Όταν πριν ένα χρόνο ακριβώς, ο Παπα-Σπύρος ήρθε ευγενικά στα μελίσσια μου για να με βοηθήσει στη βασιλοτροφία, μου είπε κάτι κοιτάζοντας τα παρακείμενα πουρνάρια, που δεν το κατάλαβα 100%.

-θα πάρεις και τη γυρούλα σου από εδώ…

Πουρνάρι Quercus coccifera L.

Πουρνάρι Quercus coccifera L. Πουρνάρι Quercus coccifera L.   Πουρνάρι Quercus coccifera L.

Όσο κι αν παρατηρούσα τα πουρνάρια, μέλισσα δεν είδα να πηγαίνει.

Το γεγονός οτι πάω στο συγκεκριμένο μελισσοκομείο σχεδόν πάντα την ίδια ώρα, με κάνει να έχω μια συγκεκριμένη εικόνα της εκμετάλλευσης των ανθοφοριών της περιοχής. Άλλα φυτά δουλεύονται νωρίς το πρωί, άλλα αργότερα κλπ.

Ετσι ενώ προφανώς και δουλεύουν στα πουρνάρια, δεν το κάνουν τις ώρες που είμαι εγω εκεί. Αυτό που άλλαξε σήμερα, είναι οτι πήγα σε άλλη χρονική στιγμή.

Πουρνάρι Quercus coccifera L.
Πουρνάρι Quercus coccifera L.

Το πουρνάρι λοιπόν, quercus coccifera.

Αντιγράφω από το wikipedia: Το πουρνάρι ή πρίνος ή περνιά (κυπρ.), (επιστ. Δρυς η κοκκοφόρος, Quercus coccifera L.) είναι ένα είδος αείφυλλης σκληρόφυλλης δρυός με ευρεία εξάπλωση γύρω από τηΜεσόγειο. Οφείλει την ονομασία του στους κόκκους ερυθρού χρώματος που σχηματίζουν οι προνύμφες του εντόμου Kermes vermilio μέσα στα φύλλα, όπου φωλιάζουν και νυμφώνονται. Οι νύμφες του εντόμου χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες για την παρασκευή κόκκινης βαφής.

Κάτι άλλο που έπαιξε ρόλο στο στο ότι δεν το είχα δει μέχρι σήμερα σε δράση, είναι οτι η ανθοφορία είναι δελεαστική για τις μέλισσες περιορισμένο χρόνο. Αυτό που προκύπτει πάντως, είναι ότι η ποσότητα που λαμβάνουν, ακόμα και στον περιορισμένο χρόνο είναι ικανοποιητική και το φυτό θεωρείται κατατάσσεται τελικά στα “καλά μελισσοκομικά φυτά”.

Πουρνάρι Quercus coccifera L.
Πουρνάρι Quercus coccifera L.Πουρνάρι Quercus coccifera L.

Η γύρη, είναι τόση που δεν προλαβαίνει να στοιβάζεται στις τσέπες των μελισσών και πέφτει κυριολεκτικά σαν σκόνη στον αέρα.

“Όσα φυλά η πουρναριά, δεν τα φυλά η Παναγία”, έλεγε μια ξύλινη ταμπέλα στην ιστορική “ντίσκο λειβάδι” του Κροκυλείου Δωρίδας τις δεκαετίες 80 – 90 και δεν είχε άδικο. Ακόμα και σε μελισσοκομικό επίπεδο…

 

5998 22 4 2015

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper