Πυκνα συχνα, ξεκιναω μαζευω φωτογραφικό υλικο για να βγάλω καποια posts και μετα τα ξεχναω, τα αμελω δεν προλαβαίνω να κανω σχετικες ερευνες. Ανθρωποι που τους εχω υποσχεθει απο συνταγές με μέλια μεχρι περιγραφές κυψελών, μπορουν να σας το πουν καλύτερα… Υπομονη να εχουμε και θα ερθουν ολα (καποτε)
Προς το παρον βρηκα τυχαια καποιο υλκο απο μια κυψέλη που με προβληματισε τον Οκτωβρη που περασε τη φωτογράφισα και το δημοσιεύω τώρα με καποια καθυστέρηση.
Θα τα πω οσο πιο συνοπτικά μπορώ για να μην κουράσω.

Αρχες Οκτώβρη ο πατέρας μου ειχε παει στα λιγο παραμελημένα μελίσσια της Ερέτριας. Γυρνώντας μου ειπε οτι ενα πρώην διώροφο τώρα ηταν άδειο. Οι μελισσες το χαν εγκαταλείψει. Εβγαλε απο μεσα τα 19 πλαισια που ηταν σε πολυ καλη κατασταση και τα αποθηκευσε.Αφησε μεσα ενα πλαίσιο με τις ελάχιστες δεκάδες μέλισσες που περιφερόντουσαν και επέστρεψε στην Αθήνα.Το πλαίσιο ηταν παμπάλαιο και θα το πεταγε, αλλα για καποιο λόγο δεν προλαβε.

Δεν αντιμετώπισα με την ιδια ψυχραιμία την είδηση φοβούμενος οτι θα μπορούσε να ειναι Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας (Colony Collapse Disorder). Μια μυστηριώδης ασθενεία που πολυ εχει διαφημιστεί αυτον τον καιρό και παρουσιάζει αυτο το σύμπτωμα, εγκατάλειψη δηλαδη των μελισσιών. Τη γνωμη και γνωσεις μου για το θεμα αυτο εχο αναπτυξει παλιοτερα εδώ και εδώ

Να μην τα πολυλογώ πηγα στην ερετρια πανικόβλητος στον ταχυτερο δυνατο χρονο. Το θεαμα απογοητευτικό. Το αθλιο πλαισιάκι και μερικές εκατονταδες μέλισσες.

beekeeping

Προφανως αυτες που ελειπαν κατα την ενεργεια του πατερα μου και ηρθαν οταν αυτος ειχε φύγει. Ηρεμες εργάτρες αλλα σε σύγχυση. Δεν καταλαβαίνεις τι εκαναν. Θα ελεγα οτι απλα καθόντουσαν. Αρκετοι κηφήνες αποτέλεσμα της έλλειψης βασίλισσας (οποτε εχουμε γενες μόνο αρσενικών) και νωθρότητα.

drone

Ακόμα και οταν καποιες σφηκες εισεβαλαν για να κλέψουν το λιγοστο μέλι που υπήρχε και εσταξε στον πυθμένα, δεν αντιδρούσαν καθόλου.

wasp

 

vespa

 

vespa

Μαζεψα μερικες σε ενα κουτι εβαλα και λιγο απο την κερηθρα σε ενα βάζο και απογοητευμένος μετεφερα τη συλλογη μου στην Αθήνα για να ζητήσω βοήθεια. Πριν όμως εκανα ενα ελεγχο σε ολα τα αλλα μελίσσια (αφου αποστείρωσα τα εργαλεία μου με ενα φλόγιστρο γιατι φοβήθηκα μη μεταδώσω τίποτα. Στον έλεγχο δεν βρήκα τίποτα άλλο ανησυχητικό.

Οταν τελικα εστειλα το φωτογραφικό υλικό στην κ. Γουναρη και τη ρώτησα σχετικα με καθησύχασε και μου εξήγησε οτι καποιοι δικοι μου κακοι χειρισμοί (με λιγα λογια η απουσια μου) σε συνδυασμό με κάποιον εξωτερικό παράγοντα, προφανώς οδήγησε το μελισσι να εγκαταλείψει την κυψέλη. Καποιος εισβολέας? θα μπορουσε να ειναι οτιδειποτε. Η ανησυχία μου για την Διαταραχή ηταν άστοχη, δεν κρίθηκε αναγκαίο να στειλω τα δείγματα στο εργαστήριο και ζήσαμε εμεις καλα και το μελισσι μου καπου αλλου ελπίζω καλύτερα. Αν ειμαι καλο παιδι φετος θα τα παμε καλυτερα.

Πολυ καλύτερα παντως ειναι μαθαίνεις οτι μαλλον τα κανες θάλασσα, απο οτι να σου ελεγαν: Nαι! το Colony Collapse Disorder ήρθε και στην Ελλάδα και το φερες εσυ! Το νου μας όμως…

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper