Το μελίσσι μάρτυρας
Έτσι λένε μερικοί μελισσοκόμοι το μελίσσι που αφήνουν σε μια τοποθεσία, για να μαρτυρά οτι η συγκεκριμένη θέση είναι πιασμένη και να διώχνει άλλους μελισσοκόμους, επίδοξους καταληψίες του σημείου.
Εγω πάλι το μελίσσι που αποκαλώ μάρτυρα, είναι αυτό που μαρτύρησε κυριολεκτικά τις τελευταίες μέρες στα χέρια μου. Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση μπορούμε να δούμε τα εξής.
21 Φεβρουαρίου παρατηρώ οτι αυτό το μελίσσι κι άλλο ένα*, δεν κατανάλωσαν τις πρόσθετες τροφές που είχα βάλει για το χειμώνα στον ιδιο βαθμό με τα άλλα. Ο καιρός δεν επέτρεπε να το ψάξω σε βάθος όμως
28 Ανακαλύπτω οτι σε κάθε κελί υπάρχουν διπλα και τριπλα αυγά και το μελισσι είναι αρρενοτοκο (τα εξηγώ σε προηγούμενο post και παρουσιάζω και τις φωτογραφίες αδιάψευστο μάρτυρα μου)
7 Mαρτίου γνωρίζω οτι έχω καθυστερήσει Το μελίσσι έχει ακόμα αρκετό πληθυσμό. Το ξετινάζω δεν βρίσκω πουθενα γόνο θηλυκό. Ολα τα κλειστά κελια έιναι κηφηνο κελία και υπάρχουν πολλά κελιά με δυο και τρεις γέννες. Τινάζω όλα τα πλαίσια και αφήνω μέσα ένα αχτιστο μετα απο συμβουλή συναδέλφων. Αφήνω και λιγότερο απο μισο ζαχαροζύμαρο και λιγο μέλι ανακατεμένο με ζάχαρη σε ενα πιατάκι. Επειδη όμως πιστευω οτι είναι πολί λιγα αφήνω μέσα κι ενα πολύ παλίο πλαίσιο της ιδιας κυψέλης. Το πλαίσιο έχι πάνω μέλι καλυμμένο και ακαλύπτο και αρκετό κηφηνο γόνο τον οποίο αφαιρώ με το μαχαίρι κυριολεκτικά κόβοντας και πετώντας περισσότερο απο τη μισή κερήθρα
14 ανοιγω. Το τι είχα σκοπο να κάνω δεν εχει αξία να το πω γιατι δεν το έκανα. Το μελίσι δεν πείραξε το άχτιστο φύλλο που έβαλα. Έκανε μαι πολύ μικρη κερήθρα σε ενα αδειο πλαίσιο


και ο μεγαλύτερος ογκος των εργατριών καθοταν στο παλιο – έτοιμο αλλά κατεστραμμένο πλαίσιο που είχα αφήσει. Θεωρώ οτι η κατάσταση δεν αξίζει και παω να ξετινάξω τις εργάτριες λιγο πιο μακριά για να διαλύσω το μελίσσι.

Κλασικά πριν κανω οτιδήποτε φωτογραφίζω – εξου και το υλικό. Τινάζω το μελίσσι αρκετά μέτρα μακριά απο την κυψέλη και τι βλέπω?
Ενα βασιλίκο κελι.. κλειστό…..


που το βρήκατε κορίτσια μου το αυγο και κάνατε κελι? Είχατε μανα και δεν την ειχα δει? Και γιατι έκανε διπλά αυγα? Γιατι έκανε μόνο γιους? που βρέθηκε αυτο το αυγό ή τι έχει μεσα αυτο το σφραγισμένο κελί?
και εκει που καίγεται το μυαλό συνειδητοποιείς οτι… μολις τίναξες το μελίσσι. Μεχρι να καταλάβω τι γίνετε βλέπω οτι οι μέλισσες που τιναξα επέστρεψαν προφανώς στην κυψέλη, πλην μερικών οικιακών που προσπάθησαν αν μπουν στην κοντινότερη κυψέλη και μερικών αλλω που σφάχτηκαν με διπλανά μελίσσια.

Ξανά έβαλα τα δυο πλαίσια στην κυψέλη. Πρόσθεσα ενα χτισμένο πλαισιο με ακαλυπτο μέλι και ενα ζαχαροζύμαρο. Περιμένω το σκ να δω τι έχει γίνει.
Πάραλληλα βέβαια τα υπόλοιπα μελισσια συνέχιζαν φυσιολογικά την καθημερινότητα τους.

*το άλλο μελίσσι που δεν έχει πάρει τις τροφές του έχει μεσα μανα. Την έχω δει και τις δυο τελευταιες φορές που το άνοιξα, αλλα δεν υπάρχει καθόλου γέννα.
Συμπέρασμα. Οποιος δεν έχει φάει το φαί του το χειμώνα κατι κακό κρύβει.
Το βασιλοκέλι είναι από κηφηνόγονο.Πράξη απελπισίας θα την χαρακτηρίζαμε.Θα έλεγα να προσπαθήσεις μια από τις άλλες λύσεις.
Λες να είναι κηφήνας? Γενικα δεν το έχω ξανακούσει αυτό… τι να πώ.Ειχα διαβάσει κάποτε μια ενδιαφέρουσα πειραματική διαδικασία- στη Θεσσαλονίκη νομίζω-, στη οποία προσπαθούσαν να μεγαλώσουν κηφήνα με βασιλικό πολτο. Οι εργάτριες κατέστρεφαν το κελί λίγες μέρες μετά που έκλεινε, αφου προφανώς δεν “μυριζε” βασίλισσα.Δεν ξέρω πάντως αν έχει αξία να προσπαθήσω να το σώσω, μιλάμε πλέον για πολυ ελατωμένο πλυθησμό.
καημένο μελισσάκι…μαρτύρησες!!!Συμφωνώ με παλιό σχόλιο του Σπύρου, τα αρρενοτόκα δύσκολα τα επαναφέρεις, ούτε εγώ έχω καταφέρει, έχω 3-4 χρόνια να δω (ευτυχώς). Πιστεύω πως αν αφήσεις πολλά μέλια-πληθυσμό από Νοέμβρη και δεν τρυγήσεις άπληστα το φθινόπωρο, δύσκολα χάνουν μάνες μέσα στο χειμώνα, εγώ τουλάχιστον αυτό έχω διαπιστώσει…
Σπύρο συμφωνείς κι εσύ με τον άλλο Σπύρο? Ειναι δυνατόν να ειναι “πράξη απελπισίας” και να είναι αυτο κηφηνοκελί?
Oι Σπύροι (δεν τους λέω ….. .άκια)πρέπει να έχουν δίκιο όμως κυρ Κώστα η μελισσοκομία αναπτύχθηκε μέσω πειραματισμών(σε έφτιαξα?).Πραγματικά καλά κάνεις και ταλαιπωρεις το μελισσάκι γιατι απο το αποτέλεσμα θα διδαχθείς.Εγώ ,σαν λάτρης του τσίπουρου, θα ‘ελεγα να αφαιρέσεις ότι πλαίσιο έχεις μέσα στο μελίσσι, να ραντίσεις με τσίπουρο τον πληθυσμό, να πάρεις απο ένα άλλο μελίσσι ένα πλαίσιο με γόνο όλων των ηλικιών και ένα με μέλι γύρη και να τα βάλεις μέσα στο μελίσσι με τον κόσμο τους ,ραντισμένα και αυτά με τσίπουρο.(χωρις βασίλισσα, ψάξε)Κάποιες θα γυρίσουν στην κύψέλη τους κάποιες θα μείνουν.Ίσως απο το μεθύσι κάτι γίνει αν όχι, χαλάλι σου ,έλα να σου δώσουμε και οι τρείς απο ένα.(Δεν λέω τί)
Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται στη φώτο οι προλαλήσαντες έχουν δίκαιο πρόκειται για «πράξη απελπισίας».Και μια εξήγηση.Η βασίλισσα στο κελί της έχει κάτι σαν ομφάλιο λώρο και παραμένει κολλημένη στον βασιλικό πολτό απ τον οποίο τρέφεται και μεγαλώνει .Ο κηφήνας μέσα στο βασιλικό κελί στην αρχή επιπλέει στον πολτό και τρέφεται, όταν βαρύνει πέφτει προς τα κάτω, οι μέλισσες προσπαθούν μακραίνοντας το κελί να τον κρατήσουν μέσα στο κελί. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε πολλές φορές τα κηφηνοβασιλοκελιά να είναι λεία και πολύ μακριά. Τώρα, όταν σφραγίσει το κελί αυτός επειδή απομακρύνθηκε απ τον πολτό δεν τρέφεται και πεθαίνει. Οι μέλισσες γι’ αυτό χαλάνε το κελί και τον απομακρύνουν και όχι γιατί δεν μυρίζει βασίλισσα.Καλό βράδυ.
Έχω ακούσει, δεν θυμάμαι που, ότι έχει παρατηρηθεί , να έχουν μεταφέρει αυγά από άλλη κυψέλη, εξαιρετικά σπάνια περίπτωση μεν αλλά…..Άστο και δες… άλλωστε έτσι και αλλιώς… Πάντως τα αφάγωτα ζυμάρια είναι πάντα κακό μαντάτο…
Κύροι είστε πολύ εξυπηρετικοί ευχαριστώ πολύ!Συμφωνώ με τον πειραματισμό 100%, απλά να πρεπει να ζυγίζεις προφανώς τα πράματα και να βλέπεις ποιο ειναι το τίμημα κάθε φορά.Θα το παρακολουθούμε και θα δουμε.Θεοδόση πρέπει να βρώ την έρευνα- εργασία που σου λέω. Εχει τρελο ένδιαφέρον, γιατι μετά απο πολλά θέματα που είχαν, κατέληξαν οτι οι εργάτριες “καθαριζαν” το κλειστο κελι λόγο μυρωδιάς. Στην αρχή υπήρχε το πρόβλημα που εθεσες, μετά το κατάλαβαν και άλλαζαν τεχνητα τη θέση του κελιου αλλα και πάλι οι εργάτριες το κατέστρεφαν. Οποτε κατάληξαν να το απομωνόσουν – προστατεψουν με καποιο πλέγμα και στο τέλος έφτιαξαν κηφηνα που είχε τραφεί αποκλειστικα με πολτό! Ο κηφήνας είχε μορφολογικές διαφορές αλλα δεν έμαθα ποτέ τι έγινε και αν ήταν γόνιμος γιατί δεν βρήκα τη συνέχεια της εργασίας.(ολα αυτά, αν τα θυμάμαι καλα)
ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟ ΑΥΓΟ ΚΗΦΗΝΑ ΤΟ ΚΕΛΙ. ΕΓΩ ΠΕΡΥΣΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΕΤΙΟ ΚΕΛΙ ΕΚΑΝΕ 24 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΚΑ ΒΓΕΙΚΕ ΚΗΦΗΝΑΣ. ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΑΡΕΝΟΤΟΚΟ ΚΑΙ ΕΚΟΨΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΥΟ ΒΑΣΙΛΟΚΕΛΙΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΑ ΣΜΥΝΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΙΣΣΑ ΣΤΟ ΑΡΕΝΟΤΟΚΟ. ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΛΑΣ ΤΑ ΑΡΕΝΟΤΟΚΑ.ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟ