner στην εθνική γλώσσα σας, απλά στείλτε ένα email, αναφέροντας το απαιτούμενο μέγεθος banner και θα σας το στείλουμε το συντομότερο δυνατόν.
2.Διαδώστε τη δράση μέσω Tweeting και FB’ing https://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html
3. Διαδώστε το κείμενο της δράσης με https://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html στα μέλη σας και στις λίστες email.
4. Δημοσιεύστε το βασκό κείμενο ως είδηση στην αρχική σελίδα σας – μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε απευθείας από https://www.goodfoodgoodfarming.eu/eventsactions/bee-action.html
5. και φυσικά στείλτε μήνυμα στον κ Τσαυτάρη τον Υπουργό Γεωργιας
Με εκτίμηση
Μυρτώ Πισπίνη
Εκπρόσωπος της ARC2020 για την Ελλάδα
[…] νεύρο-ενεργά εντομοκτόνα Πριν λίγες μέρες, έκανα μια αναφορά στην επικείμενη ψηφοφορία για τη διατροφή και […]