Όσοι έχουν βρεθεί σε μελισσοκομικά σεμινάρια θα εχουν παρατηρήσει ένα είδος μελισσοκόμου που θα τους ονόμαζα Τασούληδες. Ο τασούλης ήταν ο συμμαθητής που είχες στο δημοτικό που όταν ρωτούσε η δασκάλα: Γιωργάκη, πόσο κάνει ένα κι ένα? αυτός σηκωνόταν με το χέρι τεντωμένο και φώναζε επίμονα:

-κυρία! κυρία! κυρία! κυρία!
Κάποιοι τασούληδες μεγάλωσαν και καταλαβαν πως ειναι η ζωή κι εγιναν Τάσοι. Αλλοι φτάσαν κι 60 ετών και όταν στα σεμιναρια καλουν κάποιον άνθρωπο να τους διδάξει, διακόπτουν συνέχεια για να πουν τα αυτονόητα, με σκοπό να δείξουν στους αλλους μελισσοκόμους οτι κατέχουν το αντικείμενο, λες και νοιαζόμαστε. Απλα δε φωνάζουν κύριε, κύριε και κυρία ούτε σηκώνουν πια χεράκι. Μονο διακόπτουν για να πουν μια βλακεία σε ενα αδιάκοπο σπαμάρισμα.

Τετοιοι υπάρχουν και στο internet όπως είναι φυσικό, απλά το μέσo είναι διαφορετικό και το πρόβλημα άλλο και θα έλεγα οτι βαρύνει κυρίως τον διαχειριστή της κάθε σελίδας.

Ετσι κατα καιρούς εχω διαβάσει συναδέλφους που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να γλυτώσουν τις κλοπές και απο κάτω αφήνουν να μπαίνουν κατι φανταστικά σχόλια του τύπου: – φιλε αυτό που λες ειναι λαθος γιατι μπορει ο κλεφτης να κάνει το και το και το και να στα πάρει τελικά.

Ο σχολιαστης τύπου Τασούλης, νιωθει την αναγκη να δειξει στην κυρία και στα αλλα παιδάκια οτι είναι εξυπνος και δίνει λυσεις στον κλεφτη με τα σχόλια του. Ο ιδιοκτήτης του κάθε blog έχει άραγε τη διανοητική επάρκεια, ώστε να αντιληφθεί τι είδους διάλογο ανοίγει?

αντικλεπτικό κυψέλης...

Στα πλαίσια αυτά θα αρκεστώ να περιγράψω χωρίς πολλές λεπτομέρειες τι έκανα για να διασφαλίσω τα μελίσσια μου και γιατί το προτείνω σε όλους και ενημερώνω οτι δεν θα δημοσιεύσω σχόλια που μπαίνουν σε βάθος στο πως μπορει να λειτουργήσει ή να παρακαμφθεί ο τρόπος. Συγνώμη κάθε Τασούλη.

Υπάρχει λοιπόν απο χρόνια μια συσκευή gps η οποία ενημερώνει με μήνυμα στο κινητό σου για πιθανές αλλαγές στη θέση των μελισσιών σου. Απο όσες συσκευές έχω δει η αξιολογότερη και καλυτερη για της αναγκες μου είναι αυτή του save-bees.com

O κατασκευαστής της κ.Βύρωνας Παπαδόπουλος, έχει φτιάξει μια συσκευή η οποία έχει τέσσερα πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα.

1. Ειναι μικρή και αφήνει τη δημιουργικότητα του μελισσοκόμου να οργιάσει για να δει σε πιο σημειο του μελισσοκομείου θα την τοποθετήσει
2. Ειναι φτηνη Το κόστος της συσκευής είναι 100 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ενα σμήνος… (δεν μιλάμε για τι εχει κοστίσει η ζωη του σμήνους ή ποσο θα περιμέναμε να αποδώσει πριν το κλέψουν ή ποσο κοστίζει η κυψέλη κι ο εξοπλισμός.. Μιλάμε για ένα σμήνος 7-8 πλαισίων.
3.Ειναι φτιαγμένη έτσι ωστε να εκπέμπει μόνο οταν χρειάζεται, με αποτέλεσμα να μην καταναλωνει την μπαταρία της μέσα σε 10 και 15 μερες αλλά σε μήνες και επιπλεον να μην επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της κυψέλης με ακτινοβολία. Το τελευταίο ουτως η αλλως δεν εχει αποδειχθεί οτι ενοχλεί, αλλα για τους δύσπιστους ειναι μια χρήσιμη πληροφορία.

4. Έχει παρέα. Και εννοω οτι η συσκευή ολοκληρώνεται από μια πατέντα στην οποία εργάζεται ο μάστορας τώρα, όπου με πολύ χαμηλό κόστος μπορει να κλειδώσει πολύ περισσότερες απο μία κυψέλη. Ετσι ένα μελισσοκομείο θα μπορεί να καλυφθεί στο 100% είτε παγιδεύοντας φτηνά πολύ περισσότερες απο μία κυψέλη, είτε παγιδεύοντας όλες.

Προσωπικά, επειδή το μελισσοκομείο μου είναι σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι μου,  το έχω σετάρει έτσι, ωστε και μόνο που θα ανοίξει κάποιος μια κυψέλη να ενημερωθω και να πάω στο χώρο άμεσα με την αστυνομία. Το ωραίο βέβαια με τη συσκευή οτι μπορώ ανα πάσα στιγμή να έχω εικόνα στον χάρτη για το που βρίσκονται τα μελισσια μου.

Αφου λοιπόν έχω καλύψει την παραβίαση, εχω καλυψει το να βρω το που πήγαν τα μελίσσια μου, εχω καλυψει το πρόβλημα της ενέργειας και της μηδενικής εκπομπής μέσα στην κυψέλη σε ενα πολυ χαμηλό κόστος, πιστεύω οτι εχω κάνει την καλύτερη αγοραστική επιλογή. Πάνω απ όλα αυτα είναι και ο ιδιος ο κ. Παπαδοπουλος, ο οποίος με εξαιρετική υπομονή, μου εξήγησε τα πάντα και μου έλυσε κάθε μου απορία.

www.save-bees.com

gps tracker

Κατα την αποψή μου είτε βρεις τα μελισσια σου είτε οχι, η ζημιά ειναι μεγάλη. Βεβαια στην πρώτη περίπτωση πολύ μικρότερη.Το σημαντικό στην υπόθεση του gps ειναι οτι, όχι μόνο τα βρίσκεις, αλλά συνήθως οδηγεί στη σύλληψη του δράστη. Γιαυτό πρέπει να βάλουμε όλοι, γιατί κάποια στιγμή θα τελειώσουν οι κλέφτες και θα ησυχάσουμε.

Κι επειδή το όλο σύστημα αφορά κάτι εν γένει κακό, την κλοπή, για να μη χαλάσουμε και το κάρμα μας, και να πουμε για κάτι πιο δημιουργικό από τους κλεφτες, θα κλείσω λέγοντας οτι πολύ περισσότερο απ ολα αυτά, το save-bees έχει και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συσκευή ενημέρωσης για το βάρος της κυψέλης υγρασίες θερμοκρασίες κλπ με αποτέλεσμα να περνά τη διαχείριση του απομακρυσμένου μελισσοκομείου σε άλλο επίπεδο. Η ζυγαριά αυτή εχει αντίστοιχα πλεονεκτήματα με το gps, ενώ απ όσο ξέρω έρχονται κι άλλα ενδιαφέροντα.

Τις συσκευές αυτές μπορείτε να βρείτε στο save-bees.com και με μια επικοινωνία με τον Βύρωνα, σίγουρα θα λύσετε τυχόν απορίες.

Είναι απο αυτές τις φορές που αγοράζω κάτι, λεω στον πωλητή ευχαριστώ και το εννοώ.  Αξίζει επίσης να σημειωθεί οτι η συγκεκριμένη συσκευή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και ξένων αγοραστών.

Συμβολικά η μέλισσα της φωτογραφίας, προβάλοντας τον αδένα Νasonov, ενημερωνει τις άλλες μέλισσες, για το σημείο στο οποίο μπορούν να βρούν την κυψέλη τους.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper