Ενας φίλος που μένει σε ένα απομονωμένο νησάκι της “άγονης” γραμμής, είχε και έχει μελίσσια. Την ασχολία αυτή την κληρονόμησε απο τον πατέρα του κι εκείνος με τη σειρά του απο τον παπού του. Το κατέχει το αντικείμενο, εμπειρικά, αλλα το κατέχει. Κάνει μάλιστα τιμιότατες προσπάθειες να βγάζει μέλι ποιότητας και αποφεύγει όσο πιο πολύ μπορεί οτι εχει έστω και την παραμικρή υποψία οτι μπορεί να κανει κακό στο προϊόν του.

bees

Μια φορά που συζητού σαμε μου είπε: Οι πάλιοι θυμάμαι δεν έπαιρναν μέλια καθε χρόνο. Αλλες χρονιες έδινε άλλες όχι. Αλλες καλύτερα άλλες χειρότερα. Τώρα, στον ίδιο τόπο με τα ίδια φυτά και τον ίδιο εξοπλισμό αμα δεν πάρουμε δυο φορές το χρόνο γκρινιάζουμε. Πως να μην τα χαλάσεις τα μελισσια?

bees

Το λέω αυτό γιατι είδα τα μελισσια της Φωκίδας μετά απο 2 – 3 μήνες. Οταν πρώτο-σκέφτηκα να βάλω 2 μελίσσια εκεί, σκόπευα απλά να κανω ενα online ημερολόγιο με ότι προβλήματα θα έβρισκα εκεί. Στην πορεία επιβεβαιώθηκε οτι τι πιο μεγάλο πρόβλημα ειναι η απόσταση και οτι τελικα απλα θα ήταν ενα πείραμα. Θα επιβιώσουν δυο μελίσσια σε σταθερό μελισσοκομείο με την ελάχιστη δυνατη φροντίδα? Και αν ναι, θα αποδώσουν?

bees

Οταν πριν λίγο καιρό τα είδε κάποιος, ειπε οτι τα μελισσια δεν πανε καλα. Ομως μάλλον ηταν αλλο το κριτήριο και εδώ κολλαει και η παρατήρηση του φίλου που ανέφερα στην αρχή.

Δεν με ενδιαφέρει ουτε εμενα η ποσότητα αλλα να ειναι το μέλι και το μελίσσι αγνό και “αβίαστο” και παρηγορούμαι. Τα δυό μελίσσια στο χωριό χρόνισαν σε ενα καπως απομονωμένο περιβάλλον. Δεν παρουσίασαν καμιά πρόοδο αν σκεφτόμαστε τον τρύγο. Δεν είναι δυνατόν να τους πάρω τα λιγα μελακια που έχουν μέσα. Ομως δεν μοιάζουν να έχουν και προβλημα! Λιγάκι μεγάλωσαν, λιγάκι ζωήρεψαν. Δεν χρήζουν καμιάς βοηθείας και δεν εχουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο εξοπλισμός τους θέλει μια άλφα συντηριση αλλά γενικά όλα βαίνουν καλά. (vομίζω)

bees

Όλες οι φωτογραφίες είναι απο εκεί, τραβηγμένες στα τέλη Αυγούστου. 😀

bees
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper