Έτσι λένε μερικοί μελισσοκόμοι το μελίσσι που αφήνουν σε μια τοποθεσία, για να μαρτυρά οτι η συγκεκριμένη θέση είναι πιασμένη και να διώχνει άλλους μελισσοκόμους, επίδοξους καταληψίες του σημείου.
Εγω πάλι το μελίσσι που αποκαλώ μάρτυρα, είναι αυτό που μαρτύρησε κυριολεκτικά τις τελευταίες μέρες στα χέρια μου. Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση μπορούμε να δούμε τα εξής.

21 Φεβρουαρίου παρατηρώ οτι αυτό το μελίσσι κι άλλο ένα*, δεν κατανάλωσαν τις πρόσθετες τροφές που είχα βάλει για το χειμώνα στον ιδιο βαθμό με τα άλλα. Ο καιρός δεν επέτρεπε να το ψάξω σε βάθος όμως
28 Ανακαλύπτω οτι σε κάθε κελί υπάρχουν διπλα και τριπλα αυγά και το μελισσι είναι αρρενοτοκο (τα εξηγώ σε προηγούμενο post και παρουσιάζω και τις φωτογραφίες αδιάψευστο μάρτυρα μου)
7 Mαρτίου γνωρίζω οτι έχω καθυστερήσει Το μελίσσι έχει ακόμα αρκετό πληθυσμό. Το ξετινάζω δεν βρίσκω πουθενα γόνο θηλυκό. Ολα τα κλειστά κελια έιναι κηφηνο κελία και υπάρχουν πολλά κελιά με δυο και τρεις γέννες. Τινάζω όλα τα πλαίσια και αφήνω μέσα ένα αχτιστο μετα απο συμβουλή συναδέλφων. Αφήνω και λιγότερο απο μισο ζαχαροζύμαρο και λιγο μέλι ανακατεμένο με ζάχαρη σε ενα πιατάκι. Επειδη όμως πιστευω οτι είναι πολί λιγα αφήνω μέσα κι ενα πολύ παλίο πλαίσιο της ιδιας κυψέλης. Το πλαίσιο έχι πάνω μέλι καλυμμένο και ακαλύπτο και αρκετό κηφηνο γόνο τον οποίο αφαιρώ με το μαχαίρι κυριολεκτικά κόβοντας και πετώντας περισσότερο απο τη μισή κερήθρα

14 ανοιγω. Το τι είχα σκοπο να κάνω δεν εχει αξία να το πω γιατι δεν το έκανα. Το μελίσι δεν πείραξε το άχτιστο φύλλο που έβαλα. Έκανε μαι πολύ μικρη κερήθρα σε ενα αδειο πλαίσιο

bees

 

bees

και ο μεγαλύτερος ογκος των εργατριών καθοταν στο παλιο – έτοιμο αλλά κατεστραμμένο πλαίσιο που είχα αφήσει. Θεωρώ οτι η κατάσταση δεν αξίζει και παω να ξετινάξω τις εργάτριες λιγο πιο μακριά για να διαλύσω το μελίσσι.

bees

Κλασικά πριν κανω οτιδήποτε φωτογραφίζω – εξου και το υλικό. Τινάζω το μελίσσι αρκετά μέτρα μακριά απο την κυψέλη και τι βλέπω?
Ενα βασιλίκο κελι.. κλειστό…..

bees

 

bees


που
το βρήκατε κορίτσια μου το αυγο και κάνατε κελι? Είχατε μανα και δεν την ειχα δει? Και γιατι έκανε διπλά αυγα? Γιατι έκανε μόνο γιους? που βρέθηκε αυτο το αυγό ή τι έχει μεσα αυτο το σφραγισμένο κελί?

και εκει που καίγεται το μυαλό συνειδητοποιείς οτι… μολις τίναξες το μελίσσι. Μεχρι να καταλάβω τι γίνετε βλέπω οτι οι μέλισσες που τιναξα επέστρεψαν προφανώς στην κυψέλη, πλην μερικών οικιακών που προσπάθησαν αν μπουν στην κοντινότερη κυψέλη και μερικών αλλω που σφάχτηκαν με διπλανά μελίσσια.

bees

Ξανά έβαλα τα δυο πλαίσια στην κυψέλη. Πρόσθεσα ενα χτισμένο πλαισιο με ακαλυπτο μέλι και ενα ζαχαροζύμαρο. Περιμένω το σκ να δω τι έχει γίνει.
Πάραλληλα βέβαια τα υπόλοιπα μελισσια συνέχιζαν φυσιολογικά την καθημερινότητα τους.

bees

*το άλλο μελίσσι που δεν έχει πάρει τις τροφές του έχει μεσα μανα. Την έχω δει και τις δυο τελευταιες φορές που το άνοιξα, αλλα δεν υπάρχει καθόλου γέννα.

Συμπέρασμα. Οποιος δεν έχει φάει το φαί του το χειμώνα κατι κακό κρύβει.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper