Aλκυονίδες…[?]
Δύσκολη εβδομάδα για να συντηρει κανείς και blog. Eνα σχόλιο μόνο. Δεν ξέρω αν ο καιρός τρελάθηκε ή αν ειναι όλα φυσιολόγικά, αν περάσαμε ή όχι αλκυονίδες, αλλα η καλοκαιρία των τετευταίων ημερών έχει δώσει μια δυναμική στα μελισσια μου, που με ανχώνει 🙂
Περσυ το Πάσχα έτρεχα με τα χαρτόκουτα να μαζέυω αφεσμους απο δέντρα και ταράτσες και τέτοιοια εποχή τα μελισσια μου ήταν “κλεισμένα”. Φετος που ήδη έχουν αρχίσει να μαζέυουν τροφή, δεν ξέρω τι θα γίνει [αλλα ανυπομονώ να μάθω :))) ] Mάρτυρας η αμυγδαλια στην πίσω αυλή, που κάθε Σαββατο πρωί την βλέπω γεμάτη απο χιλιαδες μέλισσες.
Την φωτογράφισε η αγαπημένη μου, Ελισάβετ Πεντζίκη
με τη Νikon Coolpix 8400, που σύντομα θα δανειστώ γιατί έχει super ευρυγώνιο και close up.
Φίλε Κώστα,Ούτε Χειμώνα όταν έπρεπε περάσαμε ούτε Άνοιξη φαίνεται να περνάμε στην ώρα της, ακόμα Φεβρουάριος είναι και ορισμένα μελίσσια έχουν 9 πλαίσια γόνο!!!! Σύμφωνα με τα ημερομήνια πάντως υπάρχει χειμώνας ακόμα πίσω, οπότε να είσαι επιφυλακτικός σε πρόωρη ανάπτυξη των πληθυσμών. Εννοώ μήν ταίσεις με σιρόπια κλπ, δώσε χώρο να γεννάει η βασίλισσα αν έχει μπλοκάρει από πολλά μέλια κλπ. Ας περιμένουμε μέχρι 10-15 Μαρτίου και βλέπουμε….Η σμηνουργία είναι σημαντικό πρόβλημα, δεν το έχω αντιμετωπίσει μέχρι τώρα αποτελεσματικά, θα προσπαθήσω φέτος με άλλη τεχνική, δηλ. φύλλα άχτιστα ανάμεσα στο γόνο, εκτός φυσικά από το επιπλέον πατωμα κλπ. Η καλύτερη πάντως πιστεύω μέθοδος είναι η διαίρεση και η επανένωση, απαιτεί όμως χρόνο και διπλές κυψέλες.Γι’ αυτό προσφέρει τόσες συγκινήσεις η μελισσοκομία, δεν είναι ποτέ η ίδια χρονιά με τη χρονιά ούτε ποτέ πιστεύεις ότι τα έμαθες όλα…..Bee Happy
Σμηνουργία…. Οταν βάλω το σχετικό post θα δεις τι θα πει αναποτελεσματικη αντιμετώπιση :)))) Aφου δεν πήγαμε φυλακή περσυ παλι καλα. Μεχρι και η αστυνομία έχει ενα σμήνος μου…. Λοιπές λεπτομέρειες περιτεύουν. Πάντως μοιράζοντας / σπάζοντας το γόνο με άχτιστα φύλλα, νομίζω θα πετύχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα πλαίσια γόνου πρέπει να είναι συγκεντρωμένα και δίπλα σε τροφή [πλαισια με γύρη και μέλι] και τα άχτιστα στην άκρη. Σπάζοντας τη συνέχεια του γόνου νομίζω θα το προδιαθέσεις να σμηνουργίσει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οτι σμηνούργισε θα ξανασμηνουργίσει και ότι προέρχεται απο σμηνουργία θα σμηνουργίσει. Αν το έθεσα πολύ μπερδευτικα να το πώ πιο απλα: Η σμηνουργία ειναι κληρονομική και ξαναχτυπά!!
Όπως έγραψα και χθες, οι τεχνικές πολλές και οι απόψεις ακόμα περισσότερες. Έχεις δίκιο όταν λες ότι τα φύλλα που χωρίζουν το γόνο μπορεί να συμβάλλουν στη σμηνουργία, αλλά όταν αυτό γίνει σε δυνατή ανθοφορία και σε περίοδο έντονης ανάπτυξης κάποιες φορές λειτουργεί καθώς δίνει δουλειά στις μέλισσες οι οποίες και χτίζουν το φύλλο ασκαρδαμικτύ και συνεχίζεται απρόσκοπτα η γέννα. Σίγουρα η κληρονομικότητα είναι ισχυρή και τις περισσότερες φορές υπερισχύει των τεχνικών μας.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ.ΕΧΩ 5 ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΣΑ ΑΚΟΜΗ ΟΡΟΦΟΥΣ.ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ Η ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΟΥΝ ΔΙΟΡΩΦΑ?
Εξαρτάται… δεν υπάρχει κανόνας. Θα αντέξει το μελίσσι διώροφο το χειμώνα? Είναι πολύς ο πληθυσμός του?