Το καπνιστήρι ή κάπνιστρο I (αρχή λειτουργίας)
Απο αρχαιοτάτων χρόνων ειναι γνωστό στον άνθρωπο οτι χρησιμοποιώντας καπνο κατα την επιθεώρηση των μελισσιών του κανει τη ζωή του πιο ευκολη. Η χρήση του καπνου “ηρεμει τις μέλισσες οι οποιές δεν ειναι τόσο επιθετικές και αφήνουν το μελισσοκόμο να επιθεωρεί το μελίσσι του ανώδυνα.
Παρόλα αυτα δεν ειναι πλήρως ξεκαθαρισμένο γιατι συμβαίνει αυτό. Η πιθανότερη εκδοχή ειναι η εξής: Oι μέλισσες φρουροι, καθώς και οι μέλισσες που υπέστησαν καποιο τραυματισμο κατα την επιθεώρηση της κυψέλης, ενημερώνουν τις υπολοιπες μελισσες για την εισβολή σου, με την έκκριση φερομονων. Το υπόλοιπο μελισσι που αντιλαμβάνεται την “επίθεση” σου σου αντεπιτίθεται σταδιακά και κατα κύματα, μεχρι να σε αναγκάσει να φυγεις (η και να σε σκοτώσει) αλλα αυτο θα το αναπτύξω μια αλλη φορα.
Ο καπνος δημιουργεί ενα παραπέτασμα με μικροσωματίδια και μυρωδιές που καλύπτουν αυτη την επικοινωνια. Ετσι ειναι δυαντον να αποπροσανατολίζεις τις μέλισες και μεχρι να καταλαγιάσει αυτο που έφτιαξες να εχεις προλάβει να κανεις οτι ειναι να κανεις. Ειτε αυτο ειναι επιθεώρηση, ειτε ταισμα, ειτε να κλέψεις μελι, εχεις πρωτα δημιουργισει την ομιχλουλα σου κι εχεις χαθει σε αυτή.
Απο τον ΚΙΤ του night rider, μεχρι το Μ113 και απο τον james bond μεχρι τα κομαντα στο στρατό, μπορούμε να δουμε παρόμοιες τεχνικές. Ριχνεις καπνο και ο διώκτης – εχθρός – θυμα σου ή οτι αλλο ειναι αποπροσανατολίζεται και σε χανει.
Την πατρότητα του σύγχρονου καπνιστηριού (ετσι λεμε το εργαλειο που μας παρέχει αυτο το παραπέτασμα-ασπίδα) την διεκδικεί ενας Αμερικάνος. Ο Moses Quinby (1810 – 1875) Παρόλα αυτα η ανακάλυψη ειναι σαφώς προγενέστερη και δεν νομιζω οτι τη χρεώνετε καποιος. Ενδεικτικά να θυμηθούμε post του Μελισσονικου ή να δούμε το video με τους καταπληκτικους μελισσοκόμους στη zabia που μου ειχε στειλει ο Aθήναιος. Εκεί βλέπουμε ενα τεραστίων διαστάσεων καπνιστήρι που στο τέλος μαζεύονται γύρω του για να κρυφτούν απο τις μέλισσες διώκτες. (το σχετικό video ειναι εδω)
Στο διαγραμμα που ακολουθεί φαίνετε πως λειτουργεί το πιο δημοφιλές σύγχρονό καπνιστήρι. Ο αερας πιεζετε απο μια φυσούνα και εισάγεται στο χώρο καύσης. Ετσι ενισχύει με το οξυγόνο σαν αεριο καυσιμο τη φωτια, αλλα και σπρώχνει τον καπνο στο στόμιο που με τη σειρα του οδηγεί τον οδηγεί οπου εμεις στοχεύουμε.
θα συνεχίσω με το κάπνιστρο στο επόμενο post.
Να προσθέσω και την δική μου εκδοχή , αν και μπορεί να μην ισχύει καμία;).Κατά την γνώμη μου, ίσως, ο καπνός προκαλεί πανικό και αποδιοργάνωση στην κυψέλη , γιατί εκλαμβάνετε σαν αποτέλεσμα φωτιάς –πυρκαγιά που πλησιάζει, αντιδρώντας ενστικτωδώς οι μέλισσες εγκαταλείπουν την φρούρηση και οτιδήποτε άλλο και ασχολούνται με τον σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο που τους απειλεί.Φιλικά Υ.γ. γνωρίζετε αν υπάρχουν , μέσω internet κλπ , άλλοι τύποι καπνιστηρίων, γιατί αυτό που χρησιμοποιείτε ακόμη σήμερα είναι μάλλον σχετικά δύσχρηστο, σβήνει , κίνδυνοι πυρκαγιάς, κ.λ.π.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και το συμπλήρωμα. Ειναι ετσι ακριβώς.Η εκδοχή με τον κινδυνο της φωτια ειναι πολυ πιθανη. Μαλιστα οι μέλισσες εκεινη τη στιγμή βουτανε κυριολεκτικα στα μελια για να ειναι ετοιμες για πιθανη εγκαταλειψη του μελισσιου. Φορτώνουν δηλαδη με μελι τις κοιλιες τους ωστε να την κανουν με ελαφρα πηδηματακια μεν, να παρουν δε μαζι την τροφη. Σε αυτη τη φάση οι κοιλιες τους ειναι διογκωμένες και δυσκαμπτες με αποτέλεσμα να μην μπορουν να κεντρισουν. Ειναι αριβώς το ιδιο που σηνανταμε στη σμηνουργία οπου οι μέλισσες ειναι εξαιρετικα ηρεμες και δεν κεντριζουν.Οσο για τα καπνιστραΞέρω οτι υπαρχουν μηχανικα, μικρότερα, μεγαλύτερα.. διαφορα περιεργα. Προσωπικα με βολέυει το κλασικο και δεν εχω ψαχτει περισσότερο.Πολυ σωστη η παρατηρηση του κινδύνου της φωτιάς.Ετοιμαζα ηδη ενα ακομα post για το καπνιστηρι αλλα θα το παρελειπα αυτο. Τωρα που το θίξατε θα γραψω τι κανω εγω (κι ας με κοροιδέυουν καποιοι συναδελφοι για το πως το χω σκεφτει)Ευχαριστώ πολυ
Αυτό ακριβώς συμβαίνει Κώστα πανικός απ΄τον καπνό και η αντίδραση τους είναι η κατανάλωση μελιού το δε αποτέλεσμα είναι η ηρεμία.Βαζουν στο πρόβολό τους μεγάλη ποσότητα μελιού και ναρκώνονται ηρεμούν σαν την σμηνουργία.
Με διορθώνει ο Ιορδανης και μου λεει οτι το κολπο με τον καπνο παιζει σιγουρα στα Leopard και τα Μ48.. για τα M13 πιο λίγο.. 😀 σχετικο link
Πάντως εγώ έχω παρατηρήσει ότι με το κάπνισμα προκαλείται και μια μικρή αστάθεια στην κίνησή τους, σαν ζαλισμένες δηλαδή. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την ανθρώπινη έκθεση σε υπερβολική συγκέντρωση καπνών οποιουδήποτε είδους. Η απότομη εισπνοή δηλαδή άλλων αερίων εκτός του ατμοσφαιρικού μίγματος, προκαλεί ένα είδος σοκ στους εγκεφαλικούς νευρώνες.Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ίσως και αλλού, συνηθίζουν οι μελισσοκόμοι να καίουν διάφορα φυτά, πιστεύοντας ότι έχουν καλύτερο αποτέλεσμα, όπως ακονιζιά κλπ..Εδώ παλιός μελισσοκόμος μου είπε κάποτε ότι έβαζε στο καπνιστήρι την σκόνη από έναν μύκητα καφέ και στρογγυλό. Δεν ξέρω το όνομά του αλλά όταν σπάει σκορπάει μια καφετιά σκόνη. Αυτά τα παραπάνω ίσως συνηγορούν περισσότερο στην υπόθεση της “νάρκωσης” και όχι της ομιχλοκάλυψης, ή του πιθανού κινδύνου για φωτιά.. Λέω ίσως!!
Τα σχέδια σου καταπληκτικά. Να προσθέσω και εγώ ότι έχει σημασία ο καπνός να είναι δροσερός. Να είναι δηλαδή σε μία θερμοκρασία πού δε θα τις αναστατώσει πολύ και δε θα τις κάψει. Γι’αυτό χρησιμοποιούμε ως καύσιμη ύλη τις πευκοβελόνες ή τις σβουνιές. Οταν έμαθα αυτό για τον δροσερό καπνό είχα την απορία “γιατί δε φτιάξαν το καπνηστήρι ναργιλέ?”
Το φυσικό ενδιαίτημα των μελισσών βρίσκονταν πάντα μέσα σε κουφάλες δέντρων μέσα στα δάση , τα οποία αυτά δάση σχεδόν πάντοτε ανανεωνόταν χάρη στις φυσηκες πυρκαγιές . Στην μακρά ιστορία τους οι μέλισσες μεσώ της ανάγκης να σωθουν από τις πυρκαγιές ανεπτυξαν τον εξής μηχανισμό : μόλις αντιλιφθουν καπνό άρα την επερχόμενη πυρκαγιά ,σπεύδουν και γεμίζουν τον πρόβολο τους με μέλι ώστε εάν χρειαστεί να εγκαταλείψουν την φωλιά τους και να μεταναστεύσουν τότε να έχουν απόθεμα τροφής για να επιβιώσουν αλλά και να χτίσουν νέες κερήθρες όπου θα εγκατασταθούν (κάτι ανάλογο με τη σμηνουργία ) ,το πλήρες μέλιτος στομάχι τους όμως τις καθηστα καπως νωχελικές και αδρανείς ως προς το κέντρισμα , πέρα απ αυτό όμως ο καπνός επιδρα και μπλοκάρει και τα οσφρητικα κύτταρα των κεραιών τους και έτσι δεν αντιλαμβάνονται ξένες οσμές και φυσικά του θηρευτή ανθρώπου. Δες και: https://www.newbeesmoker.com/