Aκακία
Το μέλι από ακακία είναι υπερβολικά ανοιχτόχρωμο και έχει λεπτό, αλλά ιδιαίτερο άρωμα και δροσερή γεύση. Προσωπικά μου θυμίζει φρούτα, ροδάκινα, βερύκοκα και γερμάδες 🙂 Αυτό όμως, είναι μια μάλλον υποκειμενική άποψη. Αυτά το γνώριζα εν μέρη, μιας και κάποια από τα μελίσσια μου, είναι τοποθετημένα σε τέτοια σημεία, που παίρνουν τροφή από ακακίες. Το μέλι μου όμως είναι πάντα πρόσμιξη με νέκταρ από άλλα φυτά και ποτέ δεν έτυχε να δοκιμάσω μέλι αποκλειστικά φτιαγμένο από αυτό το φυτό. Εκτός από σήμερα… που τη γεύση αυτή, μου την επιβεβαίωσε ο φίλος μου Γιώργος.
Μου έφερε ένα “Γαλλικό”* μέλι αποκλειστικά από ακακία, το οποίο με εντυπωσίασε κυρίως για το χρώμα του και το λεπτό άρωμα του ή μάλλον από τη διαφάνεια του…
Η ακακία είναι ένα φυτό με πάρα πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Για τα μέλια τους, φημίζονται οι Ρουμάνοι, που έχουν τεράστιες φυτεμένες εκτάσεις. Όσο δοκιμάζω πάντως τόσο επιμένω οτι τα Ελατίσια ειναι τα πιο αγαπημένα μου μέλια. 23 5 2006
*στη Γαλλία αγοράστηκε, αλλά όπως λέει η συσκευασία δεν είναι απαραίτητα Γαλλικό
Στη ζαχαροπλαστική κ ειδικά στην παρασκευή παγωτών είναι το καλύτερο μέλι. Έχω βάλει κ εγώ κάτι συνταγές που τις έχω πρωτοφτιάξει με μέλι από ακακία. Είναι άλλο πράγμα. Το θυμαρίσιο είναι πολύ overpowering στις υπόλοιπες γεύσεις κ έχει την ιδιότητα να εντείνει τη μυρωδιά του αυγου. Κάτι που στη ζαχαροπλαστική δεν το θέλουμε. 🙂
Είναι πιο αραιό ή απλά πιο ανοιχτό-χρωμό?
Eιναι και πιο ανοιχτοχρωμο και πιο αραιο. Το θυμαρίσιο ειναι πολύ “καυτερο..”, δεν ξέρω.. δεν ειναι η πρωτη μου επιλογη… εκτος αν το τρώω μόνο του.Γουστα ειπε η μαιμου… κι εφαγε το σαπουνι :)Πολυ ενδιαφέρον το οτι εντεινει τη μυρωδιά του αυγού… δεν το ξερα.
Τα μέλια της ακακίας και της βαμβακιάς μπορεί να μην είναι τα καλύτερα (??) ως αυτούσια αλλά είναι ιδανικά για να “φτιάχνουν” τα υπόλοιπα μέλια. Ο συνδυασμός έλατο-ακακία ή βαμβάκι-θυμάρι ή πεύκο-ακακία, βαμβάκι-θυμάρι θεωρώ ότι είναι γευστικότατος, αρωματικότατος και κρυσταλλώνει αργά (για όσους ακόμα θεωρούν την κρυστάλλωση νοθεία). Ένα ακόμη μέλι που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό είναι και αυτό της πορτοκαλιάς, το οποίο ματαίως περιμέναμε να συλλέξουμε φέτος παρά τα πρώτα θετικά δείγματα.
απο που μπορουμε να προμηθευτουμε μελι ακακιας?? δε το βρισκω!!
Δεν ξέρω.. έχουμε καμια ακρη στη βουλγαρία / ρουμανια? για κανε ενα google search για buy acacia honey
Καλησπέρα και από εμένα. Μέλι Ακακίας βρήκα πριν από 2-3 χρόνια στο Νόβι Σαντ (Novi Sad) της Σερβίας. Λίγο έξω από τη πόλη έχει ενα χωριό το Sremski Karlovci που είναι και τουριστική ατραξιόν. Εκεί πίνετε θαυμάσια κρασιά τοπικών ποικιλιών αλλά και βρίσκετε μέλι ακακίας. Προσωπικά με πήγανε σε έναν μελισσοκόμο/αμπελουργό ο οποίος έχει κάτι μεγάλα κελάρια και έχει φτιάξει ένα μουσείο μελισσοκομίας. Πουλάει τα προϊόντα του τα οποία μπορείς να απολαύσεις στα ξύλινα τραπέζια κάτω από την τεράστια καστανιά που έχει στο κτήμα. Η επίσκεψη μου έμεινε αξέχαστη όχι μόνο για το μέλι ακακίας. Έψαξα να δώ αν έχει ιστοσελίδα την οποία και παραθέτω: https://www.muzejzivanovic.com/Από Θεσσαλονίκη το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι περί τις 9 ώρες.Καλό ταξίδι!
[…] απολαμβάνω από ιδιαίτερες ποικιλίες μελιού, όπως το μέλι ακακίας του Γιώργου από τη Γαλλία και το πορτοκαλόμελο του […]
[…] όπως αυτο που ελεγε ο Αθήναιος στο post για το μέλι ακακίας και την ιδιότητα να “σπαει” τη μυρωδιά του αυγου […]