Μετά από μια πρόσφατη σύντομη διαδικτυακή συζήτηση, ανακάλυψα ότι εσφαλμένα πίστευα ότι έχω αναφερθεί στο παρελθόν στο χρωματισμό των βασιλισσών. Όπως έχω πει και παλιότερα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτό το blog γίνετε βαρετό για αυτούς που έχουν κάποια ανάμειξη με τη μελισσοκομία και γνώση του αντικειμένου και άλλες που γίνετε πολύπλοκο για αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο. Σήμερα θα καλύψουμε τους δεύτερους.

Η βασίλισσα ξεχωρίζει από τις εργάτριες λόγο του μεγέθους της. Από την άλλη σε έναν πληθυσμό πολλών χιλιάδων εντόμων είναι σχετικά δύσκολο να ξεχωρίσεις τη βασίλισσα από τις άλλες μέλισσες. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα επιστρατεύονται δυο μέσα. Η πείρα και το χρώμα. Ο έμπειρος μελισσοκόμος (σε αντίθεση με τον άπειρο) δεν δυσκολεύετε πολύ να διακρίνει την μοναδική μαμά του μελισσιού. Από την άλλη συχνά η εμπειρία συνυπάρχει με την πρεσβυωπία ή άλλες παθήσεις των ματιών, οπότε γιατί να μην κάνουμε μια εικαστική παρέμβαση στη μαμά ώστε να την ξεχωρίζουμε. Φτιάχτηκαν λοιπόν ειδικά χρώματα με τα οποία βάφεις τον θώρακα της βασίλισσας κάνοντας τη να φαντάζει σαν τη μύγα μες το γάλα (για να πιάσουμε και τα γνωμικά με τα άλλα έντομα)

H βασίλισσα γεννά σε όλη τη διάρκεια της ζωή της, η οποία είναι το πολύ 5 έτη. Στην αρχή γεννά πολύ.. σταδιακά η απόδοση πέφτει μαζί με την πρεσβυωπία που ανεβαίνει. Το συμφέρον του μελισσοκόμου, είναι να την έχει αντικαταστήσει πριν την παρακμή και το φυσικό θάνατο της, ώστε να έχει σταθερά ένα παραγωγικό μελίσσι. Έτσι προέκυψε η ιδέα ο χρωματισμός να ακολουθεί κάποιον κώδικα. Βάφοντας με συγκεκριμένο χρώμα ανάλογα με το έτος γέννησης της βασίλισσας, δεν ξέρεις μονο που βρίσκεται στην κυψέλη, αλλά και την ηλικία της. Τα χρώματα είναι λευκό για τα έτη που τελειώνουν σε 1 και 6, κίτρινο για τα έτη που τελειώνουν σε 2 και 7, κόκκινο για τα έτη σε 3 και 8, πράσινο για 4 και 9 και μπλε για 5 – 0.

infographic bees

 

 

[το infographic ανοίγει σε μεγαλύτερο αν το κλικάρεις 🙂 ]

Έτσι αν την άνοιξη αποκτήσω μια νέα βασίλισσα σε ένα μελίσσι θα σημαδέψω τον θώρακα της με κίτρινο χρώμα γιατί το έτος είναι 2012. Το ίδιο χρώμα είχε χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά το 2007, πράγμα που σημαίνει οτι αποκλείεται να να μπερδέψω εκείνες τις βασίλισσες με τη φετινή, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να ζουν. Αν ανοίξω την κυψέλη μου το  2012 και βρω μέσα μια βασίλισσα με πράσινο χρώμα θα ξέρω ότι η βασίλισσα αυτή είναι γεννημένη το 2009 και η μεγάλη ηλικία της θα δηλώνει φωναχτά ότι πρέπει να αντικατασταθεί σύντομα. Πολλοί μελισοκόμου δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ψάχνουν για βασίλισσες την περίοδο της βασιλοτροφίας για να δουν τις ηλικιές τους από το χρώμα και να αποφασίσουν που πρέπει να προχωρήσουν σε αντικατάσταση. Απλά καρφώνουν μια πινέζα αντίστοιχου χρώματος στην κυψέλη ή σχεδιάζουν με χρώμα ένα κύκλο. Ετσι υπενθυμίζουν στον εαυατό τους από πριν ανοίξουν την κυψέλη την ηλικία της “κατοίκου-μαμάς”

hive

Τρόποι εφαρμογής του χρώματος υπάρχουν διάφοροι, όπως επίσης και υλικά. Σε αυτά θα αναφερθώ κάποια άλλη φορά.

Κλωβός μεταφοράς βασίλισσας

Κλωβός μεταφοράς βασίλισσας



[ακόμα και μέσα στο θολό κουτάκι μεταφοράς, οι σημαδεμένη βασίλισσα του  2002 ξεχωρίζει από τις άλλες μέλισσες ]

Το σύστημα χρωματισμού – κώδικας χρωματισμού βασιλισσών με σκοπό την ταυτοποίηση της ηλικίας τους, είναι διεθνές

Υπενθυμίζω ότι για να λυθεί το πρόβλημα των αναγνωστών “πολλαπλών ταχυτήτων” έχω συγκεντρώσει τα άρθρα που είναι πιο επεξηγηματικά για τους αρχάριους εδώ

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper