Aμερικάνικη σηψηγονία
Είναι μια πάθηση του γόνου των μελισσών. Όπως όλα όσα συνοδεύονται από το χαρακτηρισμό αμερικάνικο, είναι κάπως υπερβολικό. Βαριά πάθηση, καλό είναι να μην την πάθεις. Η πείρα λέει ότι αν τα μελίσσια σου προσβληθούν από αυτή… πρέπει να τα κάψεις. Τουλάχιστον έτσι δεν θα προσβάλλεις κι άλλα μελίσσια.
Κατα τα άλλα θεραπείες με τερραμυκίνη ή άλλα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν, αλλά ο κόπος έιναι τόσος που μάλλον είναι καλύτερα απλά να ξεφορτωθείς τα άρρωστα μελίσσια (αν βέβαια μπορείς να αντέξεις κάτι τέτοιο) Στις παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο, θα προσπαθήσω να δώσω, εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που σε κάνουν να ξέρεις αν τα μελίσσια σου έχουν προσβληθεί απο αμερικάνικη Σηψηγονία ή όχι.
Γενικά , η πάθηση οφείλεται σε ένα βακτήριο που λέγεται Bacillus larvae και στα αγγλικά είνα γνωστή σαν American Foul Brood. Το βακτηριο προσβάλει και σκοτώνει τις προνύμφες στο στάδιο της επώασης με αποτέλεσμα να σηπτονται – σαπίζουν ενώ είναι ακόμα κλειστές μέσα στα κελιά.
Το μελίσσι απο μόνο του μυρίζει χαρακτηριστικά. Η προπολή τα μελια και η γύρη και τα κεριά, δίνουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά που όσοι αγαπουν τις μελισσσες θα την έλεγαν άρωμα. Αυτο το άρωμα χάνεται στο μελίσσι που ειναι προσβεβλημένο απο την αμερικάνικη σηψηγονία, αφου οι νεκρες προνυμφες έχουν μια δυσάρεστη οσμή θανάτου και αποσύνθεσης που θα μπορούσε απλα να χαρακτηριστεί ψαρίλα…
Επειδή δεν έιναι όλες οι μύτες ίδιες, τα πρώτα κριτήρια μπορεί να είναι άλλα.
1ον ο γόνος δεν είναι στρωτός αλλα διάσπαρτος. Οι εργάτριες κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να καθαρίσουν τις νεκρές προνύμφες κι έτσι δημιουργούν κενά στη συνοχή του.

2ον τα καλυμμένα πλαίσια λαμβάνουν ένα μη υγιές σκούρο χρώμα, που υποθέτω οτι έχει να κάνει με χημικές διαδικασίες. Τα καλύμματα των κελιών “βαθουλώνονται”. Αντι να ειναι εξογκωμένα, είναι εσοχές. Υποθέτω ‘εχει να κάνει με φυσική και με το τι συμβαίνει μέσα στο κελι, που ίσως δημιουργεί αρνητική πίεση. Κάποια στιγμή τρυπούν και εκεί πλεον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Βλέπουμε λοιπόν διάσπαρτο γόνο, με “βαθουλωμένα καπάκια” και σε μερικά τρύπες.Οι προνυμφες μεταμορφώνονται σε μια καφέ υγρή μάζα που αν την ακουμπήσεις με ενα ξυλάκι δημιουργεί μια χαρακτηριστική κλωστή- ίνα και μετά απο λίγες μέρες ξεραίνονται σχηματίζοντας μια μεμβράνη γνωστή σαν λέπι που είναι και η απόλυτη εστία μόλυνσης. Στην προσπάθεια τους να την απομακρύνουν οι εργάτριες μεταφέρουν το βακτήριο παντού.




Όταν ανοίξεις ένα κελί και τραβήξεις έξω με ένα ξυλάκι τη νεκρή προνύμφη, εκτός απο την χαρακτηριστικά άσχημη οσμή, βλέπεις οτι αυτή έχει μετατραπέι σε ένα καφέ κολώδες υγρό, όπως στο video που ακολουθεί
Bacillus larvae from kostas.koutsoukos on Vimeo.
Bacillus larvae from kostas.koutsoukos on Vimeo.
Αγαπητέ Κώστα η τρύπες πάνω στα κελιά με σηψιγονία δημιουργούνται από μια ομάδα μελισσών η οποία μαρκάρει με αυτό τον τρόπο τα κελιά με το νεκρό γόνο και μια άλλη ομάδα μελισσών χρησιμοποιεί αυτά τα σημάδια για να τα καθαρίσει.
χμ. .ενδιαφέρον, ευχαριστώ.Λογικό γιατι η τρυπα αφήνει τη μυρωδιά να βγεί και κανει εμφανές το προβλήμα.Μαλιστα τώρα που το ξαναδκέφτομαι είδα και μερικα κελια με υγείη γόνο τρύπια. Οποτε προφανώς και δεν εχει να κάνει με πιεση κλπ.Οπότε λές τα τρυπουν για να τεστάρουν?
Κωστα μπραβο για την υπεροχη αναρτηση σου.Παντα στην κορυφη της ενημερωσης των μελισσοκομων.Και παλι μπραβο.
Πρόσφατα έπαθα και εγώ Αμερικανική Σηψηγονία σε ένα μελίσσι μου 🙁 Τί σκοπεύεις να κάνεις; Θα το πολεμήσεις με μεταγγίσεις κλπ; ή θα το θανατώσεις;
Δυστυχώς ήταν αρκετά προχωρημένη ζημιά και ο χρόνος μου ειναι πολύ περιορισμένος. Ετσι είπα να μην το παλέψω και με πέτρα την καρδιά προχώρησα σε "ευθανασία" κυρίως για να μην έχουμε μετάδοση της ασθένειας και σε άλλα μελίσσια. Ελπίζω να μην τέλειωσε εδώ και να μην πάθουν κάτι και τα άλλα.
Κώστα καλά έκανες κατά την γνώμη μουγια πολλούς λόγους.Οι μεταγγίσεις είναι επικίνδυνες και χρονοβόρες γιατί 1)Πρέπει να μεταφέρεις τα προσβεβλημένα μελίσσια αλλού για να μην μολυνθούν και τα υπόλοιπα με την παραπλάνηση(αν και δεν το ξέρεις αυτό ποτέ)2)Τελάρα και κεριά τα καίςτουλάχιστον δύο φορές.3)και το σημαντικότερο τα τελάρα με τα μέλια που τυχόν έχουν μπορεί να μπερδευτούν με τα άλλα να τα βάλεις στον μελιτοεξαγωγέα για να βλάλεις το μέλι και μετά τέρμα την άρπαξαν όλα.Βέβαια η άποψη κάποιων επιστημόνων είναι οτι η Α.Σ καραδοκεί μέσα σε όλα τα μελίσσια και με την πρώτη ευκαιρία φανερώνεται.Πιστεύω οτι είναι επικίνδυνο και το μάζεμα των σμαριών που πρέπει μόλις τα πιάνεις να μπούν σε "καραντίνα"μέχρι να σφραγίσουν γόνους που εκεί πιά ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Μάρκο ακόμα και τότε δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο. Μπορεί να έχουν τον βάκιλο αλλά να εκδηλωθεί αρκετούς μήνες μετά… :(Κώστα και εγώ νομίζω οτι καλά έκανες. Προσοχή …. να θάψεις τις κηρήθρες και να απολυμάνεις την κυψέλη με το φλόγιστρο και με χλωρίνη.
Πολύ ωραία η παρουσίασή σου Κώστα,αν ήσουν φοιτητής θα έπαιρνες άριστα!Καλή συνέχεια
Άλλο ένα video εδώ https://www
Φίλε, το συγκεκριμένο μελισσάκι ήταν απο αυτά της Φωκίδας, που πατάς στην χάση και στην φέξη ή ήταν κάποιο απο κοντά?Φιλικά και συντροφικά…
Κώστα είναι δυο τα μελίσσια και είναι στην Αττικη. Ελπίζω να μην εχουν προσβληθεί τα άλλα μόνο.Φωκίδα έχω πολύ καιρό να πάω.. δεν έχω ιδέα τι γίνεται
Ατυχία! Πιστεύω δεν θα κολλήσουν τα άλλα γενικά καθαριότητα καιγε τα πάντα και πέρασε τα όλα με το καμινέτο εννοώ ξέστρο κλπ, δύσκολο το φετινό καλοκαίρι, υπομονή.
Εντελώς πληροφοριακά, Αμερικάνικη ονομάζετε, επειδή απλά διαγνώστηκε στην Αμερική…Πιστεύω και γω ότι οι περισσότερες αρρώστιες προϋπάρχουν στα μελίσσια , και εκδηλώνονται ανάλογα των συνθηκών….