Αυτή την εποχή, στο χωριό τουλάχιστον έχει ακόμα σύκα. Δεν είναι τόσο γευστικά όσο του Αυγούστου αλλα απο την άλλη οταν τα βλέπεις σε τρελές ποσότητες πάνω στις συκιές δεν μπορείς να πεις όχι. Ο φίλος μου ο Κώστας μου έφερε τη Δευτέρα κατι μεταξύ 4 με 5 κιλά σύκα. Τρως, δίνεις, ξανατρώς, αλλά ο χρόνος που όλα τα καταστρέφει φωνάζει:

Kανε μ α ρ μ ε λ ά δ α α α α α.

Δεν είχα ξανακάνει αλλά επιστράτευσα μαμάδες γυναίκα και συνταγές απο το internet και τελικά τα κατάφερα. Θα μου πεις τι μας νοιάζει? Εδώ μιλάμε για μέλια. Κάπου δένει όμως και το μέλι.
Νομίζω οτι κάθε άνθρωπος που έχει σχέση με τα μέλια, εχει και μια απαξιωτική διάθεση απέναντι στη ζάχαρη. Δεν μπορει να έχεις στο ραφακι δίπλα στην κουζίνα βαζάκια με μέλι και να εφαρμόζεις συνταγές που αφορούν γλυκα, χρησιμοποιώντας μόνο ζάχαρη…

Έχοντας το χρόνο να ασχοληθώ έκανα τις μαρμελάδες σε δυο δόσεις. Δεν ξέρω αν παιζει ρόλο ή αν ειμαι υποκειμενικός. Στη μια χρησιμοποίησα και μέλι και νομίζω είναι πιο ωραία. Παραθέτω τη συνταγή και κάποιος μάστορας αντικειμενικοτερος ή πιο γνώστης βρεθεί διορθώνει ή προτίνει.

bees

1,5 κιλά σύκα.
Τα καθαρίζω απο τη φλούδα και τα κόβω στα τέσσερα αν ειναι μικρά, σε περισσότερα κοματια αν είναι μεγάλα.

Τα βάζω στην κατσαρόλα με λίγο νερο (ουτε καν να τα καλύψει, ενα ποτήρι μόνο) γιατι τα σύκα βγαζουν και απο μόνα τους υγρά.
Όταν το νερό αρχίσει να κάνει το χαρακτηριστικό βουητό που προ πορεύεται του βρασμού, βάζω το μισό βάρος σε ζάχαρη και λίγο λιγότερο, περίπου 700 γραμμάρια.
Αρχίζω το ανακάτεμα και προσθέτω περίπου 100ml κονιάκ και 100 ml σαμιώτικο γλυκό κρασί και λίγο τριμμένο γαρύφαλλο.

Προσθέτω 3 γενναίες κουταλιές τις σούπας μέλι.

(είναι σημαντικό να έχεις βάλει λοιπόν πολύ λίγο νερό στην αρχή γιατί με την προσθήκη του αλκοόλ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.(πιο ζουμερά)
Χαμηλώνω τη φωτιά και το αφήνω να σιγοβράζει ανακατεύοντας συνέχεια για 30 και πλέον λεπτά, ώστε να εξατμίζεται συνέχεια το νερό για να πήξει το μείγμα.

Όταν πήξει ικανοποιητικά βγάζω την κατσαρόλα από το μάτι και συνεχίζω το ανακάτεμα για να κρυώσει, να εξατμίσει τα τελευταία υγρά αλλά και να μην κολλήσει κάτω.
Μετά απο λίγη ώρα το βάζω στο βάζο και το αφήνω να κρυώσει τελείως. Σκεπάζω και στη συνέχεια στο ψυγείο.

Στην εκδοχή που δεν έβαλα το μέλι είχα λίγο παραπάνω ζάχαρη και δυο κουταλιές λεμόνι. Πιστευω οτι αυτή με το μέλι ειναι πιο καλή.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper