Ότι πεις εσύ αφεντικό.
Έφτιαξα κι εγω παραφυάδες την άνοιξη. Η μία δεν έκανε βασίλισσα. Την πρωτοάνοιξα καμιά 15αριά με 20 μέρες μετά που την έκοψα και δυστυχώς δεν είδα να έχει πάρει μπροστά. Της πρόσθεσα λοιπόν ένα πλαισιάκι με αυγό μέρας από άλλο μελίσσι και πράγματι, μερικές μέρες μετά είχε κατεβάσει βασιλικά κελία και αργότερα έκανε βασίλισσα και άρχισε να γεννά.
Το μόνο που με εντυπωσίασε είναι οτι τη μέρα που αντίκρισα την πρώτη γέννα, βρήκα συνολικά καμιά 40ρια αυγά, γεννημένα όλα στο ίδιο σημείο στο ίδιο πλαίσιο, ενώ τα γειτονικά ήταν όλα άδεια. Υπέθεσα οτι έπεσα στην περίπτωση που η μάνα μόλις είχε αρχίσει να γεννά. Αυτό άλλωστε ταίριαζε και χρονικά.
4 Ιουλίου ανοίγω ξανά το μελίσσι (το οποίο ήταν με το ζόρι 6 πλαίσια) Είχε γόνο, είχε μάνα είχε και βασιλικά κελιά! Πολλά κελία. Άλλα κλειστά κι άλλα ανοιχτά. Ενα μάλιστα το χρησιμοποίησα για να κάνω επιτυχώς βασίλισσα σε άλλο ορφανό μελίσσι.
Κατα τα άλλα επειδή δεν καταλάβαινα τίποτα, το άφησα ως είχε και με τη μάνα του και με τα βασιλικά κελία. Το άνοιξα μέρες μετά και είδα οτι όλα είχαν προχωρήσει “κανονικά”. Οι εργάτριες αποδομούσαν τα ανοιχτά πλέον βασιλικά κελιά και η “νέα” (?) μάνα γεννούσε κανονικά. Χτες σε μια βιαστική επιθεώρηση το άνοιξα πάλι (έλειπα βλέπεις και σε διακοπές) Το άνοιξα και αν μπορούσε κάποιος να σκηνοθετήσει μια συζήτηση μεταξύ εμού και του μελισσιού, θα ήταν κάπως έτσι:
-Όλα καλά. Ότι πείς εσύ αφεντικό, είπε και μου έδειξε πάλι τον στρωτό και ωραίο γόνο του άλλα και τα καινούρια κλειστά βασιλικά κελιά! Κρίμα που βιαζόμουν και δεν μπόρεσα να ψάξω για μάνα. Το άφησα πάλι ως είχε και θα το κοιτάξω πάλι αυριο. 4524. Είναι η τέταρτη ή τρίτη φορά που φτιάχνει βασιλικά κελιά απο τον Μάιο, ενώ έχει πάντα καλυμμένο γόνο απ’ τον Ιούνιο. Toυλάχιστον κλέβουμε και κανέναν βασιλικό πολτό…
Καλέ μου φίλε και νεαρέ φιλόσοφε Κωνσταντίνε , την εποχή που αναφέρεσαι στην κυψέλη κατοικούσαν και κατοικούν δεκάδες χιλιάδες θηλυκά (γυναίκες) και μιά χούφτα αγόρια ρωμαλέα και έτοιμα να θυσιαστούν για το καλό της αποικίας .
“Ποιος έχασε το μυαλό για να το βρουν τα θηλυκά” πανάρχαια ρήση απο καταβολής κόσμου.
Αλλα περιμένεις και άλλα κάνουν αυτές , ότι πουν αυτές Κωστή .
Αυτο με τα βασιλικα κελια για ποιο λογο γινεται?
Εφοσον το μελισι εχει βασιλισσα και γεναει για ποιο λογο εξακολουθει και φτιαχνει νεα βασιλοκελια?
Kώστα έχεις δίκιο… τόσες γυναίκες… τι άκρη να βγει.
Παύλο εκεί ειναι η απορία. Τι θέλουν να κάνουν.
Είχα κάποια συζήτηση στην αρχή με ένα φίλο και κατέληξα στο εξής συμπέρασμα.
Κόβω την παραφυάδα και κάτι δεν πάει καλά. (Συμβαίνουν αυτά). Προσθέτω λοιπόν αυγό από άλλη κυψέλη, κάνουν μια μάνα η οποία ναι μεν γεννά, αλλά δεν ικανοποιεί το σύνολο. Μπορεί πχ να μην “μυρίζει” τόσο σαν μάνα και να θεωρούν οτι είναι ορφανές. Μια μάνα που δεν την πολυ θέλει το μελίσσι (η αλήθεια είναι οτι ήταν μικρούλα και οτι για νεα βασίλισσα δεν ηταν και πολυ παραγωγική)
φτιάχνουν λοιπον ξανα μια νέα, παρά το γεγονός οτι έχουν ήδη. Εγώ δεν έκανα κάτι γιατί δεν καταλαβαινα το πρόβλημα και το μελισσι μάλλον ήξερε καλύτερα.
Το μονο που μπορώ να υποθέσω είναι οτι είτε η νεα μάνα δεν βγήκε ποτέ (μπορει εργάτριες ή η σκάρτη μάνα να χάλασαν τελικα τα κελια και απλα δεν το πηρα χαμπάρι) οπότε εξακολουθει να ζει μέσα η μη επθυμητή βασίλισσα είτε η νεα βασίλισσα που βγήκε είχε το ίδιο πρόβλημα με την πρώτη.
Ετσι η προσπάθεια επαναλαμβάνετε. Το ενδιαφέρον είναι οτι συνολικά το μελίσσι δεν δείχνει να πτοείται και οτι μπορεί να ανακάμψει. Αν ζοριστώ, θα “στραμπουλήξω” τη μαμά και θα το ενώσω με άλλο.
Έχω πάθει ακριβώς το ίδιο σε 3 διαφορέτικές κυψέλες.
Εντελώς ξαφνικά και ενώ όλα πάνε καλά (7-8 πλαίσια γόνο) εμφανίζονται με 20-30 βασσιλοκύταρα σε 4-5 πλαίσια και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί;
Ανδρέα πραγματικά όταν θέλουν να σε τρελάνουν το καταφέρνουν μια χαρά. Υποθέτω πάντως οτι στη δική μου περίπτωση είναι αυτό που προανέφερα.