Απο αρχαιοτάτων χρόνων ειναι γνωστό στον άνθρωπο οτι χρησιμοποιώντας καπνο κατα την επιθεώρηση των μελισσιών του κανει τη ζωή του πιο ευκολη. Η χρήση του καπνου “ηρεμει τις μέλισσες οι οποιές δεν ειναι τόσο επιθετικές και αφήνουν το μελισσοκόμο να επιθεωρεί το μελίσσι του ανώδυνα.

Παρόλα αυτα δεν ειναι πλήρως ξεκαθαρισμένο γιατι συμβαίνει αυτό. Η πιθανότερη εκδοχή ειναι η εξής: Oι μέλισσες φρουροι, καθώς και οι μέλισσες που υπέστησαν καποιο τραυματισμο κατα την επιθεώρηση της κυψέλης, ενημερώνουν τις υπολοιπες μελισσες για την εισβολή σου, με την έκκριση φερομονων. Το υπόλοιπο μελισσι που αντιλαμβάνεται την “επίθεση” σου σου αντεπιτίθεται σταδιακά και κατα κύματα, μεχρι να σε αναγκάσει να φυγεις (η και να σε σκοτώσει) αλλα αυτο θα το αναπτύξω μια αλλη φορα.

Ο καπνος δημιουργεί ενα παραπέτασμα με μικροσωματίδια και μυρωδιές που καλύπτουν αυτη την επικοινωνια. Ετσι ειναι δυαντον να αποπροσανατολίζεις τις μέλισες και μεχρι να καταλαγιάσει αυτο που έφτιαξες να εχεις προλάβει να κανεις οτι ειναι να κανεις. Ειτε αυτο ειναι επιθεώρηση, ειτε ταισμα, ειτε να κλέψεις μελι, εχεις πρωτα δημιουργισει την ομιχλουλα σου κι εχεις χαθει σε αυτή.

Απο τον ΚΙΤ του night rider, μεχρι το Μ113 και απο τον james bond μεχρι τα κομαντα στο στρατό, μπορούμε να δουμε παρόμοιες τεχνικές. Ριχνεις καπνο και ο διώκτης – εχθρός – θυμα σου ή οτι αλλο ειναι αποπροσανατολίζεται και σε χανει.

Την πατρότητα του σύγχρονου καπνιστηριού (ετσι λεμε το εργαλειο που μας παρέχει αυτο το παραπέτασμα-ασπίδα) την διεκδικεί ενας Αμερικάνος. Ο Moses Quinby (1810 – 1875) Παρόλα αυτα η ανακάλυψη ειναι σαφώς προγενέστερη και δεν νομιζω οτι τη χρεώνετε καποιος. Ενδεικτικά να θυμηθούμε post του Μελισσονικου ή να δούμε το video με τους καταπληκτικους μελισσοκόμους στη zabia που μου ειχε στειλει ο Aθήναιος. Εκεί βλέπουμε ενα τεραστίων διαστάσεων καπνιστήρι που στο τέλος μαζεύονται γύρω του για να κρυφτούν απο τις μέλισσες διώκτες. (το σχετικό video ειναι εδω)

Στο διαγραμμα που ακολουθεί φαίνετε πως λειτουργεί το πιο δημοφιλές σύγχρονό καπνιστήρι. Ο αερας πιεζετε απο μια φυσούνα και εισάγεται στο χώρο καύσης. Ετσι ενισχύει με το οξυγόνο σαν αεριο καυσιμο τη φωτια, αλλα και σπρώχνει τον καπνο στο στόμιο που με τη σειρα του οδηγεί τον οδηγεί οπου εμεις στοχεύουμε.

 

θα συνεχίσω με το κάπνιστρο στο επόμενο post.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper