Sunday, May 28, 2006

Παγίδα


σερσενια και οι σφηκες υπήρξαν απο τα προσφιλη θέματα σε αυτό το blog.

Επειδή ειναι η εποχή που κάνουν σιγά σιγά πιο έντονη την εμφάνιση τους και στα παλιότερα post δεν έκανα ιδιαιτερες αναφορές στην καταπολέμιση τους, παραθέτω σήμερα την πιο κλασική και εύκολη παγίδα. Με τη χρήση της διασφαλίζεις σε ένα σεβαστό βαθμό την ακεραιότητα των μελισσιών σου.

Η λογική ειναι η ιδια με τον "κιούρτο" που χρησιμοιουν οι ψαράδες. Ενας χώρος παγίδευσης (κλουβί),απο τον οποίο περνάει το φώς, το απαραίτητο δόλωμα, μια είσοδος στο χαμηλότερο μέρος και είναι έτοιμη. Ακόμα και τυχαία την δημιουργουμε αφήνοντας ενα μπουκάλι με ανψυκτικό σε ανοιχτό χώρο.

Τα έντομα μπαίνουν απο το άνοιγμα στην παγίδα για να πάρουν την τροφή. Οταν αποφασίσουν να φύγουν, η διαφάνεια της παγίδας τα κανει να πιστέυουν οτι η έξοδος ειναι προς τα πάνω. Σε καμια περίπτωση δεν βρίσκουν το πργματικό άνοιγμα και πάντα επιχειρούν να διαφύγουν προς τα πάνω και εγκλωβίζονται. Μαλιστα στο κάτω μέρος της παγίδας τοποθετούν νερό, ώστε οταν κάποια στιγμη το έντομο αναγκαστεί να ξεκουραστει μεχρι να βρει τη λύση, να πεσει μέσα και να πνιγεί.

Ο παπούς μου τις χρησιμοποιούσε στο καφενειο που είχε για να μην ενοχλούν τους θαμώνες και εφάρμοζε μια ακόμα πιο σκληροπυρινική λύση, βάζονας οινόπνευμα στον πυθμένα... Δεν μπόρεσα να διασώσω κάποιες απο αυτές τις παγίδες γιατι ήταν γυάλινες. Η λογική του μηχανισμου ειναι αυτή που φαίνεται στο σχεδιαγραμμα που ακολουθει:Tα αποτελέσματα πολύ καλά, όσο ανανεώνει κανείς το δόλωμα.

Η μέλισσα όπως έχει αναφερθεί και παλιότερα,(διαφορές μέλισσας και σφήκας) δεν έχει τις ιδιες διατροφικές συνήθειες με τη σφήκα, οπότε ειναι έυκολο να αποκλείσουμε απο την πιθανότητα να πέσει η ίδια θύμα της παγίδας, βάζοντας για δόλωμα μια τροφή πλούσια σε πρωτείνες με έντονη μυρωδιά. Ιδανικά ένα κομάτι κρέας ή ψάρι.


Σε παλιότερο τεύχος της μελισσοκομικής επιθεώρησης ειχα επίσης διαβάσει την εξής ευφάνταστη λύση:
To δόλωμα τοποθετουνταν σε χαρτία με κόλα κοντά στις κυψέλες των μελισσιών με τρομέρη επιτυχία.

Labels: , , ,

8 Comments:

 • At 1:12 PM, Blogger philos said…

  Προχθές έπεσε το μάτι μου σε αυτό το παρόμοιο site για παγίδες κουνουπιών!
  http://www.diyhappy.com/quick-and-dirty-mosquito-trap/

   
 • At 1:36 PM, Anonymous George said…

  Φοβερό και ρεαλιστικό το animation ης παγίδας!!! Ακόμη έχω στ'αυτιά μου το ζζζζζζζζζζ του "έγκλειστου"!

   
 • At 2:40 PM, Blogger BeeHappy said…

  Κι' όμως η λύση με την κόλλα είναι πιο αποτελεσματική, με μειονέκτημα ότι θέλει συχνή ανανέωση. Ιδιαίτερα σοβαρό το πρόβλημα με τις σφήκες και δει με του σκούρκους. Τις ρημάζουν τις φουκαριάρες τις μέλισσες. Υπάρχει και σχετικό βιβλιαράκι στα βιβλιοπωλεία του, μακαρίτη πια, Ρέρρα από την Εύβοια, με τίτλο ΣΦΗΚΕΣ, όπου αφηγείται απίθανους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Προσωπικά χρησιμοποιώ είτε επιφάνειες με κόλλα είτε την παραλλαγή της μεθόδου που περιγράφεις αλλά με τη διπλή κυψέλη.

   
 • At 10:58 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

  κουνούπια... ψαρια, σφήκες... τελικα ολοι νομίζουν οτι μονο αν πανε ψηλα θα αποδράσουν, αλλα ειναι παγιδα...:)

  Η πιο hardcore λύση που έχω ακούσει, ηταν μιας γιαγιας, που έπιανε τα σερσένια με τα δάχτυλα και τα συνέθλιβε...

   
 • At 3:23 PM, Blogger costas said…

  Πολύ καλή η τεχνική περιγραφή της παγίδας. Ενας ψαράς πολυ παλιά μου είχε πεί οτι μέσα στον κιούρτο αν ένα ψάρι βρεί την οδό διαφυγής τότε ακολουθούν όλα.
  Ηθελα να ρωτήσω τον beehappy αν το βιβλίο σφήκες κυκλοφορεί ακόμη.

   
 • At 8:15 AM, Anonymous Anonymous said…

  Take a look ..

  http://www.pestcontrolcanada.com/INSECTS/wasp_traps.htm
  http://www.leevalley.com/garden/page.aspx?c=2&cat=2,51555&p=10298
  http://www.greengardener.co.uk/traps.htm
  http://www.shopping.com/xPO-Wasp_Trap_29235919
  http://eartheasy.com/live_natwasp_control.htm

   
 • At 10:43 AM, Anonymous Meraklis said…

  Στο φίλο beehappy,
  Το μοναδικό στο είδος του βιβλίο ''ΣΦΗΚΕΣ'' του μακαρίτη μπάρμπα Γιάννη Ρέρρα απο την Άνδρο και όχι απο την Εύβοια, κυκλοφορή απο την Μελισσοκομική Επιθεώρηση.

   
 • At 1:00 PM, Blogger Stratos said…

  Κώστα σε ευχαριστώ για την ευγενική σου βοήθεια. Θα εφαρμόσω την τεχνική και σίγουρα θα σας πω τα δικά μου αποτελέσματα.

   

Post a Comment

<< Home