Έφτιαξα κι εγω παραφυάδες την άνοιξη. Η μία δεν έκανε βασίλισσα. Την πρωτοάνοιξα καμιά 15αριά με 20 μέρες μετά που την έκοψα και δυστυχώς δεν είδα να έχει πάρει μπροστά. Της πρόσθεσα λοιπόν ένα πλαισιάκι με αυγό μέρας από άλλο μελίσσι και πράγματι, μερικές μέρες μετά είχε κατεβάσει βασιλικά κελία και αργότερα έκανε βασίλισσα και άρχισε να γεννά.

Το μόνο που με εντυπωσίασε είναι οτι τη μέρα που αντίκρισα την πρώτη γέννα, βρήκα συνολικά καμιά 40ρια αυγά, γεννημένα όλα στο ίδιο σημείο στο ίδιο πλαίσιο, ενώ τα γειτονικά ήταν όλα άδεια. Υπέθεσα οτι έπεσα στην περίπτωση που η μάνα μόλις είχε αρχίσει να γεννά. Αυτό άλλωστε ταίριαζε και χρονικά.

4 Ιουλίου ανοίγω ξανά το μελίσσι (το οποίο ήταν με το ζόρι 6 πλαίσια) Είχε γόνο, είχε μάνα είχε και βασιλικά κελιά!  Πολλά κελία. Άλλα κλειστά κι άλλα ανοιχτά. Ενα μάλιστα το χρησιμοποίησα για να κάνω επιτυχώς βασίλισσα σε άλλο ορφανό μελίσσι.

βασιλικό κελί - queen cell βασιλικός πολτός royal jelly

Κατα τα άλλα επειδή δεν καταλάβαινα τίποτα, το άφησα ως είχε και με τη μάνα του και με τα βασιλικά κελία. Το άνοιξα μέρες μετά και είδα οτι όλα είχαν προχωρήσει “κανονικά”. Οι εργάτριες αποδομούσαν τα ανοιχτά πλέον βασιλικά κελιά και η “νέα” (?) μάνα γεννούσε κανονικά. Χτες  σε μια βιαστική επιθεώρηση το άνοιξα πάλι (έλειπα βλέπεις και σε διακοπές) Το άνοιξα και αν μπορούσε κάποιος να σκηνοθετήσει μια συζήτηση μεταξύ εμού και του μελισσιού, θα ήταν κάπως έτσι:

-τι κάνει το καλό μου μελισσάκι? Τι νέαι? Ως μελισσοκόμος και αφεντικό, ήρθα να δω τι γίνεται και πως τα πας.

-Όλα καλά. Ότι πείς εσύ αφεντικό, είπε και μου έδειξε πάλι τον στρωτό και ωραίο γόνο του  άλλα και τα καινούρια κλειστά βασιλικά κελιά! Κρίμα που βιαζόμουν και δεν μπόρεσα να ψάξω για μάνα. Το άφησα πάλι ως είχε και θα το κοιτάξω πάλι αυριο. 4524. Είναι η τέταρτη ή τρίτη φορά που φτιάχνει βασιλικά κελιά απο τον Μάιο, ενώ έχει πάντα καλυμμένο γόνο απ’ τον Ιούνιο. Toυλάχιστον κλέβουμε και κανέναν βασιλικό πολτό…

βασιλοκελί
βασιλικό κελί - queen cell βασιλικός πολτός royal jelly

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper