Sunday, February 12, 2006

o Kηρόσκωρος [wax-moth]

Αφου πήρα λοιπόν με τη σειρά δυο εχθρούς των μελισσών, σερσένια και αχερόντια, ας συνεχίσω με εχθρό. Toν κηρόσκωρο...

Αποτελέσματα επίσκεψης κηρόσκωρου...
Είναι ένας σκώρος, που τον συναντούμε σε δυο διαφορετικά είδη τον μικρό και τον μεγάλο κηρόσκωρο. Λεπιδόπτερο όπως και η αχερόντια, galleria mellonella το επιστημονικό όνομα. Λειτουργεί, όπως ακριβώς κι ο μεταξοσκώληκας, έντομο με το οποίο είχα ασχοληθεί παλιότερα..[σχετικές φωτογραφιες: cocoonz].

Η εκτροφή μεταξοσκώληκα με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα πως ζει ο κηρόσκωρος.

Και τα δυο έχουν τον ίδιο κύκλο ζωής: Αυγά - προνύμφες, δήλαδη κάμπιες που τρώνε πολύ συγκεκριμένη τροφή σε τρομερές ποσότητες για το μισό περίπου της ζωής τους, δημιουργία κουκουλιού, μεταμόρφωση σε πεταλούδες αρσενικες και θυληκές που ζευγαρώνουν και κλείνουν τον κύκλο κάνοντας αυγά. Οι διαφορές είναι πολλές. Τόσο σε αισθητικό όσο και σε βιολογικό επίπεδο... Σε αισθητικό, είναι πασηφανές οτι ο κηρόσκωρος ειναι αηδιαστικός, συνδυάζεται σαν εικόνα με την παρακμή και την εγκατάληψη, βρώμα κλπ κλπ [είναι αηδία με λιγα λόγια], ενω ο μεταξοσκώληκας με το μετάξι και την καθαρότητα. Νομίζω οι φωτογραφίες το δείχνουν αυτό.

Πεταλουδες μεταξοσκώληκα:
Πεταλουδες μεταξοσκώληκα

Πεταλουδα κηρόσκωρου: Πεταλουδα κηρόσκωρου

Κάμπια μεταξοσκώληκα:
Κάμπια μεταξοσκώληκα

Κάμπια κηρόσκωρου
Κάμπια κηρόσκωρου

Σε βιολόγικο έχουν διαφορές σε χρόνους επώασης διαστάσεις κλπ που δεν τα γνωρίζω καλά, αλλα κυρίως [και έδω είναι το πρόβλημα] σε διατροφικές συνήθειες. Σε αντίθεση με τον μεταξοσκώληκα που τρώει φύλλα μουριάς, μόνο, ο κηρόσκωρος τρώει κερί αλλα και γύρη και μέλι... Η κάμπια του, φτιάχνει στοές μεσα στις κερύθρες αχρηστεύοντας τους αποθηκευτικούς χωρους της μέλισσας. Πλέκει κουκουλια και αφήνει πίσω της ένα ανθεκτικό νήμα που δυσκολευειτην κίνηση των μελισσών. Γεμίζει τον πυθμένα της κυψέλης με ακαθαρσίες αντίστοιχες με τη στρώμνη του μεταξοσκώληκα δημιουργώντας σταθερή εστία μόλυνσης.

πυθμένας της κυψέλης

Αλλιώνει την ξύλινη επιφάνεια της κυψέλης κατα την υλοποίηση των κουκουλιών. Ανησυχεί συνολικα και μειώνει το επίπεδο ζωής του σμήνους.

Γιατί δεν ειναι τόσο μεγάλη απειλή για το μελίσσι λοιπόν?
Γιατί για να φτάσει να τα πάθει κάποιος αυτά πρέπει να έχει ένα πολύ αδύναμο μελίσσι και μόνο. Οι εργάτριες ενός δυνατού μελισσιου ειναι σε θέση άνετα να ξεφορτωθουν μια πεταλουδα κηρόσκωρου που θα έρθει να γεννήσει μέσα στην κυψελη και θα αποφύγουν όλα τα προηγούμενα. Ο κηρόσκωρος πλήτει αδύναμα μελισσια που ουτως ή άλλως χαμένα θα ήταν... Ο μελισσοκόμος όμως στην προσπάθεια του να βελτιώνει την παραγωγή του μελιου επεμβαίνει στο μελισσι του και το καθοδηγει με διάφορα μέσα, ώστε να γεννα περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με εξωγενεις παράγοντες που θα επηρεασουν θετικα ή οχι την παραγωγή, αποφασίζει ποτε και πόσο χωρο θα δώσει στο μελίσσι του, σε τι φυτά θα "βοσκήσει" τις μέλισσες και πολλά άλλα.

Ενας τέτοιος χειρισμός ειναι το χειμώνα να βγάζει απο την κυψέλη κυρήθρες που δεν είναιάμεσσα χρήσιμες για το μελίσσι, να τις αποθηκεύει και να τις ξαναχρησημοποίει αργότερα. Σα να λέμε οτι σε μια πολυκατοικία 3 ορόφων στην επαρχία, το χειμώνα θα κατοικεί μονο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, οπότε κάποιος αναλαμβάνει να "παρει" τους δυο οροφους, απαλασσοντας την οικογένεια απο τη συντήρηση και φύλαξη των 2 περισσευούμενων και ταυτόχρονα δημιουργώντας πιο στριμωγμένες και ζεστές συνθήκες στον έναν όροφο... Το καλοκαίρι που θα έρθουν και τα παιδια θα μας βάλει πάλι πίσω τους ορόφους.

Κατα τη φύλαξη, που γίνεται σε αποθήκες, οι συνθήκες ειναι ιδανικες για την πεταλούδα. Οι μέλισσες λείπουν [αρα και η φύλαξη], υγρασία κρυο κλπ λειπουν [λογικα θα έχουν φυλαχθει σε καλες συνθήκες] οπότε η πεταλούδα γεννα τα 450 αυγα που τις αναλογουν κατα μέσω όρο και όταν πας να επαναεγκαταστήσεις τις κερύθρες βρίσκεις αυτό:Η καταπολέμιση μέχρι σήμερα γινόταν με χημικά μεσα, τα οποία δικαίως απαγορεύτηκαν απο την ευρωπαική ένωση. Ανακινηθηκε μάλιστα ολόκληρο θέμα το οποίο θα μπορούσε [και ίσως γίνει] να ειναι post απο μόνο του.

Η λύση για τον κηρόσκωρο είναι απλή και υγιεινότατη, αλλα ακριβή. Ψύξη. Όπως και στον μεταξοσκώληκα η δραματική αλλαγή της θερμοκρασίας σκοτώνει την λάβρια κατα την μεταμόρωση της. Οταν δηλαδή το εντομο ειναι μεσα στο κουκουλι το... ψήνουμε και πεθαινει, οποτε η αναπαραγωγή του ειναι αδυνατη.

Οι δυσκολίες ειναι οτι ουτε το κερι μπορουμε να ζεστανουμε ούτε και μας βολευει να σκοτώσουμε το κουκούλι γιατι το σκουλικι που προηγήθηκε μας έχει ήδη κανει ζημια. Οπότε παμε στο αναποδο, που αποδείχτηκε και πιο αποτελεσματικο. Ψύχοντας τις κερυθρες πριν την αποθήκευση σκοτώνουμε τον κηρόσκωρο σε ότι σταδιο της ζωής του κι αν βρίσκεται. [αυγό, σκουλικι, κουκουλι, πεταλούδα]

Στον παρακάτω πινακα φαίνονται οι ακριβείς θερμοκρασίες και οι χρονοι εφαρμογης τους που σκοτώνουν τον κηρόσκωρο σε όλα τα στάδια της ζωής του:

-17 κελσίου επι 1.5 ώρες
-7 κελσίου επι 4.5 ώρες
5 κελσίου επι 20 ημέρες

Σε περίπτωση που κάποιος νιώθει οτι μπορεί να είναι απόλυτα ακριβεις και προσεκτικός στις κινήσεις του [το κερί λιώνει ευκολα και καταστρέφεται] μπορεί να εφαρμόσει επιτυχώς και αυξηση θερμοκρασιας


10 βαθμοι κελσίου επι 25 ημέρες
46 κελσίου επι 80 λεπτά
49 κελσίου επι 40 λεπτά

Ο πίνακας αυτός ειναι δανεισμένος απο το βιβλίο "Πρακτική Μελισσοκομία"
του Ανδρεα Θ.Θρασυβούλου, έκδοση Μελισσοκομική επιθεώρηση 2001, σελίδα 128.

Λειτουργεί και σε ενδιάμεσες θερμοκρασίες. Προσωπικά χρησημοποιώ ένα παλιο οικίακο ψυγείο, στο οποίο αφήνω τις κερύθρες [ειναι μικρό αλλα χωράει περίπου 50] στους 0 βαθμούς για περίπου 10 μέρες. Μεχρι τώρα λειτουργεί ικανοποιητικότατα.
____________________________________________________
Καμπια σε δράση
Καμπια σε δράση<br />

Κουκούλι
Κουκούλι

Κηρόσκωρος σε κίνηση


Labels: , , ,

8 Comments:

 • At 4:48 PM, Blogger BeeHappy said…

  Πολύ καλή η δημιουργική δουλειά σου και αξιέπαινη η μελισσοκομική μιας και από τη Σοφία έμαθα ότι είσαι νέος στο είδος όπως και γω άλλωστε. Bee Happy!!!

   
 • At 2:37 PM, Blogger Marina said…

  Απίθανα πράγματα αυτά που γράφεις. Και εγώ που νόμιζα ότι η δουλειά του μελισσοκόμου είναι εύκολη!..

   
 • At 9:49 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  Mπααα... Η δουλειά του μελισσοκόμου δεν ειναι πιο ευκολη ή πιο δύσκολη απο άλλες δουλείες...

  Το χομπυ όμως ή και η εργασία [γιατι αλλο δουλειά κι άλλο εργασία] ειναι "γλυκό", ευκολο κι έχει και πολύ πλάκα κι ενδιαφέρον ;)

  Εγώ έχω αρκεστει στο χόμπυ και τα περνάω μέλι... ;) [Αντικειμένικα, αν έχει μια δυσκολία ειναι μονο οτι όλοι σχεδόν που ασχολουνται με τις μέλισσες, μετά απο καιρό ασχολούνται και με τη μεση τους, τα εμπλαστρα, τα μασαζ και ματζουνια γιατι το σκύψημο δεν το αγάπησε ποτε κανείς! :)]

   
 • At 11:51 PM, Blogger elenitsa! said…

  βρήκα όλα όσα γράφεις και περιγράφεις πολύ πολύ ενδιαφέροντα. μπράβο σου που έχεις ένα τέτοι χόμπυ, εγώ δεν έχω την τύχη να έχω κάποιο χόμπυ και μάλιστα τόσο ενδιαφέρον και η αλήθεια είναι πως σε ζηλεύω... :-)

  συνέχισε :-)

   
 • At 1:15 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  Αυτα ειναι τα σπαστικά της μελισσοκομίας. Ζουζουνια κι εντομα που σου κάνουν τη ζωη δύσκολη. Τα ενδιαφέροντα ειναι αλλου... στην ίδια τη μέλισσα. Οπότε μάλλον πρεπει σύντομα αν γράψω κατι για τις ίδιες τις μέλισσες. Αν πραγματικά σου αρέσει, το πιο ευκολό πραγμα που έχεις να κάνεις ειναι να απευθυνθείς εδώ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, Γεωργικό Σχολείο 210 8011146,κτήμα Συγγρού, Αθήνα.
  Κάθε χρόνο έχουν απο 2 σεμινάρια των 60 ωρών [ενα πριν τα χριστουγεννα κι ενα μετά αν δεν κάνω λάθος] Eιναι πολυ φθηνά, πολύ κατατοπιστικά, απο πολύ καλους καθηγητές και βλεπεις τη μελισσοκομία στην πράξη. Δεν ειναι ανάγκη ουτε μέλισσες να παρεις ουτε να δεσμευτείς με κάποιον τρόπο. Πας, βλέπεις, μαθαίνεις και ξέρεις αν πραγματικα σε σηκώνει ή όχι. Αααα και το καλύτερο... ειναι απογευματινές ώρες.

   
 • At 10:17 PM, Blogger Θελξινόη said…

  Κώστα καλησπέρα,
  Πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις και σ'ευχαριστούμε. Σχετικά με το Ινστιτούτο που προτείνεις κάνει σεμινάρια μόνο καθημερινές απόγευμα ή μήπως και Σαββατοκύριακα? Ενδιαφέρομαι για την μελισσοκομία αλλα δυστυχώς οι ώρες που εργάζομαι είναι πολύ άγριες και δεν νομίζω να τα καταφέρνω τα απογεύματα. Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν είχες τη δυνατότητα να μου υποδείξεις κάποιες άλλα ιδρύματα που ασχολούνται με τη μελισσοκομία και παραδίδουν σεμινάρια. Ευχαριστώ πολύ

   
 • At 9:37 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  Kι έγω κάπως έτσι ειμαι... με αγρια προγράμματα...

  Οταν πήγαινα εγώ, δεν ειχε Σαββατοκύρικα, τώρα δεν ξέρω... γιατι δεν τους παίρνεις τηλέφωνο? 8011146 μπορεί κάτι να άλλαξε.

   
 • At 1:48 AM, Blogger Αντώνιος said…

  ΕΧΩ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΕΙ!!!!! ψυχολογικό είναι δε λέω, αλλά μου αρέσει πολύ που διαβάζω για όλα αυτά που δε θα μπορέσω να ζήσω ποτέ!!

   

Post a Comment

<< Home