Φωκίδα Project. Tο τελος της αρχής…
Στην τράμπα έγιναν τα εξής:
Εβγαλα την μικρη κυψέλη στην ακρη. Εβαλα στη θεση της τη βαση και το πατωμα της δεκάρας. Μετέφερα όλα τα πλαισια απο την 5αρα στη 10αρα, προσθεσα ενα πλαίσιο με μελι που ειχα φέρει απο την Αθηνα και ενα άχτιστο σε περίπτωση που μεχρι την επόμενη φορα που θα παω (τον Αύγουστο) θελήσουν να χτίσουν. Στην 5αρα κυψέλη έμειναν μερικες 100αδες οικιακές μελισσες (σχετικό link) o οποίες έπρεπε να οδηγηθούν απο μας στην νεα κυψέλη. Τις τινάζω λοιπόν πανω απο τη νέα φωλια για να πεσουν μέσα. Προσθεσα ενα αλουμινένιο πιατακι στα πλαίσια το οποίο θα λειτουργήσει σαν αυτοσχέδιος τροφοδότης και θα γεμίσει με σιρόπι για τους λόγους που ανέφερα στα προηγούμενα post.
Mετα ο Κώστας έκανε ακριβώς τα ίδια για τη άλλη κυψέλη κι ετσι άσκησε για πρώτη φορα τα μελισσοκομικά του καθήκοντα. 🙂
Όλα αυτα ειναι καταγεγραμμένα στα βιντεο που ακολουθουν. Ειναι πολυ ερασιτεχνικά απομακρυσμένα και με κάκιστο ήχο γιατι η μηχανη δεν ειναι φτιαγμενη για κατι τετοιο. Ειναι όμως κάτι. Διαρκεια 16 λεπτα, όχι γιατι τοσο χρόνο πήρε η εργασια αλλα γιατι εξήγουσα στον Κώστα τι καναμε και γιατι.
Τέλος καλό όλα καλα.. τα μελισσια ειναι εκει που πρεπει και δειχνουν καπως έτσι:
Οχι γιατι θα χιονίσει σύντομα, αλλα για να συνηθίζουν το χρώμα τους και να ειναι και λίγο πιο δροσερές τη μέρα. Kαλή μας αρχή.
ΚΟΥΚΛΕΣ!!! Πως αλλάζει η όψη τους όμως με τα επικλινή καπάκια!!
Για κάποιο λόγο μου φαίνονται ενδιαφέρον όλα αυτά. Ως άσχετος έχω να κάνω 1 άσχετη ερώτηση:- ποιος τραβάει βίντεο? :p
axtapos.. μοιαζουν με σπιτια πλέον… αν καταφερω να σηκώσω και πατωματα θα ειναι ακομα πιο ωραίες..lee…. τα βιντεο τα βγαζω εγω.. οταν ειμαι κι εγω μεσα τα βγαζει η Ελισάβετ (οπως αυτα)
Αναρωτιέμαι αν τα έχεις φτιάξει εσύ τα ταβάνια ή τα δίνεις σε μαραγκό. Και πως τα “δένεις” με τον όροφο;Απλώς ακουμπιστά είναι;
Iδανικα να κατσω τον Αυγουστο που θα ειμαι στο χωριο παλι, να κανω μια μικρη παρουσιαση των παλιων κυψελών που έχω εκει. Απο αυτες το μονο χρησιμο τμημα ειναι η σκεπες. Κανονικα ηταν καπακια. Τωρα (και μαλιστα στις φωτογραφιες ειναι εντελώς χυμα) εχω κανει μια μικρη διασκευη τους τα εχω βαψει και τα ακουμπαω πανω στο αυστραλιανου τυπου καπακι. Μετα το κολαω με το μικρο συνδετηρακι.Υπομονη, θα τα γραψω αναλυτικοτατα τον Αυγουστο και θα τα ποσταρω
they are so cute!!!
Κώστα πολύ όμορφες… μοιάζουν με βίλες… αλλά και του παππού ανεπανάληπτες!Είδαμε του 1960… είδαμε του 2007… να δούμε και του 2054 πως θα ναι… Ισως με chipakia και ανθρακωνύματα.
αστέρια!! τα έκανες ρε φίλε μπράβο και πάλι!!!!
Συμφωνώ με το ‘κούκλες’ και προσθέτω ‘χαμογελαστες’..ετσι όπως φαίνονται οι κυψέλες με τις σκεπές!θα ήθελα να ρωτήσω εαν μπορείς να βαλεις χωρις καπακι το επικλινές αυτό απο πανω και να το αφήσεις αντι για καπάκι(με κενα αερισμου κλπ κανονικα).Τι μπορεί να συμβεί?Βοηθάει στη ζέστη έτσι?Θα χτίσουν στο κενο αυτό τα ΄κορίτσια'(ετσι λέω εγώ τα μελλισάκια μου)?Το έχεις δοκιμάσει αυτό ή απλά βάζεις αυτή τη ΄σκεπή’ πάνω απο το καπάκι για σκια αντί για φελιζόλ πχ? Καλή συνέχεια!”Polymnia”
Polymnia.To επιλινες καπάκι ειναι εξαρτημα αλληε κυψελης (παλιας) και δεν εφαρμοζει πολυ καλα. Οποτε μον του δεν μπορει να σταθει στις σιγκεκριμένες. Στις κανονικες κυψέλες που το “φοραγαν” δεν εμπαινε με κενο. Αναμεσα σε αυτο και την κυψέλη υπήρχε ενα λαμαρινένιο, εσωτερικό καπακι αλλα και μια σιτα. Αν το εβαζες χυμα θα έχτιζαν στο κενο με την πρώτη ευκαιρία. Το καπακι στην ΄παρούσα φαση εξυπηρετει οτι ακριβως κι ενα φελιζολ, δηλαδη απλα μονωση απο τον ήλιο.Το χειμώνα επειδη στο συγκεκριμένο μέρος χιονίζει θα βοηθάει και στη μονωση απο το κρυο (αφου δεν θα κρατα πανω ου χιόνι) για να συνηθισουν την παρουσία και το χρωμα του αλλα και επειδή μου αρεσει και αισθητικα, το τοποθέτησα απο τώρα.Οπως ειπα αν όλα πανε καλα, τον Αυγουστο θα κανω μια παρουσίαση του πως ηταν οι αυθεντικές κυψέλες.
γειά σου φίλε,όλα καλά με σένα και μιά και μένω στον Υμμητό (καρέα)και προσπαθώ 10 χρόνια να συνδυάσω οικογένεια,μελίσσια,εργασία ίσως να μπορούσαμε να βοήθησουμε αλλήλους οπότε μήπως μπορείς να αφήσεις ένα τηλέφωνο να γνωριστούμε.ευχαριστώ.
Ευχαρίστως, Στειλε μου mail στο kostas.koutsoukos@gmail να τα πουμε.