Αυτή την εποχή, στο χωριό τουλάχιστον έχει ακόμα σύκα. Δεν είναι τόσο γευστικά όσο του Αυγούστου αλλα απο την άλλη οταν τα βλέπεις σε τρελές ποσότητες πάνω στις συκιές δεν μπορείς να πεις όχι. Ο φίλος μου ο Κώστας μου έφερε τη Δευτέρα κατι μεταξύ 4 με 5 κιλά σύκα. Τρως, δίνεις, ξανατρώς, αλλά ο χρόνος που όλα τα καταστρέφει φωνάζει:
Kανε μ α ρ μ ε λ ά δ α α α α α.
Δεν είχα ξανακάνει αλλά επιστράτευσα μαμάδες γυναίκα και συνταγές απο το internet και τελικά τα κατάφερα. Θα μου πεις τι μας νοιάζει? Εδώ μιλάμε για μέλια. Κάπου δένει όμως και το μέλι.
Νομίζω οτι κάθε άνθρωπος που έχει σχέση με τα μέλια, εχει και μια απαξιωτική διάθεση απέναντι στη ζάχαρη. Δεν μπορει να έχεις στο ραφακι δίπλα στην κουζίνα βαζάκια με μέλι και να εφαρμόζεις συνταγές που αφορούν γλυκα, χρησιμοποιώντας μόνο ζάχαρη…
Έχοντας το χρόνο να ασχοληθώ έκανα τις μαρμελάδες σε δυο δόσεις. Δεν ξέρω αν παιζει ρόλο ή αν ειμαι υποκειμενικός. Στη μια χρησιμοποίησα και μέλι και νομίζω είναι πιο ωραία. Παραθέτω τη συνταγή και κάποιος μάστορας αντικειμενικοτερος ή πιο γνώστης βρεθεί διορθώνει ή προτίνει.
1,5 κιλά σύκα.
Τα καθαρίζω απο τη φλούδα και τα κόβω στα τέσσερα αν ειναι μικρά, σε περισσότερα κοματια αν είναι μεγάλα.
Τα βάζω στην κατσαρόλα με λίγο νερο (ουτε καν να τα καλύψει, ενα ποτήρι μόνο) γιατι τα σύκα βγαζουν και απο μόνα τους υγρά.
Όταν το νερό αρχίσει να κάνει το χαρακτηριστικό βουητό που προ πορεύεται του βρασμού, βάζω το μισό βάρος σε ζάχαρη και λίγο λιγότερο, περίπου 700 γραμμάρια.
Αρχίζω το ανακάτεμα και προσθέτω περίπου 100ml κονιάκ και 100 ml σαμιώτικο γλυκό κρασί και λίγο τριμμένο γαρύφαλλο.
Προσθέτω 3 γενναίες κουταλιές τις σούπας μέλι.
(είναι σημαντικό να έχεις βάλει λοιπόν πολύ λίγο νερό στην αρχή γιατί με την προσθήκη του αλκοόλ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.(πιο ζουμερά)
Χαμηλώνω τη φωτιά και το αφήνω να σιγοβράζει ανακατεύοντας συνέχεια για 30 και πλέον λεπτά, ώστε να εξατμίζεται συνέχεια το νερό για να πήξει το μείγμα.
Όταν πήξει ικανοποιητικά βγάζω την κατσαρόλα από το μάτι και συνεχίζω το ανακάτεμα για να κρυώσει, να εξατμίσει τα τελευταία υγρά αλλά και να μην κολλήσει κάτω.
Μετά απο λίγη ώρα το βάζω στο βάζο και το αφήνω να κρυώσει τελείως. Σκεπάζω και στη συνέχεια στο ψυγείο.
Στην εκδοχή που δεν έβαλα το μέλι είχα λίγο παραπάνω ζάχαρη και δυο κουταλιές λεμόνι. Πιστευω οτι αυτή με το μέλι ειναι πιο καλή.
Καλά τα σύκα καλά και τα καρύδια μα ποιο καλό το γλυκό κρασί!!!Το βιβλίο που θα το βρούμε; Έψαξα αλλά τιποτα…μήπως πρέπει να το βγάλουμε φωτοτυπίες(αν δε σου κάνει κόπο); Τα έξοδα δικά μου εε…..Καλό Βράδυ!!!
τα μελισσοκήπια?θα πάρω τηλέφωνο αν ειναι την καιριο βιβλιοθήκη στην ανδρο να ρωτήσω
https://www.ianos.gr/index.asp?park=bk_item&key=0142825ΘΟΥΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΙΑσυγγραφέας ΣΠΕΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΕκδοτικός Οίκος : ΚΑΙΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ14,04 €ΣύνοψηΗ μελέτη αυτή βασίζεται στη συλλογή υλικού από μαρτυρίες 34 ατόμων από όλη την ¶νδρο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 1999. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν οι ελάχιστες γραπτές αναφορές που βρίσκονται στην Καϊρειο Βιβλιοθήκη της ¶νδρου. Έχει επιχειρηθεί εξαντλητική μελέτη του κύκλου μέλισσα ?μέλι -κερί-ρακί από μέλι.Υπότιτλος: Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣΕτος Εκδοσης: 2004Σελίδες: 124Σχήμα: 14×20Βάρος: 0,542ISBN: 960-7691-90-3Χώρα: ΕΛΛΑΔΑ
https://www.ianos.gr/index.asp?park=aw&key=%CE%950876&au=p
Πού να προλάβει η κυρά να φτιάξει και μαρμελάδα σύκα.Με το ζόρι έφτιαξε καμιά 10αριά κιλά βερίκοκο και ροδάκινο.Δεν σε έχω ξεχάσει με την πρόπολη αλλά σκοπεύω να αναρτήσω ένα θέμα αυτές τις μέρες
οοοοκ Mάρκο!όσο για την ΚΑΙΡΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ το τηλέφωνο και η διευθυνση είναι:845 00 Ανδρος 22820 – 22 262
https://zepos.blogspot.com/2008/08/blog-post_19.htmlΦέτος ήταν .. συκοχρονιά! Έκανα και γω μαρμελάδα από σύκα και νόμιζα οτι θάχω το χειμώνα γλυκό! Αμ δε! Τα βαζάκια άδειασαν σε λίγες μέρες!
ρε Κούτσουκ! Μήπως να το γυρίσεις στη μαγειρική? Σε βλέπω πολύ ενεργό και καλό!:)
oooo εγραψες zepo.. δεν το ειχα διαβασει αυτο τοτε.. τι βλεπω? πιπεριες? ιστοριες.. τι κολπα ειναι αυτα? παω να αφήσω σχόλιο…
Νομίζω πως θά ήταν καλό να βρείς έναν τρόπο να προσθέτεις το μέλι αργότερα, όταν δηλαδή η μαρμελάδα θα βρίσκεται περίπου στούς 30 βαθμούς Κελσίου, για να μήν κακοποιηθεί το μέλι. Θέλει λίγο ψάξιμο εκεί το θέμα… 😉
@geekay…george… τι γίνεσαι? χαθήκαμε… το σκέφτομαι το σκέφτομαι
Θα μπορούσαμε να χρησειμοποιήσουμε το μέλι και σε άλλες μαρμελάδες φαντάζομαι.Το σκέφτηκα και εγώ όταν έφτιαχνα μαρμελάδα σύκο α΄΄λα δεν ήξεα πως θα γινόταν στο τέλος.Κρίμα να έχουμε το μέλι και να βάζουμε μόνο ζάχαρη.Αυτό με το ποτό μέσα πρώτη φορά το ακούω.
@stalamatia.αυτό με το ποτό βγήκε απο το εξής:έχω κάνει γλυκό σύκο το οποίο περιάμβανε μεταξύ άλλων, βράσιμο του σύκου ολοκληρου μέσα σε σαμιώτικο γλυκο κρασι!Νερό καθόλου. Επειδη το γλυκό αυτό έβγαινε πολύ καλό και επειδη σε διάφορες συνταγές που είδα για τη μαρμελάδα περιλάμβάνονταν ρούμι, είπα να ρισκαρω ένα ποτηράκι σαμιώτικο και λίγο κονιάκ (που είναι οτι κοντινότερο έιχα σε ρουμι)αν σε παραξένεψε αυτό, που να δεις τη συνταγή του zepou που βάζει μέσα και μια καυτερή πιπερια!